Ιστορικό ρεκόρ στην επισκεψιμότητα του κατέγραψε για το 2018 το φημισμένο Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι. Το Μουσείο επισκέφτηκαν τη χρονιά που πέρασε 10.200.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η διοίκησή του. Σε ποσοστιαία κλίμακα, αυτό σημαίνει ότι οι επισκέπτες του Μουσείου για το 2018 αυξήθηκαν κατά 30% σε σχέση με το 2017.
Ως γνωστόν, ένα από τα πλέον φημισμένα εκθέματά του είναι η Νίκη της Σαμοθράκης, το ακέφαλο άγαλμα της ελληνιστικής περιόδου που είχε βρεθεί στο νησί του Έβρου και είχε «μεταφερθεί» στη Γαλλία, μέσα από μία διαδικασία, που όλοι λίγο πολύ γνωρίζουν.
Η Νίκη της Σαμοθράκης, χαρακτηρίζεται και ως μία από τις «Βασίλισσες του Λούβρου» καθώς είναι από τα γλυπτά του Μουσείου που προτιμούν περισσότερο οι επισκέπτες. Μάλιστα, πριν από μερικά χρόνια το εξαιρετικό άγαλμα από παριανό μάρμαρο είχε «αποκαθηλωθεί» για περίπου δώδεκα μήνες και είχαν γίνει σε αυτό εργασίες συντήρησης και καθαρισμού που είχαν κοστίσει 3.000.000 ευρώ.
Και ενώ η Νίκη της Σαμοθράκης γράφει στο Παρίσι τη νεότερη ιστορία της, στην πατρίδα της τη Σαμοθράκη, ένα αντίγραφό της αναζητά χώρο για να αναρτηθεί. Πρόκειται για το άγαλμα που έχει φτιαχτεί στην Δράμα και έχει ολοκληρωθεί από τον Μάιο του 2018, αλλά ακόμη και τώρα δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για την μεταφορά και ανάρτησή του στο νησί.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «R» μεταξύ άλλων, η ανάρτηση του αγάλματος καθυστερεί και γιατί πρέπει να γίνει η μελέτη για τη βάση πάνω στην οποία θα τοποθετηθεί, ενώ υπήρξε και μία διένεξη σχετικά με την τοποθεσία. Αρχικώς προτεινόμενο σημείο ήταν το λιμάνι της Καμαριώτισσας ώστε το άγαλμα να είναι άμεσα ορατό από τους επισκέπτες, αλλά τελικά προκρίθηκε η ευρύτερη περιοχή της Παλαιάπολης.
Γιατί αυξήθηκε τόσο η επισκεψιμότητα στο Λούβρο;
Σύμφωνα με τον Ζαν – Λικ Μαρτινέζ, πρόεδρο του Μουσείου του Λούβρου, το ρεκόρ «οφείλεται στην ανάκαμψη του διεθνούς τουρισμού στο Παρίσι» μετά την πτώση της επισκεψιμότητας κατά 30% τα τελευταία χρόνια λόγω των τρομοκρατικών επιθέσεων. Επίσης εξηγείται εν μέρει από τις εργασίες των δύο τελευταίων ετών που επέτρεψαν να αυξηθεί η δυνατότητα υποδοχής του μουσείου. «Δημιουργήσαμε έναν νέο χώρο αποθήκευσης των αποσκευών, έναν νέο χώρο έκδοσης εισιτηρίων, έναν νέο χώρο υποδοχής των γκρουπ που εγκαινιάστηκε πέρυσι, όλα αυτά μας επιτρέπουν να υποδεχόμαστε περισσότερους επισκέπτες και με καλύτερο τρόπο», εξηγεί
{Πηγή δημοσίευσης: https://reportal.gr/, 3/1/2018}