Δια χειλέων Αλέξη Τσίπρα το πανελλήνιο έχει πληροφορηθεί ότι οι πρόωρες Εκλογές θα γίνουν στις 7 Ιουλίου, αν και μένει και η επίσημη υπογραφή του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, στο αίτημα που θα του καταθέσει ο Αλέξης Τσίπρας και αυτό αναμένεται να γίνει τις πρώτες ημέρες της εβδομάδας που ξεκινάει τη Δευτέρα 10/06.
Από κει και μετά, θα ξεκινήσει και επίσημα η προεκλογική περίοδος -μία από τις μικρότερες σε διάρκεια που έχει ζήσει η Ελλάδα στη σύγχρονη ιστορία της- αν και για τον Έβρο και ειδικά στο «μπλε» στρατόπεδο έχει αρχίσει προ πολλού. Ο λόγος βέβαια για την ονοματολογία που ακούγεται εδώ και τουλάχιστον έναν χρόνο – σχεδόν από τότε που ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβε την προεδρεία της Νέας Δημοκρατίας ζητώντας σχεδόν άμα τη αναλήψει του καθήκοντος τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.
Από τότε και μέχρι σήμερα ακούγονται συνεχώς ονόματα υποψήφιων βουλευτών του κόμματος από τον Έβρο, που αριθμητικά υπερβαίνουν τις έξι θέσεις του ψηφοδελτίου, ειδικά αν συνυπολογίσουμε το γεγονός ότι ο νυν βουλευτής του κόμματος Αναστάσιος Δημοσχάκης θα είναι και εκ νέου υποψήφιος.
Άρα: Η Νέα Δημοκρατία αναζητά για το ψηφοδέλτιο της στον Έβρο πέντε άτομα. Αυτοί που «παίζουν» ως υποψήφιοι είναι οι: Χρύσα Μπαχαρίδου με εκλεκτορικό κοινό κυρίως τον βόρειο Έβρο, Έλενα Σώκου που λόγω της δημοσιογραφικής της ιδιότητας απευθύνεται σε όλο το Νόμο, αλλά η έδρα της είναι το νότιο τμήμα του, Κώστας Χατζημιχαήλ με δράση κυρίως στον Νότιο Έβρο, αφού έχει διατελέσει επί σειρά ετών Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης, Σταύρος Κελέτσης με παρελθοντικές βουλευτικές θητείες στη Νέα Δημοκρατία, Χρήστος Δερμεντζόπουλος γιος του επί σειρά ετών βουλευτή και υφυπουργού της Νέας Δημοκρατίας, Αλέξανδρου.
Αυτή θα μπορούσε να είναι μία πιθανή οριστική πεντάδα, αν απουσίαζε από το κάδρο ο στρατηγός εν αποστρατεία Παναγιώτης Φαραντάτος, που όμως φέρεται και αυτός να δηλώνει «παρών». Στην ίδια λίστα έπαιξε και το όνομα του παλαίμαχου Άκη Γεροντόπουλου, ο οποίος όμως σύμφωνα με τις πληροφορίες δεν θα θέσει εαυτόν στην προεκλογική μάχη για προσωπικούς λόγους.
Το sudoku του Κυριάκου Μητσοτάκη
Η τελική απόφαση της στελέχωσης του ψηφοδελτίου ανήκει προφανώς στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος όμως δεν φαίνεται ότι θα καταλήξει εύκολα, αφού πρέπει προηγουμένως να εκτιμήσει κάποια νούμερα. Πρώτα απ’ όλα το μεγάλο ευρω-εκλογικό ποσοστό του Κυριάκου Βελόπουλου και της Ελληνικής Λύσης στον Έβρο (7.1%), το οποίο αν δεν «χτυπηθεί» είναι υπό προϋποθέσεις ικανό να χαρίσει στο κόμμα έως και μία έδρα (σ.σ. δεδομένου ότι η Νέα Δημοκρατία υπολογίζει σε υψηλά ποσοστά με τελικό στόχο την κατάληψη τουλάχιστον 3 εδρών στον Έβρο) και έτσι να χαλάσει το 3-1 που επιδιώκει η Νέα Δημοκρατία όσον αφορά την κατανομή των εδρών.
