Θα φιλοξενεί 15 ασθενείς και θα εργάζονται σε αυτό περίπου 20 άτομα, ενώ επιστημονικά υπεύθυνος θα είναι ο ψυχίατρος Γκ. Εσαγιάν
Πολύ σύντομα αναμένεται το Οικοτροφείο Κομοτηνής να είναι γεγονός και να είναι έτοιμο μέσα στην επόμενη εβδομάδα να υποδεχθεί τους έξι πρώτους ασθενείς του. Η δομή θα στεγάζεται στο Θρυλόριο με επιστημονικά υπεύθυνο τον ψυχίατρο Γκάρο Εσαγιάν, θα περιθάλπει συνολικά 15 ασθενείς και θα απασχολεί περίπου 20 άτομα.
Πρόκειται για Μονάδα Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης (Οικοτροφείο) και θα είναι η πρώτη που θα λειτουργήσει στη Ροδόπη, ενώ στο Γενικό Νοσοσκομείο Κομοτηνής «Σισμανόγλειο» δεν λειτουργεί καν ψυχιατρική κλινική. Ήταν Σεπτέμβριος του 2020 όταν η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με πόρους 1.049.980 € από το ΕΣΠΑ στήριξε την ίδρυση και λειτουργία της Μονάδας Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης. Μετά από διαγωνισμό του Υπουργείου Υγείας, ο φορέας υλοποίησης που επιλέχθηκε είναι το Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο Πρόληψης και Προαγωγής Υπηρεσιών Υγείας «Ίκελος». Η δομή θα παρέχει στέγη, περίθαλψη και υπηρεσίες κοινωνικής ένταξης σε 15 ασθενείς από τη Θράκη.
Γκ. Εσαγιάν: «Είναι ένα θετικό γεγονός»
Στο ράδιο Χρόνος 87.5fm μίλησε ο κος Εσαγιάν για την σημαντικότητα της δομής που αναμένεται πολύ σύντομα να αποτελεί μια πραγματικότητα για τη Ροδόπη. «Θα δημιουργηθεί μια μονάδα φροντίδας ψυχικά πασχόντων, οι οποίοι βρίσκονται στο περιθώριο της κοινωνίας, με την έννοια ότι δεν έχουν υποστηριχτικό οικογενειακό περιβάλλον και βρίσκονται “παρκαρισμένοι” στα νοσοκομεία -έλλειψη χώρου διαβίωσης- είτε σε κατοικίες υπό άθλιες συνθήκες διαβίωσης. Αυτοί οι ασθενείς έχουν ανάγκη από φροντίδα και επανένταξη. Η φροντίδα αυτή παρέχεται μέσα από αυτούς τους ξενώνες-οικοτροφία που χρηματοδοτούνται από προγράμματα ΕΣΠΑ στην αρχή και μετά στη συνέχεια περνάν κατά κάποιο τρόπο στο Δημόσιο. Ένας τέτοιος ξενώνας θα δημιουργηθεί στην περιοχή μας. Θα φιλοξενηθούν 15 ασθενείς και θα υπάρχει ένα προσωπικό περί των 20 ατόμων και θα είμαι ο επιστημονικά υπεύθυνος» είπε αναλυτικά ο κος Εσαγιάν.
Μάλιστα την επόμενη κιόλας εβδομάδα αναμένεται να ενταχθούν οι πρώτοι έξι ασθενείς.
Συνοπτικά το έργο του Οικοτροφείου Κομοτηνής
Τα Οικοτροφεία αποτελούν φορείς εφαρμογής της Ψυχοκοινωνικής Θεραπευτικής Αποκατάστασης. Πρόκειται για ένα πλαίσιο διαβίωσης, υποστήριξης και θεραπείας για άτομα με νοητικές και ψυχικές διαταραχές με σκοπό την αποασυλοποίηση, τη διασφάλιση της παραμονής τους στην κοινότητα και τη συνέχιση των σχέσεων τους με τη ζωή και τις δράσεις της τοπικής κοινωνίας. Το θεραπευτικό έργο του Oικοτροφείου επιτελείται μέσα από οργανωμένες θεραπευτικές πράξεις και δραστηριότητες, οι οποίες καθορίζονται από τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες των ατόμων που νοσούν. Το οικοτροφείο στην Κομοτηνή θα φιλοξενεί 15 ενήλικα άτομα έως 65 ετών με ψυχικές διαταραχές και σοβαρά ψυχοκοινωνικά προβλήματα.
Η ένταξη ασθενών θα πραγματοποιείται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στη Υπουργική Απόφαση 876 «Καθορισμός του τρόπου οργάνωσης και λειτουργίας των Μονάδων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης (Οικοτροφεία, Ξενώνες) και των Προγραμμάτων Προστατευμένων Διαμερισμάτων του άρθρου 9 του Ν. 2716/99). Συγκεκριμένα, η ένταξη στο πρόγραμμα του οικοτροφείου ενός ασθενούς γίνεται με αίτηση του ιδίου ατόμου μετά από πρόταση του θεράποντος ψυχιάτρου ή άλλου επαγγελματία ψυχικής υγείας ή οποιασδήποτε κοινοτικής ή πανεπιστημιακής ψυχιατρικής υπηρεσίας, που είχε την ευθύνη παρακολούθησής του πριν την παραπομπή του προς τη Πολυκλαδική Θεραπευτική Ομάδα που υλοποιεί το Πρόγραμμα του Οικοτροφείου.
