Το Εθνικό Πάρκο Δαδιάς-Λευκίμης υπέστη πραγματικά τεράστια οικολογική καταστροφή, αλλά τόσο αυτό και η περιοχή, αλλά και ο δήμος Σουφλίου, είναι οι… κερδισμένοι από όσα ανακοίνωσε χθες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον Έβρο, για τα μέτρα στήριξης μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές.
Το… ασφυκτικό πρέσινγκ του δημάρχου Παναγιώτη Καλακίκου τόσο κατά την προχθεσινοβραδινή επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στην Δαδιά, όπου συνέφαγε με την ευρισκόμενη εκεί Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αλλά και χθες το μεσημέρι κατά τη νέα επίσκεψη του και επιθεώρηση σημείων των καμένων στο δάσος της Δαδιάς, φαίνεται ότι έφεραν αποτελέσματα. Γιατί ο Πρωθυπουργός στην ανακοινώσεις που έκανε τόσο στον Φορέα Διαχείρισης όπου έγινε η ενημέρωση και η σύσκεψη, αλλά και στην σύσκεψη με τους φορείς στην Αλεξανδρούπολη στη συνέχεια, ανακοίνωσε ειδικά για την περιοχή του Σουφλίου:
- Αποκατάσταση του δάσους της Δαδιάς, με όλα τα απαραίτητα έργα που απαιτούνται.
- Ειδικό, ενισχυμένο «Dadia pass» πέρα από το “Evros pass” για τον υπόλοιπο νομό
- Την ίδρυση Πανεπιστημιακού Τμήματος στο Σουφλί, σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, κατ’ εξαίρεση της πολιτικής και κυβερνητικής άποψης να μην υπάρχει μεγάλη διασπορά τμημάτων.
- Δημιουργία Δημόσιου ΙΕΚ Υλοτομίας, ώστε το Σουφλί και η Δαδιά να γίνουν κέντρο εκπαίδευσης Υλοτόμων για όλη την Ελλάδα
- Δημιουργία Δημόσιου ΙΕΚ Χειριστών Μηχανημάτων, στους οποίους υπάρχει έλλειψη.
Όλα αυτά, όπως ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τα ζήτησε ο δήμαρχος Παναγιώτης Καλακίκος όχι μόνο με την επιστολή που του έστειλε, αλλά τα ανέλυσε και προφορικά στις δυο συναντήσεις τους. Από τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού φαίνεται ότι ο κ.Καλακίκος πραγματικά… τίναξε την μπάνκα όσον αφορά τα κυβερνητικά μέτρα αποκατάστασης της μεγάλης καταστ4ροφής από τις πυρκαγιές.
Συγκεκριμένα ο κ.Μητσοτάκης στην σύσκεψη της Αλεξανδρούπολης είπε για την Δαδιά και το Σουφλί:
Θα κάνω μία ειδική μνεία όμως στη Δαδιά και στο Σουφλί, όπου θα υπάρξει ένα ενισχυμένο υποσύνολο του «Evros pass» που θα αφορά ειδικά την περίπτωση της Δαδιάς, έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε ότι αυτοί οι άνθρωποι οι οποίοι ζουν από τον τουρισμό στην περιοχή θα μπορούν να έχουν τη δυνατότητα να προσελκύσουν περισσότερους επισκέπτες.
Σας διαβεβαιώνω: υπάρχουν ακόμα πάρα πολλά μέρη στη Δαδιά τα οποία μπορεί κάποιος να επισκεφθεί και να χαρεί το κομμάτι του δάσους το οποίο δεν επλήγη από τη φωτιά. Αλλά να μελετήσουμε, κ. Πρύτανη, και να κάνουμε τη Δαδιά ένα πρότυπο παγκόσμιας μελέτης για το τι γίνεται μετά από μια μεγάλη φυσική καταστροφή. Είναι μια ευκαιρία και για το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, σε συνεργασία με το εξωτερικό. Θα υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να μελετηθεί αυτή η φωτιά, η οποία είχε πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Αλλά να μελετήσουμε και την επόμενη μέρα, τι μπορούμε να κάνουμε και πώς θα κάνουμε πραγματικά βέλτιστες πρακτικές στο κομμάτι αυτό. Είναι κάτι το οποίο είμαι σίγουρος ότι ενδιαφέρει πάρα πολύ και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο.
Για να σας δώσω μία ένδειξη τι είναι αυτό το οποίο κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε σε αυτή την φωτιά -οι πυροσβέστες μας το ξέρουν καλά-, όταν ξεκίνησε η δεύτερη φωτιά μέσα στο δάσος, αυτή η φωτιά έκαψε σε τέσσερις ώρες ό,τι έκαψε η περσινή φωτιά σε πέντε μέρες. Απλά για να έχουμε μια αίσθηση της ταχύτητας με την οποία κινήθηκε η φωτιά αυτή και γιατί ήταν τόσο δύσκολο να αποτραπεί η μετατροπή της σε αυτό που λέμε «mega πυρκαγιά».
