Δεν ξέρουν τι να πιστέψουν οι δημότες του Ιάσμου, αναφορικά με την πεσμένη γέφυρα Κομψάτου. Η γέφυρα που κατέρρευσε σε μία νύχτα τον Σεπτέμβριο του ’17, ευτυχώς δίχως θύματα, δεν έχει μέχρι στιγμής, ενάμιση και πλέον χρόνο μετά, ούτε …μελέτη αποκατάστασης.
Η πραγματικότητα συνοπτικά έχει ως εξής: Η Περιφέρεια ΑΜ-Θ προ ενός έτους και μερικών μηνών περίπου έκανε απευθείας ανάθεση μελέτης αποκατάστασης και διερεύνησης αιτιών πτώσης στο ΤΕΕ (Τεχνικό Επιμελητήριο) Θράκης. Όμως, λίγους μήνες μετά η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης έκρινε ως παράνομη την απευθείας ανάθεση (λόγω ποσού) και ζήτησε να ξεκινήσουν διαγωνιστικές διαδικασίες για την εξεύρεση του αναδόχου με την συνήθη διαδικασία (κατάθεση προσφορών, άνοιγμα φακέλων, ενστάσεις, κλπ). Έτσι, κι έγινε, κι αυτό το διάστημα, τόσους μήνες μετά, έχει απλώς βρεθεί ο ανάδοχος για την μελέτη αποκατάστασης (κι όχι διερεύνησης αιτιών πτώσης, “δουλειά” που πλέον ανήκει μόνο στον εισαγγελέα). Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει κονδύλι (μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων) για την κατασκευή της γέφυρας, αξίας 1,5εκ ευρώ. Ωστόσο, ουδέποτε η κυβέρνηση πίεσε ώστε το έργο να προχωρήσει με απευθείας ανάθεση στην μελέτη του λόγω κατεπείγοντος.
Αποτέλεσμα είναι οι δημότες, εύλογα, να ψάχνουν ποιος …τους κοροϊδεύει, καθώς όλο για γέφυρα ακούν και γέφυρα βλέπουν μόνο στα συντρίμμια της.
Κόντρα Κυβέρνησης – Περιφέρειας
Το μπαλάκι στην διοίκηση της Περιφέρειας ΑΜ-Θ έριξε ο υπουργός Νίκος Παππάς, από τον Ίασμο, ζητώντας μάλιστα από τους δημότες να κάνουν καλύτερη επιλογή στην περιφερειακή κάλπη στις 26 Μαϊου. Πρόταξε ότι η κυβέρνηση εξασφάλισε κατευθείαν μετά την πτώση κονδύλι αποκατάστασης. “Δεν επιτρέπονται αυτά τα πράγματα, να έχουμε δύο χρόνια πεσμένη γέφυρα”, είπε σε παρέμβασή του δημότης, στο πλαίσιο της ομιλίας Παππά.
Χθες, επίσης, συγκυριακά την ίδια ημέρα, περιόδευσαν στον Ίασμο ο περιφερειάρχης και μέλη της Νέας Περιφερειακής Αναγέννησης. Μεταξύ άλλων, άκουσαν ξανά για το μείζον ζήτημα της γέφυρας. Ως γνωστόν, ο κος Μέτιος κατηγορεί την Αποκεντρωμένη Διοίκηση για πολιτικά παιχνίδια εις βάρος του λαού της Ροδόπης, καθώς κρίθηκε παράνομη η απευθείας ανάθεση στο ΤΕΕ Θράκης, με αποτέλεσμα οι διαδικασίες να έχουν επιβραδυνθεί.
Συνεπώς, και οι δύο πλευρές εύστοχα αποφεύγουν τις ευθύνες που τους αναλογούν, ενώ την ίδια ώρα ο Δήμος Ιάσμου τελεί σχεδόν σε πλήρη αδράνεια επί του ζητήματος, αντί να ασκεί από την στιγμή της πτώσης καθημερινή πίεση και προς τις δύο πλευρές.
Το μόνο σίγουρο είναι πως, ενώ σε άλλες χώρες ευρωπαϊκές χώρες η αποκατάσταση μίας τέτοιας υποδομής θα ήταν το πολύ ζήτημα ενός έτους, στην Ελλάδα η γέφυρα Κομψάτου έχει καταντήσει γόρδιος δεσμός, με πολλούς υπαίτιους και κανέναν …υπεύθυνο.
{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, του Διονύση Βοργιά, 20/5/2019}