Μήνυμα ενότητας για την αρχή της Σαρακοστής και με το βλέμμα στο φετινό Πάσχα εξέπεμψε ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων, ο οποίος φιλοξενήθηκε σε ζωντανή συνέντευξη στον «Χ», που προβλήθηκε συγχρόνως μέσω Facebook και YouTube.
«Στην Εκκλησία δεν χωρούν διχασμοί», είπε και δήλωσε: «Η Εκκλησία είναι ένα Σώμα. Βέβαια, είμαστε άνθρωποι και μπορεί πολλές φορές να υπερβάλουμε και να κάνουμε λάθη, όμως η Εκκλησία αγκαλιάζει τους πάντες, είναι μία ανοιχτή αγκαλιά. Και μάλιστα, Εκκλησία δεν είναι τα πρόσωπα. Κι εμείς πολλές φορές οι κληρικοί μπορεί να κάνουμε λάθος. Αλλά έχουμε πρότυπό μας τον Χριστό, ο οποίος ζητά την ενότητά μας. Εμείς, όμως, επαναλαμβάνω, είμαστε άνθρωποι, κάνουμε λάθη κι ατοπήματα. Το πως έγινε ο χειρισμός όλης αυτής της κατάστασης (σ.σ. με την πανδημία και τη λειτουργία των εκκλησιών), άλλοι στεναχωρήθηκαν περισσότερο, άλλοι ανακουφίστηκαν. Αλλά εμείς δεν πρέπει να χάσουμε τον προσανατολισμό και την πορεία μας».
Και συνέχισε αναπτύσσοντας τον συλλογισμό του ως εξής: «Μάλιστα να πω και τούτο τον λόγο, που θέλω πάντοτε να τον θυμάμαι εγώ και να τον μοιραστώ μαζί σας: Όπου έχουμε ενότητα, εκεί υπάρχει το πνεύμα του Θεού. Όπου υπάρχει διχασμός –είναι δύσκολη η φράση που θα πω αλλά πρέπει να την πω- εκεί χορεύει ο διάβολος. Εμείς οι άνθρωποι δεν πρέπει να αφήσουμε ανάμεσά μας να χορεύει ο διάβολος, αλλά τα λάθη μας να τα χειριζόμαστε εν μετανοία: “αδελφέ μου έκανα λάθος (να λέμε), ζητώ συγγνώμη”. Είναι πολύ δύσκολη λέξη να πει κανείς σήμερα συγγνώμη. Είναι η πιο δύσκολη λέξη που δεν μπορεί να πει σήμερα ο άνθρωπος. Όμως η συγγνώμη είναι το κλειδί του Παραδείσου. Και δεν αναφέρομαι μόνο στον Παράδεισο μετά από αυτό τον κόσμο, αλλά στον τωρινό Παράδεισο, γιατί ο καθένας μας θέλει να κάνει Παράδεισο την ζωή του. Όπου έχουμε ενότητα, εκεί υπάρχει το πνεύμα του Θεού. Γι’ αυτό παρακαλώ όλους μας, ο καθένας πνευματικά και με τους λόγους του Χριστού πορευόμενος, να είμαστε όλοι μία ενότητα και μία κοινωνία. Άλλωστε, γι’ αυτό πάμε να Κοινωνήσουμε».
Την Σαρακοστή «να πάμε από το Εγώ στο Εμείς»
Μιλώντας για την έναρξη της Σαρακοστής, ευχήθηκε «να είναι πολύκαρπη και καλλίκαρπη», δηλαδή «να είναι πολλοί οι καρποί αλλά και οι καλοί, ούτως ώστε με τα εφόδια αυτής της περιόδου να πορευτούμε και προς την Ανάσταση και γενικότερα στη ζωή μας», ενώ γνωστοποίησε πως στις εκκλησίες της Κομοτηνής θα γίνονται διπλές Ακολουθίες την περίοδο της Σαρακοστής, για την αποφυγή συγχρωτισμού (αναλυτικά το πρόγραμμα Χαιρετισμών και ομιλιών στην σελ. 12).
«Η Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή είναι η μικρογραφία της ζωής μας», συνέχισε ο Μητροπολίτης και διαμήνυσε: «όλη η ζωή μας είναι μία Μεγάλη Εβδομάδα, καλούμαστε κι εμείς να συσταυρωνόμαστε. Καλούμαστε να σταυρώσουμε τα πάθη και τον εγωισμό μας, ο οποίος μας βγάζει στο περιθώριο, όσο κι αν νομίζουμε ότι με τον εγωισμό μας στεκόμαστε όρθιοι», ενώ σε άλλη αποστροφή του ζήτησε την Σαρακοστή «να πάμε από το Εγώ στο Εμείς, κι όλοι μαζί να γίνουμε μία Κοινωνία».
