Ο “πλούτος” της Μουφτείας Κομοτηνής κινδυνεύει

Τη Μουφτεία Κομοτηνής επισκέφτηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης - έγινε μάρτυρας ενός παραμελημένου αλλά εξαιρετικά σημαντικού αρχείου.

Τη Μουφτεία Κομοτηνής επισκέφτηκε χθες το πρωί ο Έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, ο οποίος συναντήθηκε με τον μουφτή Κομοτηνής Μέτσο Τζεμαλή και ξεναγήθηκε στον “κλειστό” χώρο της βιβλιοθήκης όπου φυλάσσεται “πλούτος” αιώνων.

Πιο αναλυτικά, το πρωί της Παρασκευής 3 Νοεμβρίου, ο κος Αμανατίδης επισκέφτηκε τον κο Τζεμαλή, με τον οποίο η συνάντηση ήταν εθιμοτυπική. Στο τέλος αυτής, ο μουφτής δώρισε στον κο Αμανατίδη ένα όμορφο κομπολόι.

Στη συνέχεια, ο επικεφαλής της Διαχειριστικής Επιτροπής της Μουσουλμανικής Περιουσίας Σελίμ Ισά, μαζί με τον ειδικό σύμβουλο της Μουφτείας Αϊντίν Μποσταντζή, ξενάγησαν τον υφυπουργό στον “κλειστό” χώρο της βιβλιοθήκης, που βρίσκεται στον ευρύτερο χώρο στο Γενί Τζαμί.

Εκεί φυλάσσεται το κομπολόγι που είχε βρεθεί στο τέμενος Ταμπακχανέ Τζαμί κι έχει ακριβώς 999 χάντρες, μήκος 37 μέτρα, με την κάθε χάντρα να είναι κατασκευασμένη από ξύλο οξιάς με διάμετρο περίπου 3 επί 3,5 εκ.

Στη συνέχεια, ο κος Αμανατίδης μπήκε στη βιβλιοθήκη, όπου έγινε μάρτυρας ενός “πλούσιου” αρχείου αιώνων, αλλά και αποδέκτης του αιτήματος η Πολιτεία να φροντίσει ώστε το αρχείο αυτό να παραμείνει “ζωντανό”.

Από τον Αϊντίν Μποσταντζή ζητήθηκε προς τον υφυπουργό η συνδρομή της Πολιτείας ώστε να σωθούν τα βιβλία που φυλάσσονται στον χώρο. Εκεί υπάρχουν εξαιρετικά χειρόγραφα και 3.000 βιβλία τα οποία θα πρέπει να φυλαχθούν σε ειδικούς χώρους, γιατί κάθε μέρα φθείρονται και περισσότερο.

Ο κος Μποσταντζή επίσης ζήτησε τη δημιουργία ενός χώρου φύλαξης και, γιατί όχι, και προβολής των βιβλίων ως εκθεμάτων.

Ο ίδιος ανέδειξε ως πρώτο και κύριο μέλημα τη συντήρηση των βιβλίων και διαπίστωσε ότι “μπορούν να μας βοηθήσουν τα Αραβικά Εμιράτα σε αυτό. Έχουν μεγάλη κατάρτιση και τεχνογνωσία. Η γενική γραμματεία δε μας βοηθάει. Πέρα από πολιτικούς, χρειάζονται ειδικοί και προγράμματα ώστε να σωθούν τα βιβλία”.

Απαντώντας στα αιτήματα, ο Γιάννης Αμανατίδης, ανέδειξε την ψηφιοποίηση του αρχείου ως μια εφικτή λύση. “Να πιάσετε τον κο Παππά, όταν επισκεφτεί την Κομοτηνή και να του ζητήσετε να ψηφιοποιηθεί το αρχείο, γιατί μόνο έτσι θα σωθεί σίγουρα”.  Υπενθυμίζουμε ότι η ιδιότητα του Νίκου Παπά, ως υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, τον καθιστά τον πλέον αρμόδιο για το παραπάνω έργο. Ο πολιτικός θα βρεθεί στην Κομοτηνή το διήμερο 13-14 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο του αναπτυξιακού συνεδρίου που διοργανώνει στην περιοχή η κυβέρνηση.

Επίσης, εξετάστηκε μια πιθανή συνεργασία με το πανεπιστήμιο για τη συντήρηση του αρχείου, ενώ ο κος Αμανατίδης επεσήμανε ότι “ίσως το νέο τμήμα Ισλαμικών Σπουδών στο Αριστοτέλειο να μπορεί να βοηθήσει”.

Καταληκτικά, ο Σελίμ Ισά αποδέσμευσε τον υφυπουργό και τους συνεργάτες του, δίνοντας δύο αναμνηστικά δώρα.

 

{Πηγή δημοσίευσης: http://www.xronos.gr/, του Διονύση Βοργιά, 4/11/2017}