Με το υπό ψήφιση Σχέδιο Νόμου (Σ/Ν) του Υπουργείου Παιδείας, το Τμήμα Νοσηλευτικής της ΣΕΥΠ του ΤΕΙ ΑΜΘ στο Διδυμότειχο, σταδιακά αυτοκαταργείται αλλά κάποιοι πανηγυρίζουν και επαίρονται για δήθεν μεγάλη επιτυχία γιατί τελικά παραμένει στο Διδυμότειχο όμως ως Παράρτημα του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΔΙΠΑΕ στη Θεσσαλονίκη και γιατί αναβαθμίζεται σε ΑΕΙ υποχρεωτικά όμως ύστερα από την ενσωμάτωσή του στο ΔΙΠΑΕ και μετά την κατάργηση όλων των ΤΕΙ και την ενσωμάτωσή τους σε ΑΕΙ.
Αυτές οι εξυπνακίστικες μεθοδεύσεις που δυστυχώς απαξιώνουν και βγάζουν από το χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης το Διδυμότειχο και δεν γίνονται αντιληπτές όπως θα έπρεπε από τους θεσμικούς, θα πρέπει να είναι η καλύτερη βόλεψη για την Κεντρική Εξουσία. Βαφτίζουν το κρέας σε ψάρι προκειμένου να εξαπατήσουν και να περάσουν το σχεδιασμό τους χωρίς αντιδράσεις από τους θεσμικούς και την κοινωνία της περιοχής.
Αυτό το Σ/Ν λοιπόν είναι αναντίστοιχο της αναβάθμισης και της ανάπτυξης του Τμήματος Νοσηλευτικής στο Διδυμότειχο και συνεπώς είναι απαράδεκτο. Είναι ένα αίσχος που με αυτό τον σατανικό τρόπο, κάποια διαστροφικά μυαλά μεθόδευσαν αυτή την ανήκουστη και πρωτόγνωρη ρύθμιση. Ας μας ενημερώσουν σε ποιο άλλο ΑΕΙ της Ελλάδος υπάρχει τέτοιου είδους «πατέντα», αφού το Τμήμα Νοσηλευτικής του Διδυμοτείχου σύμφωνα με τη ρύθμιση του Σ/Ν θα ενσωματωθεί και θα λειτουργεί όχι ως αυτόνομο Τμήμα αλλά ως Παράρτημα του Τμ. Νοσηλευτικής Θεσ/νικης της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΔΙΠΑΕ. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει ποτέ και πουθενά. Ας μας εξηγήσουν εν τω μεταξύ, πως θα γίνεται τελικά ο διαχωρισμός των εισακτέων φοιτητών στο Τμ. Νοσηλευτικής Θεσ/νικης ως προς την κατανομή τους στο Παράρτημα του Τμήματος στο Διδυμότειχο; Μήπως θα σταματήσουν να εγγράφονται πια νέοι φοιτητές στο Παράρτημα, το οποίο θα συνεχίσει να λειτουργεί μόνο με τους ήδη εγγεγραμμένους μέχρι την αποφοίτησή τους από αυτό; Και στη συνέχεια θα ακολουθήσει με βεβαιότητα η αυτοκατάργησή του;
Θα περιλαμβάνεται ξεχωριστά το Παράρτημα του Τμ. Νοσηλευτικής Διδυμοτείχου στο Μηχανογραφικό για τις Πανελλήνιες; Προφανώς και βέβαια όχι! Γιατί εκεί στο Μηχανογραφικό αναγράφονται μόνο τα Τμήματα. Πουθενά αλλού στην Ελλάδα δεν υπάρχει Παράρτημα ενός Τμήματος που μάλιστα αυτό εδρεύει σε μια άλλη πόλη σχεδόν 400 χλμ. μακριά. Ποιος έλεγχος, ποια εποπτεία και ποια διοίκηση μπορεί να ασκηθεί σε μια τέτοια υπαγωγή από μια τέτοια απόσταση; Πάνε δηλ. να πετύχουν το στόχο τους «χρυσώνοντας το χάπι» μέσω της σταδιακής απορρόφησης του Παραρτήματος από το Τμήμα και εν τέλει της κατάργησής του.
Ούτε καν λόγος για ίδρυση και λειτουργία 2ου και 3ου Τμήματος συναφούς γνωστικού αντικειμένου αφού η προοπτική αυτή ασφαλώς αποκλείεται ακόμα και από την πιο τολμηρή φαντασίωση. Προς τί τότε οι ακατανόητοι πανηγυρισμοί και οι δηλώσεις «Επιτέλους δικαίωση. Το Τμήμα Νοσηλευτικής παραμένει στο Διδυμότειχο και αναβαθμίζεται σε ΑΕΙ»; Δεν αντιλαμβάνονται τι θέλουν να πετύχουν με αυτό το σχεδιασμό τους; Είναι κρίμα που δεν βλέπουν τη «φάκα στο τυράκι».