Στη δεύτερη θέση έρχονται οι αυτοδιοικητικές εκλογές, που μπορεί να έβαψαν «γαλάζια» την Ελλάδα, πλην όμως γκριζάρισαν σημαντικά το εσωκομματικό τοπίο της Νέας Δημοκρατίας. Οι επιδόσεις και οι αποδόσεις των δύο πρώτων συνδυασμών και των προσώπων τους, ίσως παίξουν κάποιο ρόλο στην τελική επιλογή υποψηφίων, αφού ορισμένοι και ορισμένες από αυτούς κατάφεραν «βουλευτικά» ποσοστά στην εκλογή τους, ενώ άλλοι και άλλες παρά τις υψηλές επιδόσεις έμειναν στον πάγκο κυρίως λόγω των συσχετισμών που δημιούργησε ο Κλεισθένης Ι.
Τρίτο και τελευταίο νούμερο που πρέπει να συνυπολογίσει για την τελική του απόφαση ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι η λεγόμενη ποσόστωση των γυναικών και αν αυτή θα προσμετρηθεί σε τοπικό ή σε πανελλήνιο επίπεδο. Αν επιλεγεί το πανελλήνιο επίπεδο, τότε θα μπορεί να φτιάξει ένα «ανδροκρατούμενο» ψηφοδέλτιο στον Έβρο, εφόσον έτσι κρίνει. Αν πάλι επιλεγεί το τοπικό, τότε θα πρέπει σε αυτό να συμπεριλαμβάνονται τουλάχιστον δύο γυναίκες. Αλλά, μπορεί και περισσότερες.
Σε κάθε περίπτωση όμως, όλα αυτά θα έχουν ξεκαθαρίσει μέχρι την Τετάρτη το αργότερο, οπότε και υπολογίζεται να γίνει η ανακοίνωση της τελικής εξάδας της Νέας Δημοκρατίας στον Έβρο, μαζί βέβαια με όλους τους υποψηφίους ανά την επικράτεια.
Πιο ήσυχη η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ
Οι τοπικές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ πιάστηκαν εξ απήνης όταν ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πρόωρες εθνικές εκλογές το βράδυ των Ευρωεκλογών, καθώς αυτό το σενάριο εξέλιπε εντελώς από τους σχεδιασμούς διαχείρισης του αποτελέσματος της 26ης Μαΐου.
Παρ’ όλα αυτά, μιλώντας για τον Έβρο, το κυβερνόν κόμμα έχει ήδη στη διάθεσή του τρεις διαθέσιμους υποψήφιους βουλευτές (εφόσον φυσικά επιθυμούν να συνεχίσουν) και αυτοί είναι οι νυν βουλευτές του: Νατάσα Γκαρά, Δημήτρης Ρίζος και Γιώργος Καΐσας.
Έως τώρα έχει γίνει γνωστό το όνομα του Μενέλαου Μαλτέζου, ο οποίος έχει δώσει «αυτοδιοικητικές» εξετάσεις στην παράταξη που στηρίχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ στο απερχόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Επίσης σχεδόν δεδομένη θεωρείται η συμμετοχή της Γεωργίας Αγγελινά στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στον Έβρο, η οποία είναι γνωστή από την ενεργή συμμετοχή της στην τοπική οργάνωση του ΠΡΑΤΤΩ. Επομένως, μένει να αποκαλυφθεί ένα ακόμη όνομα.
Πράσσειν άλογα (;) στο ΚΙΝΑΛ
Στο Κίνημα Αλλαγής, τέλος, η απογοήτευση από την αποχώρηση του Ευάγγελου Βενιζέλου περισσεύει, ενώ είχε προηγηθεί και αυτή του Θανάση Θεοχαρόπουλου. Συνεκδοχικά οι αποχωρήσεις αυτές είχαν συνέπειες και στις αποχωρήσεις των υποψηφίων βουλευτών και ως εκ τούτου, το τοπίο παραμένει θολό. Σίγουρα πάντως θα απέχουν της διαδικασίας ο Γιώργος Ντόλιος, αλλά και ο Στέλιος Παναγούτσος.
{Πηγή δημοσίευσης: https://reportal.gr, 9/6/2019}