Σε ανακοίνωση που υπογράφει η υπεύθυνη του Τμήματος Παθολογικής Ανατομικής του Νοσοκομείου Ξάνθης Δρ. Σοφία Μαυροπούλου, αναφέρεται:
Η Παθολογική Ανατομική είναι κλινικο-εργαστηριακή ειδικότητα. Οι περισσότεροι ασθενείς στο Νοσοκομείο δεν γνωρίζουν και δεν συναντούν τον Παθολογοανατόμο, ο οποίος συνεργάζεται στενά με γιατρούς άλλων ειδικοτήτων, παρέχοντάς τους όχι μόνο τη διάγνωση, αλλά και πληροφορίες για την επιλογή της κατάλληλης θεραπείας.
Η μεγάλη πρόοδος της σύγχρονης ιατρικής οφείλεται και στη διεθνή ιατρική κοινότητα των Παθολογοανατόμων, πέντε από τους οποίους έχουν βραβευτεί με το βραβείο NOBEL. Ο παθολογοανατόμος εξετάζει στην αρχή με γυμνό μάτι και στη συνέχεια με το μικροσκόπιο όργανα, ιστούς και κύτταρα ασθενών, και καταλήγει σε διάγνωση. Τα ιστικά υλικά που εξετάζει μπορεί να είναι βιοψίες (μικρά τεμαχίδια ιστού) ή χειρουργικά παρασκευάσματα (μετά από εκτομή ιστού ή οργάνου που πάσχει). Ακόμη, κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, με την ταχεία βιοψία, δίνει στον χειρουργό άμεση απάντηση για την παρουσία ή όχι κακοήθειας, αλλά και για την έκταση αυτής. Με βάση αυτή τη διάγνωση λαμβάνεται διεγχειρητικά θεραπευτική απόφαση και επιλέγεται το κατάλληλο είδος χειρουργικής αντιμετώπισης.
Επιπλέον, ο παθολογοανατόμος έχει στην αρμοδιότητά του τον προσδιορισμό προγνωστικών δεικτών/χαρακτηριστικών επιθετικότητας της νόσου, όπως και προβλεπτικών δεικτών (βιοδείκτες), που προβλέπουν την αναμενόμενη ανταπόκριση του κάθε ασθενούς σε συγκεκριμένη θεραπευτική αγωγή (σύγχρονη «εξατομικευμένη θεραπεία»).
Το Τμήμα Παθολογικής Ανατομικής στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης λειτουργεί από τον Δεκέμβριο του 2006 και διεκπεραιώνει εξετάσεις νοσηλευόμενων και εξωτερικών ασθενών, συμβάλλοντας στη διάγνωση και στην αντιμετώπιση της νόσου. Την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018 θα είναι ανοικτό για το κοινό, που θα έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί στον χώρο του και να δει τον τρόπο λειτουργίας του.
{Πηγή δημοσίευσης: https://xanthi2.gr/, 12/11/2018}