Αποφάσισαν δηλ. να ικανοποιήσουν με κάθε τρόπο μια εμμονική θέση του ΔΠΘ, που επιτακτικά και χωρίς επιστημονικά και παιδαγωγικά κριτήρια θέλει μια ξεχωριστή Νοσηλευτική στην Αλεξανδρούπολη, αρνούμενη να ενσωματώσει το Τμ. Νοσηλευτικής Διδυμοτείχου στη Σχολή Επιστημών Υγείας του ΔΠΘ. Και στο τέλος τι θα γίνει, θα έχει ο Έβρος 2 Τμήματα Νοσηλευτικής; Αυτή όμως η εκδοχή, δηλ. το σχήμα λειτουργίας 2 Τμημάτων Νοσηλευτικής ΑΕΙ στον ίδιο Νομό, μπορεί σοβαρά να χαρακτηριστεί ως λογική και να κριθεί βιώσιμη; Πρέπει άπαντες να αποδεχθούν είτε συμφωνούν είτε διαφωνούν ότι το υφιστάμενο Τμήμα Νοσηλευτικής στο Διδυμότειχο βρίσκεται εκεί και λειτουργεί με επιτυχία για 12 συναπτά έτη, με τις ελλείψεις και τις ανάγκες του, περιμένοντας από το Κράτος την ανάπτυξη και αναβάθμισή του σε Τμήμα ΑΕΙ του ΔΠΘ, χωρίς άλλο συμβιβασμό σε όποιο άλλο ενδεχόμενο.
Το ΔΠΘ η μόνη λύση
Είναι υποχρεωμένοι όλοι να αντιληφθούν ότι η μόνη θέση του Τμήματος Νοσηλευτικής Διδυμοτείχου που μπορεί να σταθεί και να λειτουργήσει ως αυτόνομο Τμήμα ΑΕΙ είναι η ενσωμάτωσή του στο φυσικό γεωγραφικό χώρο της Θράκης, το ΔΠΘ. Μόνο με τον τρόπο αυτό, το Διδυμότειχο όντας έδρα Τμήματος ΑΕΙ, μπορεί στη συνέχεια να εξελιχθεί και να θεσπισθεί ως η 5η έδρα του ΔΠΘ.
Πρέπει να σταματήσει άμεσα η κοροϊδία, ο εξευτελισμός, η υποβάθμιση και η αδικία που συντελείται εις βάρος του Διδυμοτείχου με το σχετικό Σ/Ν. Το «Επιτέλους δικαίωση» είναι η απόλυτη ύβρις και η υποτίμηση της κοινής λογικής. Δηλαδή τι θα έπρεπε να έχει συμβεί για να αντιληφθούν οι καθ’ ύλην αρμόδιοι ότι το Κεντρικό Κράτος θέλει να τους εξαπατήσει; Πρέπει να διαμαρτυρηθούν άπαντες, Αρχές, Φορείς και Λαός και να μην επιτρέψουν να ψηφιστεί αυτό το έκτρωμα που καταδικάζει, οδηγεί στην αφάνεια και στερεί από κάθε προοπτική ανάπτυξης το Διδυμότειχο.
Αλήθεια, εάν υποθέσουμε ότι με μια αντίστοιχη ρύθμιση ενός Σ/Ν π.χ. το Τμήμα Ιατρικής ή το Τμήμα Νομικής του ΔΠΘ υποβαθμιζόταν σε Παράρτημα των αντίστοιχων Τμημάτων του ΑΠΘ, πως θα αντιδρούσαν οι θεσμικοί της Αλεξ/πολης ή της Κομοτηνής αντίστοιχα; Θα πανηγύριζαν ικανοποιημένοι για την εξέλιξη αυτή; Ούτε για αστείο βέβαια θα επέτρεπαν να συμβεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Θα γινόταν πραγματικά πόλεμος για να μην περάσει αυτό ποτέ και με τίποτα.
Ας μας απαντήσουν εάν μπορούν και ας μας πείσουν για την ορθότητα και τη συμφέρουσα προοπτική αυτής της ρύθμισης. Όμως, δεν μπορούν γιατί η αλήθεια είναι ότι μέσω του Σ/Ν επιχειρείται «επιστημονικά» η σταδιακή κατάργηση του Τμ. Νοσηλευτικής στο Διδυμότειχο και αυτό το πετυχαίνουν χωρίς να τους αντιλαμβάνονται οι ενδιαφερόμενοι που αντί να οδύρονται και να διαμαρτύρονται για τον αισχρό τρόπο υποβάθμισης και απαξίωσης, αυτοί πανηγυρίζουν για τη δικαίωσή τους.
Φτάνει πια! Η κοροϊδία έχει και αυτή τα όριά της.
Συνεπώς, ας συμφωνήσουν όλοι ότι η μόνη ρεαλιστική εκδοχή για αναβάθμιση και ανάπτυξη της Νοσηλευτικής Διδυμοτείχου μπορεί να γίνει μέσω της ενσωμάτωσης στο ΔΠΘ και της υπαγωγής της στη Σχολή Επιστημών Υγείας του ΔΠΘ για να έχουν την ελπίδα και τη δυνατότητα να απαιτήσουν στο μέλλον και άλλα Τμήματα.
Ας συμφωνήσουμε δε, τι ακριβώς πρόκειται να συμβεί στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, γιατί όσα λέγονται και γράφονται δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Τώρα όμως είναι η ώρα για τον τερματισμό αυτής της καμουφλαρισμένης και ενδεχόμενης εξαπάτησης. Μετά θα είναι πολύ αργά για δάκρυα και δικαιολογίες.
Ο αγώνας λοιπόν για την πραγματική δικαίωση του Διδυμοτείχου τώρα ξεκινά!
Με εκτίμηση – ΔιδυμοΚαστροΠολίτης
{Πηγή δημοσίευσης: https://elthraki.gr/, 20/2/2019}