Οι Μεσοχωρίτες αγαπούν το χωριό και την εκκλησία τους, κι αυτό μπορεί κανείς εύκολα να το διαπιστώσει, με μία βόλτα στο χωριό. Εκεί, αν επισκεφτείτε την τοπική εκκλησία του Τιμίου Σταυρού, θα δείτε ότι πραγματοποιούνται εργασίες ανακαίνισής της.
“Όλοι μαζί προσφέρουμε για το χωριό μας”, θα μας πει Μεσοχωρίτης όταν τον συναντάμε έξω από την εκκλησία και τον ρωτάμε για τις εργασίες, οι οποίες τελικά προχωρούν αργά μεν αλλά σταθερά χάρη στους ίδιους τους κατοίκους του χωριού και σε όσους έλκουν την καταγωγή τους από το Μεσοχώρι, το επισκέπτονται τακτικά και δεν το έχουν ξεχάσει. Σε αυτό το έργο συνδράμει με πόρους και μέσα και η μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής, όπως γνωστοποίησε ο μητροπολίτης κος Παντελεήμων.
Όπως προδίδουν οι φωτογραφίες, κάποια έργα έχουν ολοκληρωθεί και κάποια άλλα βρίσκονται ή στη μέση ή δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη. Μία από τις σημαντικότερες παρεμβάσεις ήταν αυτή που έγινε στην στέγη της εκκλησίας η οποία τοποθετήθηκε από την αρχή, όπως και στην είσοδο της εκκλησίας που έγιναν διάφορες παρεμβάσεις χάρη σε δωρεές δημοτών. Μόνωση και βάψιμο είναι πλέον στα σκαριά, γιατί εντός της εκκλησίας υπάρχουν πολύ ωραίες αγιογραφίες οι οποίες πρέπει να προστατευτούν κατάλληλα από την υγρασία, όπως μας ενημερώνουν κάτοικοι της περιοχής.
Εξωραϊσμένος σε σχέση με το παρελθόν είναι και ο αύλειος χώρος της εκκλησίας, όπου έχουν τοποθετηθεί και βαφεί παγκάκια, ενώ απομένει να χτιστούν τουαλέτες ώστε να απομακρυνθεί η χημική τουαλέτα που μέχρι στιγμής είναι μία προσωρινή λύση, ενώ στα σκαριά είναι και να πλακοστρωθεί όλη η αυλή της εκκλησίας.
Πάντως, ίσως ακόμη σημαντικότερο κι από το έργο καθαυτό, είναι το γεγονός ότι έχει ενώσει άπαντες στο Μεσοχώρι, σε έναν κοινό σκοπό. Έτσι, οι δύο σύλλογοι της περιοχής, ο Αθλητικός Πολιτιστικός Σύλλογος Μεσοχωρίου και ο Λαογραφικός Πολιτιστικός Σύλλογος Μεσοχωριτών δρουν από κοινού προς την κατεύθυνση της ανακαίνισης και συντήρησης του ναού της πόλης τους.
Ο “Χ” βρέθηκε στην εκκλησία και κατέγραψε τους ανθρώπους του χωριού κανέναν να μην θέλει ‘να βγει’ μπροστά, όλοι προτάσσοντας το έργο ως συλλογικό της περιοχής. Κι αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό για τους ανθρώπους του Μεσοχωρίου. Εδώ και μερικά χρόνια άλλωστε, ο σταυρός που βρίσκεται στο καμπαναριό της εκκλησίας ήταν ένας από τους πρώτους που φωτίστηκαν και μας δείχνουν τον δρόμο από την Εγνατία, ως ένα άτυπο “καλωσόρισμα” στη Ροδόπη, όπως μας λένε Μεσοχωρίτες.
Άξιο αναφοράς είναι πως και τα έσοδα από το βραδινό πανηγύρι της Πέμπτης, όπως και ο έρανος που έγινε εντός της εκκλησίας, θα διατεθούν για την αναστήλωση του ιερού ναού.
{Πηγή δημοσίευσης: http://www.xronos.gr/, του Διονύση Βοργιά, 15/9/2018}