Οι ολοένα αυξανόμενες επενδύσεις στη γειτονική Αλεξανδρούπολη βρίσκουν τους Κομοτηναίους να αναρωτιούνται, εάν η Θράκη αναπτύσσεται σε δύο ταχύτητες και ποιο το μέλλον της Ροδόπης. – Στοίχημα για τον τόπο η ισόρροπη ανάπτυξη
Εικοσιτρείς αναφορές στην Αλεξανδρούπολη και πλείστες στον Έβρο αλλά μόνο τέσσερις στην Κομοτηνή και μία στη Ροδόπη, έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στα περιφερειακά ΜΜΕ, στο περιθώριο της περιοδείας του στη Θράκη. Κι όχι άδικα, αφού είναι πλέον κοινά αποδεκτό, ότι η Αλεξανδρούπολη βρίσκεται στο επίκεντρο όχι μόνο της Θράκης, αλλά συνολικά των Βαλκανίων, ως ενεργειακός κόμβος-τροφοδότης και σημείο-κλειδί για εμπορική παράκαμψη των ελεγχόμενων από την Τουρκία Στενών του Βοσπόρου, με τεράστια οικονομική και γεωπολιτική δυναμική.
Ωστόσο, οι ολοένα αυξανόμενες επενδύσεις στη γειτονική Αλεξανδρούπολη, σε συνδυασμό με την ένδεια στοχευμένων τοπικών μέτρων μόνο για τους Νομούς Ροδόπης, Ξάνθης αλλά και για τον Βόρειο Έβρο, κάνουν τους κατοίκους αυτών των περιοχών, ν’ αναρωτιούνται εάν η Θράκη αναπτύσσεται σε δύο ταχύτητες και ν’ ανησυχούν για το μέλλον της περιοχής, καθώς ήδη πολλοί κάτοικοι βλέπουν την Αλεξανδρούπολη ως προορισμό εσωτερικής μετανάστευσης.
Να μη μείνει η υπόλοιπη Θράκη πίσω
Χαρακτηριστική της τεράστιας δυναμικής της Αλεξανδρούπολης, ήταν η χρήση της λέξης «γίγαντας» από τον πρωθυπουργό, όταν αναφέρθηκε στην πόλη. «Σκεφτείτε πόσο μεγάλη γεωπολιτική δύναμη μας δίνει αυτή η δυνατότητα να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τη σπουδαία γεωγραφία της Θράκης, της Ανατολικής Μακεδονίας σε αυτό το σύνθετο κόσμο στον οποίο ζούμε. Και η Αλεξανδρούπολη είναι ίσως το καλύτερο παράδειγμα ενός γίγαντα ο οποίος ουσιαστικά ήταν εν υπνώσει και ο οποίος τώρα ξυπνάει και μπορεί η ανάπτυξή της να συμπαρασύρει ολόκληρη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης […]. Η γεωπολιτική αναβάθμιση της Αλεξανδρούπολης, ως αποτέλεσμα της σωστής αξιοποίησης του λιμανιού, είναι τεράστια. Διότι για πρώτη φορά, αντιλαμβάνονται όλοι ότι υπάρχει ένας χερσαίος διάδρομος από τον νότο προς τον βορρά, ο οποίος μπορεί ουσιαστικά να παρακάμψει τα στενά του Βοσπόρου» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή για την παρουσίαση του αναπτυξιακού σχεδίου της κυβέρνησης μέχρι το 2030 για την ΑΜΘ.
Επομένως, (και κυβερνητικό) στοίχημα της Ροδόπης και συγκεκριμένα της Κομοτηνής είναι να παρασυρθεί μέσω Αλεξανδρούπολης σε αναπτυξιακή τροχιά κι όχι να βουλιάξει σε δεύτερη μοίρα. Για να γίνει κάτι τέτοιο, όμως, δεδομένων όλων όσα συμβαίνουν στην Αλεξανδρούπολη (αγωγοί, αμερικανική βάση, αναβάθμιση σιδηροδρομικής γραμμής Αλεξανδρούπολης-Ορμένιο για bypass Στενών Βοσπόρου, αναβάθμιση αεροδρομίου, αναβάθμιση λιμανιού, κατασκευαστικά έργα φράχτη, νέα μονάδα ΔΕΗ, αναπτυξιακά κίνητρα μέσω Αναπτυξιακού Νόμου) χρειάζονται κυβερνητικές πολιτικές για να μη μείνει πίσω η υπόλοιπη Θράκη.
Στοίχημα η ισόρροπη ανάπτυξη
Χαρακτηριστικός ήταν ο επίλογος της απολογιστικής συνέντευξης του Αντώνη Γραβάνη στο ράδιο Χρόνος 87.5fm. «Χρειάζονται κι άλλα για την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη της περιοχής. Η Θράκη αναπτύσσεται λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης, από εκεί και πέρα θα πρέπει να καταλάβουμε ότι η περιοχή χρειάζεται και υποδομές και μέτρα και κίνητρα για επενδύσεις, για να έχει ανάπτυξη προς όλες τις κατευθύνσεις» δήλωσε και διαμήνυσε πως «δεν είναι μόνο η Αλεξανδρούπολη. Και για να μπορεί κι η Αλεξανδρούπολη να έχει την ανάπτυξη που συνάδει με τη θέση που αρχίζει ν’ αποκτά, θα πρέπει όλη η περιοχή συνοδευτικά να είναι μία ισχυρή περιοχή, να αναπτυχθεί ισόρροπα κι από εκεί και πέρα να εκμεταλλευτούμε όλα τα πλεονεκτήματα που έχει ο κάθε Νομός ξεχωριστά».
Η αρχή μπορεί να γίνει με την άμεση αναθεώρηση του Νέου Αναπτυξιακού Νόμου, ώστε να δίνονται ακριβώς τα ίδια κίνητρα εγκατάστασης και λειτουργίας νέων επιχειρήσεων σε Έβρο, Ροδόπη, Ξάνθης, καθώς επίσης μία τοπική λύση στη Ροδόπη και τον Βόρειο Έβρο, όποια μορφή κι αν λάβει αυτή, κατά της εκροής χρήματος προς τη γειτονική Βουλγαρία.
{Πηγή δημοσίευσης: https://xronos.gr/, του Διονύση Βοργιά, 18/1/2023}