Το λάθος που οδήγησε στην απαγόρευση λειτουργίας νέων καταστημάτων εστίασης στις περιοχές ΚΤΕΛ, πλατείας Καραϊσκάκη, Λ. Ηρώων κι αλλού – Δ. Καρασταύρου: Αλλάζει η χρήση με το νέο πολεοδομικό, θα επιτραπούν καταστήματα εστίασης
Μία παλιά λανθασμένη απόφαση που… δεν εντόπισε κανείς εγκαίρως, διαδοχικές αλλαγές νομοθεσίας και μία περίπλοκη δικαστική υπόθεση κρύβονται πίσω από την αποεπένδυση που παρατηρείται σε συγκεκριμένες γειτονιές της πόλης.
Το ζήτημα έφερε ξανά στο δημόσιο διάλογο ο «Χ» με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα αναφορικά με την ερήμωση των δρόμων πέριξ του ΚΤΕΛ Ροδόπης, καθώς τα τελευταία χρόνια δεν επιτρέπεται να ανοίξουν νέα καταστήματα εστίασης. Κατά κοινή ομολογία η εστίαση αποτελεί κινητήριο μοχλό στην τοπική οικονομία της πόλης κι όπου δεν επιτρέπεται η λειτουργία τέτοιων καταστημάτων, οι γειτονιές έχουν χαμηλή κίνηση.
Η δημοτική αρχή έχει αντιληφθεί το πρόβλημα και προαναγγέλλει αλλαγές προς όφελος αυτών των περιοχών.
Γιατί δεν ανοίγουν νέα μαγαζιά
Κληθείς να ξετυλίξει το κουβάρι, επί του θέματος τοποθετήθηκε ο αντιδήμαρχος Έργων Δημήτρης Καρασταύρου. «Αληθεύει» επιβεβαίωσε για το ρεπορτάζ της περιοχής ΚΤΕΛ κι εξήγησε πως σύμφωνα με το γενικό πολεοδομικό σχέδιο δεν επιτρέπεται να ανοίξουν νέες καφετέριες ή καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος σε μερικές γειτονιές που χαρακτηρίστηκαν οικιστικές. Έτσι, σε λειτουργία παραμένουν μόνο όσες προϋπήρχαν.
Ο αντιδήμαρχος μάλιστα εξήγησε πως η κατάσταση προέκυψε λόγω… παρελθοντικού λάθους! «Υπάρχει ένα πρόβλημα που έγινε με την έγκριση του γενικού πολεοδομικού. Όταν συντάχθηκε αυτή η μελέτη, κάποιες μεγάλες περιοχές του Δήμου Κομοτηνής χαρακτηρίστηκαν για χρήση αμιγώς κατοικίας, όπως οι περιοχές Λεωφόρου Ηρώων, πλατείας Καραϊσκάκη, ΚΤΕΛ. Πρόκειται για περιοχές που είχαν επαγγελματική δραστηριότητα κι άλλες χρήσεις, αλλά δυστυχώς δεν το είδε τότε κανείς κι εγκρίθηκε αυτή η μελέτη (για μόνο οικιστική χρήση). Αυτό σημαίνει πως δεν μπορούσαν να εφαρμοστούν νέες χρήσεις, αλλά να συνεχιστούν μόνο οι υφιστάμενες. Γι’ αυτό βλέπετε ότι κλείνουν επιχειρήσεις και δεν μπορούν να ανοίξουν νέες» δήλωσε αναλυτικά.
Δικαστική διαμάχη
Αυτά ίσχυαν μέχρι σήμερα κρατώντας επαγγελματικά “αιχμάλωτες” συνοικίες της πόλης μας. Ωστόσο, τα πράγματα αλλάζουν, διότι σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία καταργήθηκαν τα γενικά πολεοδομικά σχέδια και στη θέση τους αναμένεται να εφαρμοστούν τα τοπικά χωρικά σχέδια. Σε αυτό η δημοτική αρχή αντιλήφθηκε την ανάγκη οι περιοχές αυτές να πάρουν ξανά ζωή και δρομολόγησε αλλαγές.