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι έγιναν έργα και από το ΤΑΙΠΕΔ μέσα στη Δαδιά. Και αντιπυρικές υπήρχαν, δυστυχώς δεν στάθηκαν αρκετές. Δεν το λέω ως δικαιολογία. Δεν κρύβομαι από την πραγματικότητα, δεν καταφέραμε να προστατεύσουμε τη Δαδιά. Αυτή είναι η αλήθεια. Όλα τα υπόλοιπα είναι απλά αυτά τα οποία μας κάνουν λίγο αισιόδοξους. Όμως πρέπει να μάθουμε από αυτό το οποίο έγινε και να γίνουμε καλύτεροι την επόμενη μέρα.
Θέλω να σταθώ ιδιαίτερα σε κάτι το οποίο αναφέρθηκε και από τον Πρύτανη, για τη δυνατότητα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου να υποστηρίξει νέες δραστηριότητες εκπαιδευτικού χαρακτήρα, οι οποίες όμως να είναι «γειωμένες» στις πραγματικές ανάγκες της περιοχής.
Αναφέρω δύο παραδείγματα, τα οποία είχα την ευκαιρία να τα συζητήσω και με τον Δήμαρχο Σουφλίου: δεν έχουμε στη χώρα αρκετούς υλοτόμους. Είμαστε ελλειμματικοί, εισάγουμε ξύλο. Στη χώρα σήμερα εισάγουμε ξύλο. Η χώρα έχει δάση, με 70 εκατομμύρια στρέμματα δασοκάλυψης. Χρειαζόμαστε, λοιπόν, περισσότερους υλοτόμους και πρέπει αυτούς τους υλοτόμους να τους εκπαιδεύσουμε. Άρα, Δημόσια ΙΕΚ που έχουν να κάνουν με την υλοτομία. Θα ήθελα πραγματικά να κάνω το Σουφλί και τον Έβρο ένα κέντρο εκπαίδευσης για ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη διαχείριση του δάσους.
Ένα δεύτερο θέμα το οποίο εθίγη: χειριστές. Πρέπει να δούμε πώς θα λύσουμε τα προβλήματα αυτά. Καλές δουλειές που απαιτούν μία εκπαίδευση την οποία μπορούμε να παρέχουμε και αυτή η εκπαίδευση μπορεί σίγουρα να λάβει και χώρα εδώ, στην ευρύτερη περιοχή.
Και βέβαια, ναι, θα ξαναδούμε μαζί με το Δημοκρίτειο και μαζί με το Υπουργείο Παιδείας συνολικά τον άξονα των περιφερειακών τμημάτων σε όλο τον Έβρο. Είναι εθνική επιλογή αυτό. Είναι εθνική επιλογή όλος ο άξονας: Ορεστιάδα, Διδυμότειχο, Σουφλί, Αλεξανδρούπολη. Είναι κάτι το οποίο πια ξεφεύγει από τη συνηθισμένη λογική την οποία έχουμε για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να κατανέμουμε τις σχολές μας, αλλά θα χρειαστούμε μία συζήτηση με το Πανεπιστήμιο το ίδιο. Είμαστε ανοιχτοί να ακούσουμε τις προτάσεις της τοπικής κοινωνίας γι’ αυτό.
Η χθεσινή, δεύτερη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Δαδιά
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε χθες μετά τον αγιασμό στο Δημοτικό Σχολείο Παλαγίας το δάσος της Δαδιάς, πετώντας με ελικόπτερο από την Αλεξανδρούπολη και αντικρίζοντας τις καμένες εκτάσεις. Προσγειώθηκε στο γήπεδο του χωριού και επισκέφθηκε το δάσος και στη συνέχεια στον Φορέα Διαχείρισης έγινε παρουσίαση της πρώτης αποτίμησης των επιπτώσεων της πρόσφατης πυρκαγιάς, με βάση τις αυτοψίες που έχουν γίνει και δορυφορικές εικόνες υψηλής ανάλυσης.
Συζητήθηκαν επίσης βήματα αποκατάστασης του δάσους, τόσο σε επίπεδο αντιπλημμυρικών – αντιδιαβρωτικών παρεμβάσεων, όσο και σε επίπεδο προστασίας του οικοσυστήματος, αλλά και ενέργειες για τη στήριξη της περιοχής. Το παρόν έδωσε και ο υπουεργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου και ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ Χρήστος Μέτιος με τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Πολιτικής, κάτοικο Δαδιάς Βασίλη Δελησταμάτη.
Διαβάστε εδώ τη δήλωση του πρωθυπουργού μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης:
{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xanthitimes.gr/, 12/9/2023}