Ήταν Σεπτέμβριος του 2017 όταν (μέσα σε έναν κυκεώνα αρνητικών ειδήσεων για το νομό Ροδόπης) ακούστηκε μία από τις πιο θετικές εξελίξεις των τελευταίων χρόνων. Το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, μετά από επαφές του με τη διοίκηση του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου Κομοτηνής και τον τότε σχετικά νέο διοικητή του νοσοκομείου Γιώργου Φιλιππίδη, αποφάσιζε να αναλάβει την ανέγερση νέου νοσοκομείου στην Κομοτηνή (55 εκ. ευρώ), σε ένα “πακέτο” δωρεών, στον χώρο της υγείας στην Ελλάδα.
Το χρονικό των θετικών εξελίξεων
Η δωρεά βρήκε ευήκοα ώτα στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, συγκεκριμένα στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό. Η χαρά των ανθρώπων της Ροδόπης ήταν – και παραμένει – απερίγραπτη. Έκτοτε έχουν καταγραφεί μία σειρά εξελίξεων, για την πραγμάτωση του νέου νοσοκομείου:
Μπαράζ συναντήσεων των ανθρώπων του Στ. Νιάρχος (και των εκλεκτών συνεργατών τους) σε Κομοτηνή και Αθήνα. Εκδήλωση προς τιμή των δωρητών στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Κομοτηνής. Επαφές του διοικητή του Σισμανογλείου σε Κομοτηνή και Αθήνα σχετικά με το έργο. Αυτοψία στο οικόπεδο του νέου νοσοκομείου παρόντος και του διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο.
Αποκαλυπτήρια της μακέτας και των λοιπών παρεμβάσεων που θα γίνουν στον ευρύτερο χώρο του οικοπέδου από τον αρχιτέκτονα και την ομάδα του στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Νέα θετική εξέλιξη χάρη στον σύλλογο τοπογράφων Ροδόπης, ο οποίος έκανε δωρεά εκ των έσω αναλαμβάνοντας να εκπονήσει δωρεάν (προς τον Δήμο Κομοτηνής και τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Κομοτηνής) των μελετών που απαιτούνται. Υπογραφή της σύμβασης δωρεάς μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος Ανδρέα Δρακόπουλου. Υπερψήφιση της σύμβασης δωρεάς από την βουλή των Ελλήνων. Και άλλες πολλές εξελίξεις και συνεργασίες (γύρω από την βασική δωρεά), προκειμένου μετά από έναν χρόνο από την ανακοίνωση το έργο να μπορεί να ξεκινήσει. Όλες τις παρακολούθησε σημειακά ο “Χ”.
Το νέο Νοσοκομείο στην Κομοτηνή θα διαθέτει 210 κλίνες και διάφορες ιατροτεχνολογικές παροχές στο ευρύ κοινό. Η δωρεά περιλαμβάνει την κατασκευή του κτιριακού συγκροτήματος, τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, τον ξενοδοχειακό εξοπλισμό και την πλήρη διαμόρφωση του προαύλιου χώρου. Το Νοσοκομείο θα έχει έκταση 27.500 τ.μ. – σχεδόν διπλάσια από αυτή του υπάρχοντος, σε έκταση 92 στρεμμάτων, στην περιοχή του παλαιού στρατιωτικού αεροδρομίου (πίσω από τη σχολή Αστυφυλάκων), μέσω ΕΟ Κομοτηνής – Ιάσμου. Το οικόπεδο αποτελεί δωρεά του Δήμου Κομοτηνής (πρώην Δήμου Αιγείρου), προς το Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής.
Κι όλα αυτά θα συμβούν παράλληλα με την αναβάθμιση και συντήρηση της υπάρχουσας δομής του Σισμανόγλειο Νοσοκομείου Κομοτηνής που έχει συντελεστεί τα τελευταία δύο χρόνια και συνεχίζεται αυτό το διάστημα με την αναβάθμιση των χειρουργικών αιθουσών.
