Πολύ ψηλά στην επικαιρότητα «παίζει» τις τελευταίες ημέρες το ερώτημα «τι θα γίνει;» αν εκδηλωθεί πυρκαγιά στα χωριά Μάκρη – Δίκελλα – Μεσημβρία που ως γνωστόν αποτελούν ένα «περίκλειστο» σύμπλεγμα οικισμών, που ενώνονται μεταξύ τους με έναν δρόμο, ο οποίος λειτουργεί ταυτόχρονα και ως είσοδος και ως έξοδος.
Αντανακλαστικά, λοιπόν, στην τραγωδία που καταγράφηκε πριν από μία εβδομάδα στην Αττική (Μάτι, Νέος Βουζτάς, Κινέτα κλπ), οι τοπικές αρχές της Αλεξανδρούπολης έχουν ενεργοποιηθεί στην κατεύθυνση αντιμετώπισης ενός αντίστοιχου φαινομένου και στα «καθ’ ημάς». Η πρώτη συνεδρίαση στην Αλεξανδρουπολη έγινε στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου και ακολούθησε άλλη μία στον Δήμο, όπου και παρουσιάστηκε αδρά ένα σχέδιο αντιμετώπισης κινδύνου στην συγκεκριμένη περιοχή, το οποίο έχει συνταχθεί το 2014. Το σχέδιο παρουσιάστηκε από τον υπεύθυνο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αλεξανδρούπολης κο Απόστολο Μάκρα. Πριν από αυτό όμως, αξίζει να σημειώσουμε μερικά στοιχεία που ακούστηκαν στην συγκεκριμένη συνεδρίαση και συνθέτουν το προφίλ της περιοχής.
Από τον Αη Γιώργη μέχρι την Αρχαία Μεσημβρία υπάρχουν 1.130 σπίτια που σημαίνει ότι ζουν εκεί τους θερινούς μήνες περίπου 4.000 άτομα, τα οποία προστίθενται στον μόνιμο πληθυσμό των οικισμών, που ανέρχεται σε 1.900 άτομα.
Στην περιοχή λειτουργούν πέντε κατασκηνώσεις, οι οποίες φιλοξενούν σε μόνιμη βάση (το καλοκαίρι) περίπου 500 άτομα.
Οι οργανωμένες παραλίες της περιοχής σε πλήρη ανάπτυξη φιλοξενούν 2.000 άτομα ταυτόχρονα.
Η βλάστηση σε αυτό το σύμπλεγμα οικισμών αποτελείται κυρίως από ελαιώνες και αυτό λογίζεται ως «θετικό», αφού η ελιά είναι ένα βραδύκαυστο δέντρο. Πιο αναλυτικά πάντως η σύνθεση της βλάστησης ανά οικισμό έχει ως εξής:
- Μάκρη: 100% ελαιώνες
- Αρχαία Μεσημβρία: 60% πευκώνες + 20% ελαιώνες + 20% χωράφια
- Αγία Παρασκευή – Δίκελλα: 80% ελαιώνες + 15% χωράφια + 5% ρέματα
- Δίκελλα – Μεσημβρία: 90% ελαιώνες + 10% χωράφια
Τι θα γίνει σε περίπτωση πυρκαγιάς
Σύμφωνα με όσα δημοσίως είπε ο κος Απόστολος Μάκρας, το σχέδιο Οργανωμένης Απομάκρυνσης Πληθυσμού (ΟΑΠ) καταρτίστηκε το 2014, ωστόσο δεν διευκρίνισε ποιοι φορείς συμμετείχαν στην κατάρτισή του. Πάντως υποστήριξε ότι η ΟΑΠ «είναι μέτρο προληπτικής προστασίας των πολιτών, ο χαρακτήρας είναι μη υποχρεωτικός και βασίζεται στην ενημέρωση για τους κινδύνους και τις πιθανές συνέπειες που έχει η παραμονή των πολιτών σε μία περιοχή που μπορεί να πληγεί».
Η λήψη της απόφασης για την ΟΑΠ βασίζεται στις εισηγήσεις των φορέων και λαμβάνεται πάντα από το δήμαρχο – στην περίπτωση πυρκαγιάς μετά από εισήγηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Σε περίπτωση –λέει ο νόμος- που η καταστροφή αφορά περισσότερους από έναν δήμους, τότε η απόφαση λαμβάνεται από τον αντίστοιχο Περιφερειάρχη. Μια ΟΑΠ πρέπει να απαντά σε τέσσερα βασικά ερωτήματα:
- Ποιος είναι ο πληθυσμός που πρέπει να απομακρυνθεί
- Ποια είναι η περιοχή ασφαλείας στην οποία μπορεί να μετακινηθεί ο πληθυσμός αυτός
- Ποια είναι η διαδρομή που πρέπει να ακολουθηθεί
- Πότε πρέπει να γίνει η απομάκρυνση και πόσο αυτή θα διαρκέσει
Η πρώτη φάση του σχεδίου αυτού, που επικαλέστηκε ο κος Μάκρας, προβλέπει όπως είπε, ότι «το πρωτεύον στην όλη διαδικασία είναι ο άμεσος έλεγχος της κυκλοφορίας. Κι αυτό γιατί είναι μία δύσβατη περιοχή και επί της ουσίας έχει έναν δρόμο, αυτόν που ενώνει τη Μάκρη με τα Δίκελλα και τα Δίκελλα με την Μεσημβρία, έναν δρόμο στενό, ο οποίος εάν υπάρχει πυρκαγιά πάνω σ’ αυτόν, θα κλείσει γρήγορα. Ειδικά αν υπάρχει και πανικός στην όλη περιοχή».