Το ζήτημα όμως δεν είναι τόσο απλό, καθώς η εκπόνηση των τοπικών χωρικών, μολονότι γι’ αυτή ο Δήμος έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση μέσω της Περιφέρειας ΑΜΘ, έχει κολλήσει στα δικαστήρια λόγω διαμάχης πιθανών αναδόχων.
Ο Δημήτρης Καρασταύρου εξηγεί: «από τότε έχει αλλάξει ο Νόμος, δηλαδή καταργήθηκαν τα γενικά πολεοδομικά ως προς την εφαρμογή τους αλλά κρατώντας όλες αυτές τις διαδικασίες που δημιουργούσαν τα προβλήματα. Τώρα απαιτήθηκε να γίνουν τα τοπικά χωρικά, τα οποία χρηματοδοτήθηκαν από την Περιφέρεια.
Εδώ και δύο χρόνια που έχουμε την ένταξη για τον Δήμο Κομοτηνής, δημοπρατήθηκε από τον Δήμο Κομοτηνής η συγκεκριμένη μελέτη, αλλά μιλάμε για βαριές μελέτες για τις οποίες είχαν υποβάλει αρκετά γραφεία συμμετοχή. Έγινε η αξιολόγηση κι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε μεταξύ δύο υποψήφιων αναδόχων στην προδικαστική διαδικασία λόγω των ενστάσεων. Εκδικάστηκαν οι ενστάσεις και περιμένουμε να βγει η απόφαση προκειμένου να έχουμε ανάδοχο, ώστε να προχωρήσουμε στην ανασύνταξη του πρώην γενικού πολεοδομικού και πλέον νέου τοπικού χωρικού σχεδίου, όπου εκεί θα διορθωθεί αυτό το σφάλμα για να λύσουμε το πρόβλημα».
Το χρονοδιάγραμμα
Κοιτώντας νηφάλια το χρονοδιάγραμμα, αφού εμπλέκονται τα δικαστήρια, είναι άγνωστο πότε θα ολοκληρωθεί το τοπικό χωρικό και θα τύχουν εφαρμογής οι προτεινόμενες αλλαγές.
Πάντως, υπάρχει ένα δεδομένο: πως επειδή τα τοπικά χωρικά χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας ΑΜΘ πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τα τέλη 2023, προκειμένου να ολοκληρωθούν εμπρόθεσμα εντός της προγραμματικής περιόδου και να πληρωθούν οι ανάδοχοι.
«Πιστεύω πως όποιος είναι ανάδοχος θα το κατανοήσει και θα καταβάλει κάθε προσπάθεια, ώστε μέχρι τέλος του 2023 να μας παραδώσει το τοπικό χωρικό» εκτίμησε ο Δημήτρης Καρασταύρου.
Μελλοντικά τυχόν επέκταση της πόλης
Σε ένα συντρέχον ζήτημα με την ανάπτυξη της πόλης, δηλαδή την οικιστική επέκταση της Κομοτηνής σε περιοχές που είναι χαρακτηρισμένες προς οικοδόμηση, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος αναγνώρισε την αναγκαιότητα επέκτασης, εξήγησε πως είναι στα μελλοντικά σχέδια της δημοτικής αρχής, αλλά πρόκειται για ένα ζήτημα που απαιτεί πολλά χρόνια και αρκετά χρήματα.
«Υπάρχουν χαρακτηρισμένες πολεοδομικές γειτονιές πέριξ της πόλης της Κομοτηνής, που είναι οι αντίστοιχες (οικιστικές) ζώνες. Προκειμένου να υλοποιηθούν πρέπει να γίνουν οι αντίστοιχες μελέτες κτηματογράφησης, πολεοδόμησης, πράξεις εφαρμογής, δηλαδή μελέτες βαριές και κοστοβόρες. Έχουμε κάνει μία προεκτίμηση αμοιβών. Για τον Δήμο Κομοτηνής απαιτούνται γύρω στα 2-2μιση εκ ευρώ. Θέλω να πιστεύω ότι κάποια στιγμή κι αυτού του είδους οι μελέτες θα τύχουν κάποιας χρηματοδότησης είτε από την Περιφέρεια είτε από το Υπουργείο, προκειμένου οι Δήμοι να προχωρήσουν σε τέτοιου είδους επεκτάσεις που είναι αναγκαίες» δήλωσε αναλυτικά.
{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, του Διονύση Βοργιά, 29/9/2022}