Το μήνυμα οδικής ασφάλειας, μέσα από την ιστορία του Μεσούτ Καδή

Το μέλος του Περπατώ είχε τροχαίο ατύχημα πριν από 26 χρόνια, αλλά πλέον δραστηριοποιείται ενημερώνοντας για την οδική ασφάλεια

Την ευκαιρία να μάθουν κανόνες οδικής συμπεριφοράς και παραολυμπιακά αθλήματα, είχαν το πρωί της Τετάρτης 25 Απριλίου οι μαθητές του Ιεροσπουδαστηρίου Κομοτηνής. Με πρωτοβουλία των εκπαιδευτικών Αντώνη Μυλωνόπουλου και Στέλλας Παλάζη, ο σύλλογος Περπατώ κλήθηκε στο σχολείο, προκειμένου να διαπαιδαγωγήσει τους μαθητές.

“Στα πλαίσια της υλοποίησης της θεματικής εβδομάδας δώσαμε βαρύτητα στα ζητήματα οδικής ασφάλειας”, μας λέει η κα Παλάζη και συνεχίζει: “Καλώντας τον σύλλογο Περπατώ, θέλαμε να δείξουμε στα παιδιά ότι το να παίρνεις ένα τιμόνι μηχανής ή αυτοκινήτου, δεν είναι κάτι αστείο, γιατί μπορεί να σκοτωθείς ή να σε αφήσει ένα ατύχημα με κινητικά προβλήματα”.

Όπως παρατηρεί η εκπαιδευτικός “οι μαθητές μας έχουν στην πλειοψηφία τους καταγωγή από τον ορεινό όγκο της Ροδόπης κι από πολύ μικρή ηλικία οδηγούν δίκυκλα. Γι’ αυτό θέλαμε οι μαθητές να δουν άτομα με κινητικά προβλήματα, εξαιτίας τροχαίων ατυχημάτων”.  Στο πλαίσιο της θεματικής εβδομάδας την Τρίτη πραγματοποιήθηκε δράση με τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Κομοτηνής για την υγεία της στοματικής κοιλότητας και σήμερα δράση με την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης – παράρτημα Ροδόπης για το πώς να αντιδρούν οι μαθητές σε περίπτωση τροχαίου.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ Ο ΜΕΣΟΥΤ ΚΑΔΗ

Μπορεί να είχε σοβαρό τροχαίο ατύχημα πριν από 26 χρόνια, το οποίο να του προκάλεσε αναπηρία, παρόλα αυτά ο Μεσούτ Καδή αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση, μιας που ενημερώνει τους μαθητές για τους σωστούς κανόνες οδικής συμπεριφοράς, ώστε να αποφύγουν τροχαία ατυχήματα.

“Πριν από 26 χρόνια έπεσα από το μηχανάκι νύχτα κι έπαθα το ατύχημά μου, γι’ αυτό λέμε στα παιδιά να προσέχουν”, μας λέει και συμβουλεύει τους μαθητές: “Δείχνουμε στους μαθητές τα παραολυμπιακά αθλήματα αλλά και το μήνυμά μας για την οδική ασφάλεια: Τα παιδιά πρέπει να μην τρέχουν, να μην οδηγούν χωρίς δίπλωμα, να φορούν πάντα κράνος σε μηχανάκια αλλά και ποδήλατα – όπου επίσης μπορούν να πάθουν ατυχήματα, αλλά και να φορούν ζώνη στο αυτοκίνητο. Μία φορά γίνεται το ατύχημα και μετά η ζωή θα γίνει πάρα πολύ δύσκολη για τα παιδιά”.

Όσον αφορά τον ίδιο ποτέ δεν έβαλε κάτω, όπως μας λέει, οδηγάει, κάνει τα πάντα μόνος του και διακρίνεται στα αθλήματα σκοποβολής και μπότσια.

Στο σημείο συναντάμε και την κοινωνική λειτουργό του συλλόγου Βιλντάν Γιουσούφ που μας ενημερώνει ότι στο πλαίσιο της θεματικής “προσθέσαμε δύο σταθμούς: Ο ένας αφορά το βιωματικό, δηλαδή σε περίπτωση που τύχει κάτι σε έναν φίλο των παιδιών πώς μπορούν να βοηθήσουν για να ενταχθεί και πάλι στην κοινωνία. Ο άλλος σταθμός αφορά τον Μεσούτ ο οποίος μοιραζόταν τις εμπειρίες του και μιλούσε για τις συνέπειες των τροχαίων ατυχημάτων”.

 

{Πηγή δημοσίευσης: http://www.xronos.gr, του Διονύση Βοργιά, 26/4/2018}