Τεχνολογία, αλλά με μέτρο
Ελέω covid, αλλά και προσαρμοζόμενη στις αλλαγές των καιρών, το τελευταίο διάστημα η Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής ξεκίνησε ζωντανές προβολές Ακολουθιών κι όχι μόνο, μέσω Facebook. Ο Μητροπολίτης ξεκαθαρίζει πάντως, ότι η τεχνολογία είναι καλοδεχούμενη και χρήσιμη μεν, πλην όμως δεν μπορεί να υποκαταστήσει την φυσική παρουσία των πιστών στις εκκλησίες.
«Η τεχνολογία είναι κάτι που χρειαζόμαστε, για να βοηθήσει και στο έργο της Μητροπόλεως. Όλα τα επιτεύγματα της τεχνολογίας, όταν τα χρησιμοποιούμε σωστά, μπορούν να επιφέρουν καρπούς αγαθούς στη ζωή μας. Αλλά όλα χρειάζονται ένα μέτρο, όταν το κρατούμε, τότε μπορούμε να περπατούμε με ασφάλεια», δήλωσε και συνέχισε: «η Θεία Λειτουργία και όλες οι Ακολουθίες της Εκκλησίας μας, δεν παρακολουθούνται από τους πιστούς, βιώνονται. Η ζωή στην Εκκλησία είναι ένα βίωμα […]. Η τοπική εκκλησία είναι το ζωντανό Σώμα του Χριστού, στο οποίο είμαστε όλοι μέλη. Αν ένα μέλος του ανθρώπινου σώματος πονάει, συμπάσχει όλο το σώμα. Έτσι συμβαίνει και στην κάθε τοπική εκκλησία. Γι’ αυτό επειδή είναι ζωντανό Σώμα, δεν μπορεί να την υποκαταστήσει το Facebook ή τα διαδικτυακά εργαλεία, γιατί αυτό είναι αδύνατο. Στη λατρεία της Εκκλησίας μας έχουμε Κοινωνία, όχι επικοινωνία, που είναι κάτι κοσμικό κι ανθρώπινο […]. Στην Εκκλησία, και μάλιστα στο Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας που είναι το υπέρτατο μυστήριο ζωής, εκεί μέσα κοινωνούμε. Γι’ αυτό λέμε ότι θα πρέπει να έχουμε ενότητα, κοινωνία και συνδιαλλαγή».
Το δίδαγμα από το Πάσχα του lockdown
Κεκλεισμένων των θυρών πραγματοποιούνταν πέρσι τέτοια εποχή οι Ακολουθίες του Πάσχα, ακόμη κι η Ανάσταση. Η περσινή εικόνα με άδειο τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου κατά την Ανάσταση, είναι αν μη τι άλλο ιστορική, με την Ιερά Σύνοδο να ευελπιστεί πως φέτος το Πάσχα θα εορταστεί με μέτρα μεν, αλλά κανονικά ανοιχτές τις εκκλησίες, όπως συμβαίνει και τώρα. «Τα πράγματα ήταν πάρα πολύ δύσκολα και πρωτόγνωρα», παραδέχθηκε για την περσινή χρονιά ο Μητροπολίτης, ξεκαθαρίζοντας πάντως το εξής: «η Εκκλησία σέβεται την Επιστήμη. Ακούσαμε τους λοιμωξιολόγους και η Ιερά Σύνοδος εκφράστηκε εν συνόλω, με αποτέλεσμα πως έπρεπε να κάνουμε υπακοή».
Συγχρόνως, πάντως, οι κλειστοί ναοί φέτος άφησαν και διδάγματα στην Εκκλησία και τους πιστούς. «Κάθε δυσκολία μάς διδάσκει όλους: είδαμε πόσο αναγκαία είναι η παρουσία των πιστών μέσα στη Θεία Λειτουργία. Το γνωρίζαμε από τη διδασκαλία της Εκκλησίας, αλλά το συνειδητοποιήσαμε περισσότερο. Το συναισθάνθηκε αυτό κι ο λαός, γιατί κι ο λαός πληγώθηκε. Υπήρχε διακαής πόθος να είναι οι άνθρωποι εκεί, να ζουν τα μυστήρια της Εκκλησίας και τα γεγονότα των Αγίων Παθών της Μεγάλης Εβδομάδας. Κι ενώ κατά το παρελθόν λέγαμε: “πήγε 11παρα και δεν τελείωσε η εκκλησία, μίλησε πολύ ο επίσκοπος ή ο παπάς…”. Πλέον, όλες μας οι “δυσκολίες”, μπαίνοντας σε άλλα δεδομένα, είδαμε ότι τελικά δεν είναι δυσκολίες», δήλωσε ο Μητροπολίτης και ζήτησε «από κάθε πειρασμό και δυσκολία να ανασυγκροτούμαστε, να επαναπροσδιορίζουμε την θέση και την στάση μας. Όταν επανέλθουμε στην κανονικότητά μας, αυτός ο πειρασμός να μας έχει διδάξει και καθοδηγήσει».
Το πως ακριβώς θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες κατά την Μεγάλη Εβδομάδα δεν έχει ακόμη αποφασιστεί.
{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, του Διονύση Βοργιά, 18/3/2021}