Η Θεραπευτική Ομάδα θα υλοποιήσει παρεμβάσεις απευθυνόμενες στον ασθενή, στο οικογενειακό του περιβάλλον, αλλά και στην κοινότητα.
Ενδεικτικά αναφέρονται οι ακόλουθες παρεμβάσεις:
- Φαρμακοθεραπεία
- Ατομική Ψυχοθεραπεία
- Ομαδικές ψυχοθεραπευτικές παρεμβάσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν: Ομαδικές δραστηριότητες, θεραπευτική Κοινότητα Ασθενών και Ψυχοεκπαίδευση της οικογένειας
Ποτέ δεν λειτούργησε Ψυχιατρική Κλινική στο νοσοκομείο
Ο Γκάρο Εσαγιάν κλήθηκε να σχολιάσει την απουσία Ψυχιατρικής Κλινικής από το Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής που μπορεί κάποτε να υπήρχε πρόθεση να γίνει, ωστόσο ποτέ δεν έγινε πραγματικότητα. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά «έχουμε αυτό το θλιβερό γεγονός ότι δεν έχουμε Ψυχιατρική Κλινική στο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής. Αυτό είναι μεγάλο κρίμα. Δεν υπήρχε ποτέ. Στο σήμερα πρέπει να έχουμε ένα οργανωμένο πρωτοβάθμιας σύστημα ψυχιατρικής φροντίδας και δευτεροβάθμιας στο Γενικό Νοσοκομείο. Δεν το συζητάμε».
Στο γιατί όμως να έχει “υποβαθμιστεί” η ψυχιατρική και να μην έγινε πραγματικότητα ποτέ μια κλινική στο νοσοκομείο επισήμανε ότι «η ψυχιατρική είναι ο φτωχός συγγενής των λοιπών ιατρικών ειδικοτήτων. Πρώτα έπρεπε να διατεθούν τα κονδύλια σε άλλες πιο “αναγκαίες” ειδικότητες και ό,τι περίσσευε θα πήγαινε στην ψυχιατρική. Δεν είναι όμως έτσι, γιατί η ψυχική νόσος επιβαρύνει πάρα πολύ τη λειτουργικότητα των ανθρώπων και κοστίζει πάρα πολύ στην παραγωγικότητα μιας σύγχρονης οικονομίας. Αυτή η προσέγγιση θα πρέπει να αναθεωρηθεί».
Αύξηση στην εκδήλωση ψυχοπαθολογιών λόγω εγκλεισμού
Ο ψυχίατρος έστειλε το δικό του μήνυμα επίσης σχετικά με την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Οκτωβρίου και στόχος είναι η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και η εκπαίδευση γύρω από τις ψυχικές ασθένειες σε όλο τον κόσμο, καθώς και η κινητοποίηση των προσπαθειών για τη στήριξη της ψυχικής υγείας.
Επί του θέματος δήλωσε: «Πραγματικά οι ψυχικές διαταραχές είναι ανάμεσα μας και μας αφορούν όλους. Σε κάθε οικογένεια καταγράφονται ψυχιατρικά προβλήματα από ήπια έως σοβαρά, όπως και άλλες παθήσεις. Είναι συχνές οι ψυχιατρικές διαταραχές και είναι καλό μα εξοικειωθούμε με αυτήν την ιδέα να ξεπεράσουμε τα ταμπού της ψυχικής νόσου. Το ταμπού λέει ότι είναι ντροπή να πάσχουμε ψυχολογικά και όταν πάσχουμε είναι επειδή δεν κάνουμε εμείς κάτι σωστά είτε γιατί όντας μικροί δεν μας φρόντισαν σωστά στο οικογενειακό περιβάλλον. Αυτό είναι μια πολύ απλουστευμένη προσέγγιση που δεν αντανακλά την πραγματικότητα. Δεν σημαίνει ότι κάποιος που παρουσιάζει ένα ψυχολογικό πρόβλημα, κατ’ ανάγκη φταίνε οι γονείς του».
Ερωτηθείς σχετικά για το εάν πλέον λόγω και της πανδημίας και του συνεχούς locdown που υπήρχε, παρατηρείται αύξηση των ψυχιατρικών παθήσεων ακόμα και στην περιοχή μας, ο ψυχίατρος απάντησε θετικά και πως «δυστυχώς ο εγκλεισμός εκδήλωσε λανθάνουσες ψυχοπαθολογίες και επιβάρυνε εκδηλωμένες ψυχοπαθολογίες. Η περιοχή μας έχει την ιδιαιτερότητα της -σε ότι αφορά τις ψυχοπαθολογικές εκφάνσεις- ανάλογα με τα πολιτισμικά χαρακτηριστικά και αυτό εκδηλώνεται στην κοινωνική εικόνα της ψυχοπαθολογίας».
{Πηγή δημοσίευσης: https://xronos.gr/, του Δήμου Μπακιρτζάκη, 12/10/2022}