Το Μουσείο Καλαθοπλεκτικής στο Θρυλόριο Ροδόπης αποκτά κινητή μονάδα και φιλοδοξεί να πραγματοποιήσει ένα “ταξίδι” ενημέρωσης ανά την Ελλάδα και γιατί όχι ανά τον κόσμο. Μία καινοτόμος πρωτοβουλία του Μουσείου Καλαθοπλεκτικής, για την οποία θα μιλήσει ο ιδρυτής του Μουσείου Αντώνης Λιάπης, παρουσιάζεται την Τρίτη 15 Μαΐου. Πρόκειται για ένα βαγόνι που παρελήφθη πριν περίπου δύο χρόνια από τη Βουλγαρία και μεταφέρθηκε στο Θρυλόριο Ροδόπης, όπου στεγάζεται το μουσείο, προκειμένου να διαμορφωθεί κατάλληλα, να φιλοξενήσει την ιστορία της καλαθοπλεκτικής τέχνης, αλλά και εκθέματα και να ξεκινήσει το ταξίδι ενημέρωσης ανά την Ελλάδα και γιατί όχι ανά τον κόσμο.
Σταθμευμένο στον αύλειο χώρο του Μουσείου είναι το βαγόνι και στο εσωτερικό του όπως και στο εξωτερικό του εκτελέστηκαν εργασίες από τεχνίτες ώστε να το συντηρήσουν και να το διαμορφώσουν κατάλληλα. Το βαγόνι με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά αλλά και φιλοξενία εργατών στην Βουλγαρία. Το μήνυμα που επιδιώκει να στείλει το βαγόνι του καλαθοπλέκτη είναι και οικολογικό, όπως είχε πει στον “Χ” ο ιδρυτής του Μουσείου Καλαθοπλεκτικής Αντώνης Λιάπης όταν για πρώτη φορά προ διετίας παρουσιάσαμε μέσα από τις σελίδες του “Χ” το βαγόνι αυτό “σε αυτήν την περίοδο που ο πλανήτης μας αντιμετωπίζει όλα αυτά τα προβλήματα με την υπερθέρμανση και την μόλυνση σε κάθε επίπεδο στον αέρα, στα νερά, στο έδαφος και στο υπέδαφος, η χρήση του καλαθιού το οποίο κατασκευάζεται από απολύτως φυσικά υλικά είναι το καλύτερο που μπορεί να κάνει κανείς, χρησιμοποιώντας το καλάθι στην καθημερινή του ζωή”.
Το «Μουσείο-Βαγόνι» παρουσιάζεται στο ευρύ κοινό σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 15 Μαΐου και ώρα 20.00 στο Μουσείο Καλαθοπλεκτικής στο Θρυλόριο. Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των Ελευθερίων Θράκης 2018 και περιλαμβάνει: Εγκαίνια του Μουσείου – Βαγονιού το οποίο σταθμεύει στον εξωτερικό χώρο του Μουσείου, ομιλία της αρχαιολόγου-μουσειολόγου Νάγιας Δαλακούρα, με θέμα: «Περί Μουσείων και καλαθιών», παρέμβαση του Αθανάσιου Λιπορδέζη με θέμα “Εθνομαθηματικά και καλαθοπλεκτική” και αναφορά του Αντώνη Λιάπη στην ερευνητική δραστηριότητα και τις προοπτικές ανάπτυξης του Μουσείο.
{Πηγή δημοσίευσης: http://www.xronos.gr, της Δήμητρας Συμεωνίδου, 12/5/2018}