Την αντίθεση του στην ίδρυση Νομικής Σχολής στην Πάτρα εκφράζει κατηγορηματικά ο Δικηγορικός Σύλλογος Ροδόπης ύστερα και από την έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποίησε τη Δευτέρα (3/12) το Δ.Σ. του για το θέμα αυτό.
Ο Δικηγορικός Σύλλογος αιτιολογεί την άρνηση του επικαλούμενος μεταξύ άλλων ότι η ίδρυση μιας νέας νομικής σχολής «δεν ανταποκρίνεται σε ακαδημαϊκά, κοινωνικά, εργασιακά κριτήρια, αγνοεί τον υπερπληθυσμό του νομικού επαγγέλματος και αυξάνει την ανεργία και την υποαπασχόληση που μαστίζει το νομικό κόσμο».
Την ίδρυση Νομικής Σχολής στην Πάτρα ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής (30/11) η Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Βεντετσάνα Κυριαζοπούλου, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα για τον εορτασμό της 54ης Επετείου από την ίδρυση του Πανεπιστημίου.
Πριν από έναν χρόνο περίπου, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος ανέλαβε πρωτοβουλία –σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών- ώστε το αίτημα για δημιουργία 4ης Νομικής Σχολής να υποβληθεί σε μια πιο ολοκληρωμένη βάση. Έτσι, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για το Περιφερειακό Συνέδριο «Δυτική Ελλάδα: Πύλη Ανάπτυξης» ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Απόστολος Κατσιφάρας, είχε την ευκαιρία να θέσει το ζήτημα στον Υπουργό Επικρατείας Χριστόφορο Βερναρδάκη και τον Υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου. Και οι δυο Υπουργοί, δεσμεύτηκαν τότε να μελετήσουν την προοπτική ίδρυσης της Σχολής και να ετοιμάσουν στο συντομότερο δυνατό χρόνο απάντηση.
Στις 6 Φεβρουαρίου 2018 απ’ το βήμα του Περιφερειακού Συνεδρίου Δυτικής Ελλάδος ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ανήγγειλε την εκκίνηση της προετοιμασίας για την ίδρυση Νομικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Πατρών.
Αυτό ήταν το πρώτο καθοριστικό βήμα, εφόσον η ίδρυση Νομικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Πατρών, είχε συμπεριληφθεί στους έξι άξονες στρατηγικής για την ανάπτυξη της Δυτικής Ελλάδος που η Περιφέρεια είχε θέσει στον Πρωθυπουργό.
Η ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης:
«Το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης σε έκτακτη συνεδρίαση του τη Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2018, κατά την οποία συζήτησε το θέμα της ίδρυσης 4ης Νομικής Σχολής στην Πάτρα, το οποίο επανέφερε με ανακοίνωση της η πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, ως βούληση του Υπουργού Παιδείας και της κυβέρνησης αποφάσισε:
Να εκφράσουμε, για άλλη μια φορά, τη σαφή και κατηγορηματική αντίθεση μας στην απόφαση αυτή, η οποία δεν ανταποκρίνεται σε ακαδημαϊκά, κοινωνικά, εργασιακά κριτήρια, αγνοεί τον υπερπληθυσμό του νομικού επαγγέλματος, αυξάνει την ανεργία και την υποαπασχόληση που μαστίζει το νομικό κόσμο, αποστερεί τη νομική σχολή και κατ’ επέκταση το Δ.Π.Θ. το οποίο αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ανάπτυξης για την περιοχή.
Δηλώνουμε επίσης την έκπληξη, αλλά και τη δυσφορία μας για την αθέτηση εκ μέρους του υπουργού κ. Γαβρόγλου της δέσμευσης που ανέλαβε κατά την πραγματοποιηθείσα τον Φεβρουάριο του 2018 συνάντηση μας ότι ΔΕΝ ΘΑ ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΕΙ και ότι οι όποιες αποφάσεις θα είναι αποτέλεσμα συναινέσεων με την τοπική κοινωνία, το Δ.Π.Θ. και το νομικό κόσμο να διαψεύσει τις δηλώσεις αυτές και να τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε απέναντι μας.
Στα πλαίσια της αρνητικής αυτής εξέλιξης, θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες ενημέρωσης και ενεργοποίησης των τοπικών φορέων με στόχο την αποτροπή της.
Ήδη κατόπιν παρέμβασης μας η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, επαναβεβαίωσε την αντίθεση της στην απόφαση αυτή. Επίσης σε συνεργασία με τη Νομική Σχολή και τους συλλόγους φοιτητών θα εργαστούμε στην κατεύθυνση να υπάρξει ενιαία αντίδραση της Πανεπιστημιακής κοινότητας και του νομικού κόσμου».
Την ανακοίνωση υπογράφουν η Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Ιωάννα Χατζηαντωνίου και η Γενική Γραμματέας κ. Σοφία Μιχαλιτσούδη.
{Πηγή δημοσίευσης: https://fonirodopis.gr/. 3/12/2018}