Fast Track δεσμεύσεις του ελληνικού δημοσίου
Με έναν πολυσέλιδο νόμο κυρώθηκε η δωρεά και δόθηκε νομικό “πλέγμα” σε όλα τα επιμέρους στοιχεία. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον (αλλά και αμιγώς πρακτική σημασία) παρουσιάζει διάταξη σύμφωνα με την οποία άδειες, εξουσιοδοτήσεις, εγκρίσεις και πράξεις (…) (σ.σ. του ελληνικού δημοσίου και ευρύτερα νομικών προσώπων του ελληνικού δημοσίου), λογίζεται ότι έχουν σε κάθε περίπτωση εκδοθεί αν οι αρμόδιες για την έκδοσή τους αρχές δεν έχουν προβεί σε έγγραφη αιτιολογημένη άρνηση έκδοση μετά την πάροδο τριάντα ημερών από τη λήξη της (κατά το νόμο) προθεσμίας. Πρόκειται για μία πρωτοπόρο διάταξη που εγγυάται την ταχύτητα των διαδικασιών και πως αυτές δεν θα “κολλούν” στο πολλές φορές βραδυκίνητο ελληνικό δημόσιο.
Επίσης, πρακτική σημασία έχει και διάταξη σύμφωνα με την οποία, εάν το ελληνικό δημόσιο δεν ανταποκρίνεται κατά την περίοδο υλοποίησης των έργων στις υποχρεώσεις του από το μνημόνιο συνεργασίας, τη σύμβαση και/ή την εκάστοτε επιμέρους σύμβαση, το Ίδρυμα δικαιούται, μετά από την έγγραφη ενημέρωση του ελληνικού δημοσίου και την άπρακτη πάροδο προθεσμίας σαράντα πέντε ημερών που μπορεί να παραταθεί με έγγραφη δήλωση του Ιδρύματος, να αναστείλει την υλοποίηση των έργων για αντίστοιχο χρονικό διάστημα, με την επιφύλαξη των δικαιωμάτων του Ιδρύματος σύμφωνα με το άρθρο 17 της Σύμβασης. Με αυτό τον τρόπο το ελληνικό δημόσιο θα είναι τοις πράγμασι “υπόλογο” στους ανθρώπους της περιοχής, καθώς το έργο ενδέχεται να παγώσει, αν το δημόσιο δεν ανταποκρίνεται.
Φορέας υλοποίησης των έργων είναι η ανώνυμη εταιρία ειδικού σκοπό που έχει συσταθεί γι’ αυτό το λόγο, και φέρει το όνομα “Πρωτοβουλία για την Υγεία ΑΕ”. Άξιο αναφοράς είναι, επίσης, πως ο Φορέας Υλοποίησης δεν υπάγεται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, το δημόσιο λογιστικό, τις εθνικές διατάξεις περί εκπόνησης μελετών, παροχής υπηρεσιών, εκτέλεσης έργων και διενέργειας προμηθειών του δημοσίου, τις διατάξεις για την πρόσληψη προσωπικού στον δημόσιο τομέα και θα αποτελεί φορέα ιδιωτικού δικαίου. Παρόλα αυτά απολαύει όλων των ατελειών και προνομίων του Δημοσίου. Το τελευταίο ήταν κάτι αυτονόητο που έπρεπε να προσφέρει η πολιτική ηγεσία γι’ αυτή τη δωρεά “μαμούθ”.
Ξεκίνησε ο καθαρισμός του οικοπέδου
Από την αρχή της εβδομάδας (και μόλις βγήκε σε ΦΕΚ η σύμβαση), οι εργασίες έχουν ξεκινήσει. Τα πάντα φυσικά αρχίζουν με τον απαραίτητο καθαρισμό του οικοπέδου. Τον καθαρισμό έχει αναλάβει, όπως μας ενημέρωσε ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης, ο Δήμος, ο οποίος όμως – ελλείψει πολλών μηχανημάτων – απέστειλε εδώ και καιρό έγγραφο με αποδέκτη το Δ’ Σώμα Στρατού, οι άνθρωποι του οποίου αποδέχθηκαν να βοηθήσουν στο έργο καθαρίζοντας το οικόπεδο. Αυτό το διάστημα τα μηχανήματα του στρατού πραγματοποιούν εργασίες καθαρισμού στο οικόπεδο, με έγκριση από το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ), συνεργασία από το Δ’ Σώμα Στρατού και εκτέλεση από τον 21ο λόχο μηχανικού της 21ης Ταξιαρχίας.
Ελπίζουμε και όλες οι λοιπές απαιτούμενες εργασίες να προχωρήσουν με ταχύτητα, όπως για παράδειγμα ο δρόμος που ενώνει την παλιά εθνική οδό Κομοτηνής – Ιάσμου, με το οικόπεδο του νέου νοσοκομείου Κομοτηνής, που ακόμη παραμένει …χωματόδρομος.
{Πηγή δημοσίευσης: http://www.xronos.gr/, του Διονύση Βοργιά, 26/9/2018}