Γι’ αυτό έχουν οριστεί επτά σημεία στα οποία πρέπει άμεσα και αφού λάβει σχετική ενημέρωση η Τροχαία να στείλει προσωπικό για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας. Τα σημεία αυτά είναι:
- Στην παλιά εθνική οδό για τον έλεγχο της κίνησης προς τον οικισμό της Μάκρης
- Στην παλιά εθνική οδό στη διασταύρωση με τον περιφερειακό της Μάκρης
- Στη διασταύρωση του περιφερειακού δρόμου της Μάκρης για την έξοδο προς τον οικισμό
- Στη διασταύρωση της παραλίας της Αγίας Παρασκευής
- Στη διασταύρωση της εξόδου της Κυανής Ακτής
- Στην πρώτη διασταύρωση για την παραλία των Δικέλλων πηγαίνοντας προς τα Δίκελλα και εναλλακτικά στην είσοδο της Μονής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.
- Στον οικισμό των Δικέλλων εκεί που ο δρόμος χωρίζεται και κατευθύνεσαι βόρεια για να συναντήσεις τον παράδρομο της Εγνατίας ή την Εγνατία αν αυτή είναι ανοιχτή.
Η δεύτερη φάση της διαδικασίας προβλέπει τη σύγκληση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας υπό τον Δήμαρχο και αφού έχει πλέον δοθεί η πρώτη ενημέρωση από αξιωματικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που έχει βρεθεί στο πεδίο της φωτιάς. Σύμφωνα με τη διαδικασία, ο Αξιωματικός πρέπει να ενημερώσει την Πολιτική Προστασία (Δήμου ή Περιφέρειας) που με τη σειρά της θα ενημερώσει τον Δήμαρχο ο οποίος θα συγκαλέσει το Σ.Τ.Ο. στο οποίο θα συμμετέχουν εκπρόσωποι όλων των αρχών με πρώτο μέλημα αυτής της συνεδρίασης «να υπολογίσει τον διαθέσιμο χρόνο και τις ενέργειες που μπορούν να γίνουν μέσα σε αυτόν», όπως είπε ο κος Μάκρας.
Τι θα γίνει στις κατασκηνώσεις (σε όλες)
Στη συγκεκριμένη περιοχή λειτουργούν πέντε κατασκηνώσεις: Το «Χαρούμενο Ακρογιάλι», η «Χάρις», η «Ουρανούπολη», η «Παιδική Εξοχή» και η κατασκήνωση των Προσκόπων για την οποία ο δήμος δεν διαθέτει στοιχεία, σύμφωνα με τα λεγόμενα του κου Μάκρα.
Το πλάνο πάντως είναι ίδιο για όλες τις κατασκηνώσεις και εξετάζει δύο περιπτώσεις:
Α) Εφόσον ο χρόνος επαρκεί, το καλύτερο είναι, τα παιδιά με τη χρήση μεταφορικών μέσων να καταφύγουν προς το αστικό κέντρο, που είναι η Αλεξανδρούπολη.
Β) Εάν ο χρόνος δεν είναι αρκετός και σύμφωνα με τα λεγόμενα του κου Μάκρα «εφαρμόζεται το σχέδιο καταφυγής που λίγο-πολύ όλοι το έχουν. Για τις κατασκηνώσεις τουλάχιστον έχουν όδευση προς τη θάλασσα. Και το ‘Χαρούμενο Ακρογιάλι’, και η ‘Χάρις’ και η ‘Ουρανούπολη’ έχουν ως σημείο συγκέντρωσης τα γήπεδα εκεί μέσα, που βρίσκονται 150 μέτρα από τα σπίτια που είναι κοντά στη θάλασσα. Αν χρειαστεί να καταφύγουμε προς τη θάλασσα, εκεί ενεργοποιείται το Λιμενικό το οποίο με τη σειρά του ενεργοποιεί ψαράδες και καΐκια της περιοχής, τα οποία θα παραλάβουν τα παιδιά μέσω θαλάσσης. Από τη στιγμή που θα παραληφθούνε, το επόμενο σημείο συγκέντρωσης είναι το λιμανάκι της Μάκρης.
Σημείωση, ειδικά για τις κατασκηνώσεις: Μεταξύ άλλων, ο κος Μάκρας τόνισε ότι και οι κατασκηνώσεις έχουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις απέναντι στον δήμο, στις οποίες πρέπει να είναι συνεπείς: «Ο δήμος πρέπει να ξέρει ποιες περιόδους λειτουργούν, πόσα άτομα φιλοξενούνε, τι άλλο προσωπικό διαθέτουν, αν έχουν άτομα με ειδικές ανάγκες, αν έχουν παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα ή ο,τιδήποτε άλλο. Πρέπει όλο το προσωπικό της κάθε κατασκήνωσης να ξέρει το πεδίο ευθύνης του», είπε συγκεκριμένα.
Ετοιμάζονται ασκήσεις πολιτικής προστασίας στην περιοχή
Το σχέδιο όπως έχει ήδη αναφερθεί, έχει καταρτιστεί από το 2014, τουτέστιν χρήζει επικαιροποίησης. Σε αυτό συμφώνησαν όλοι οι συμμετέχοντες του Σ.Τ.Ο., ενώ αποφασίστηκε και η εκπόνηση ασκήσεων Πολιτικής Προστασίας τις προσεχείς ημέρες στις κατασκηνώσεις και την ευρύτερη περιοχή.
{Πηγή δημοσίευσης: https://reportal.gr/, 30/7/2018}