Με σχεδιασμούς επί χάρτου, εξ’ Αθηνών ορμώμενοι, και εντείνοντας τις πιέσεις προς τους μουφτήδες της Θράκης, επιχειρεί η κυβέρνηση να φέρει αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του θεσμού της Μουφτείας στην περιοχή. Αλλαγές που αφορούν τον τρόπο ανάδειξης των θρησκευτικών ηγετών της μειονότητας και όχι την ουσία της λειτουργίας του θεσμού. Σε αυτό άλλωστε κατατείνουν όλες οι τελευταίες ενέργειες, κυρίως εκ μέρους του υπουργείου Παιδείας.
Όπως είναι γνωστό το υπουργείο Παιδείας συνέστησε πέρσι ομάδα εργασίας που πραγματοποίησε τριήμερη επίσκεψη στην περιοχή της Θράκης, για να διαπιστώσει τα προβλήματα των Μουφτειών Κομοτηνής και Ξάνθης. Όμως μέχρι σήμερα κανένα σχετικό πόρισμα δεν κοινοποιήθηκε στις Μουφτείες για το αποτέλεσμα των εργασιών αυτής της ομάδας. Επίσης, ενώ κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την προαιρετική εφαρμογή του ιερού μουσουλμανικού νόμου στους μουσουλμάνος ελληνικής ιθαγένειας είχαν ζητηθεί οι απόψεις των μουφτήδων, στο θέμα της οργάνωσης των Μουφτειών δεν ζητήθηκαν από το υπουργείο οι απόψεις και οι προτάσεις των μουφτήδων.
Οι πιέσεις προς τις Μουφτείες εντείνονται παντοιοτρόπως αφού εδώ και δύο χρόνια, από το 2016 μέχρι σήμερα, εφαρμόζεται μία πολιτική και οικονομική απομόνωση των Μουφτειών Κομοτηνής και Ξάνθης. Ταυτόχρονα διακινούνται πληροφορίες από ανθρώπους του περιβάλλοντος της κυβέρνησης ότι “η κυβέρνηση θα σας αλλάξει”.
Μία αλλαγή που όπως μαθαίνουμε εδράζεται σε ένα σχεδιασμό, βασισμένο πάνω σε μία λανθασμένη εικόνα για την περιοχή της Θράκης. Κομβικό ρόλο σε αυτό φαίνεται ότι θέλει η κυβέρνηση να έχουν οι ιεροδιδάσκαλοι, με την προοπτική αυτοί να συγκροτήσουν ένα εκλεκτορικό σώμα για την εκλογή νέων μουφτήδων. Δεν πρέπει όμως να λησμονούν οι ιθύνοντες ότι οι ιεροδιδάσκαλοι εργάζονται ως καθηγητές στα δημόσια σχολεία της χώρας. Επίσης, αναρωτιόμαστε, ποιος άραγε από όσους είναι προσανατολισμένοι προς …Ανατολάς και σήμερα πιέζουν για την εκλογή μουφτήδων από θέσης του, θα δεχτεί ένα τέτοιο εκλεκτορικό σώμα.
Τα ερωτήματα εγείρουν, ταυτόχρονα με τις πληροφορίες ότι τα τεκταινόμενα παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς και οι μητροπολίτες Ξάνθης και Κομοτηνής, ώστε να προβούν σε παρεμβάσεις, αν κριθεί απαραίτητο, ώστε η κυβέρνηση να αποφύγει να κάνει λανθασμένες επιλογές στο ζήτημα αλλαγής των μουφτήδων.
Υπέρ της εκλογής μουφτή είχε ταχθεί δημόσια ήδη από τον Δεκέμβριο του 2017 ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, λέγοντας συγκεκριμένα σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό της Βουλής: «Θα πρέπει να αρχίσει μια πολύ σοβαρή συζήτηση με την ίδια τη μειονότητα ως προς το θέμα της ορθολογικοποίησης της εκλογής μουφτήδων. Το σοβαρό ζήτημα που πρέπει να συζητηθεί και νομίζω πρέπει να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα που υπάρχει για συζητήσεις, είναι ο προσδιορισμός του εκλεκτορικού σώματος».
Οι συζητήσεις προς το παρόν γίνονται σε κλειστά γραφεία…
{Πηγή δημοσίευσης: http://www.xronos.gr, του Δήμου Μπακιρτζάκη, 20/7/2018}