Μπορεί ο αριθμός των μολυσμένων -από κορωνοϊό- ασθενών να παρουσιάζει μία θετική καθοδική πορεία, ωστόσο, σύμφωνα με τους γιατρούς, ο αριθμός αυτός απέχει πολύ από το επιθυμητό αποτέλεσμα. Γι΄αυτό τον λόγο προτείνουν στην κυβέρνηση να μην προχωρήσει στο άνοιγμα της κοινωνίας στις 14 Δεκεμβρίου.
Oι επιδημιολόγοι φοβούνται έξαρση των κρουσμάτων λόγω των χριστουγεννιάτικων αγορών, με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε σε αντίθετη κατεύθυνση από αυτήν που επιδιώκεται με την εφαρμογή των μέτρων. «Να κάνουμε όλοι υπομονή μέχρι να βγει το εμβόλιο. Είναι νωρίς ακόμα για χαλάρωση των μέτρων. Δεν πρέπει να ξεφύγει σε αυτή τη φάση η κατάσταση», προτείνουν μεταξύ άλλων οι ειδικοί.
Συγκεκριμένα, ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος, ανέφερε ότι «σιγά σιγά θα έχουμε επάρκεια σε κλίνες… έχει αρχίσει και η επιπέδωση της καμπύλης, όμως χρειάζεται προσοχή ως προς το άνοιγμα της κοινωνίας την εορταστική περίοδο».
«Με χαλαρό lockdown δεν πέφτουν τα κρούσματα»
Υπέρ της παράτασης του lockdown μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου τάχθηκε μιλώντας στο ΣΚΑΪ, και ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας, διευκρινίζοντας ότι αποτελεί προσωπική του άποψη και ότι θεωρεί την ημερομηνία πιο ιδανική από τις 14 Δεκεμβρίου.
Ο κ. Σύψας ανέφερε ότι με την άρση του lockdown από τις 21 Δεκεμβρίου, το ΕΣΥ θα έχει μεγαλύτερα περιθώρια να αντέξει γιατί θα υπάρχουν διαθέσιμες περισσότερες κλίνες, εκτιμώντας ότι με την άρση των μέτρων θα αυξηθούν και τα κρούσματα. Πρόσθεσε ακόμη ότι, «αν χαλαρώσει το lockdown, δεν θα γίνει αποκλιμάκωση της πανδημίας». Επίσης, ανέφερε ότι «να έχουμε 15 ημέρες διακοπών, να έχουμε κάποια κανονικότητα».
Τόνισε ότι αυτή την περίοδο «έχουμε μια μικρή πτώση του αριθμού των κρουσμάτων καθώς και του ποσοστού των θετικών δειγμάτων –έχει πέσει από το 19% στο 10% όμως έχουμε πολύ κακά ποιοτικά στοιχεία τα οποία είναι ένας μεγάλος αριθμός ενεργών κρουσμάτων – πάνω από 26.000 – τα οποία μας δείχνουν πολλές εισαγωγές. Αυτές είναι περισσότερες από τα εξιτήρια και δυστυχώς μας προβληματίζουν και οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι. Τα στοιχεία αυτά δεν επιτρέπουν αυτή την στιγμή καμία πρόβλεψη γιατί δεν διανοούμε ότι θα ανοίξουμε την κοινωνία έχοντας τις μονάδες καλυμμένες κατά 88%, στην Θεσσαλονίκη 100% και έχοντας αυτόν τον αριθμό των νεκρών».
Σύμφωνα με τον ίδιο, την ημέρα που θα επανέλθει στην κανονικότητά της η κοινωνία, θα υπάρξει διασπορά του κορωνοϊού ενώ υπενθύμισε πως ελάχιστοι πολίτες έχουν αντισώματα. «Οι περισσότεροι δεν έχουν αντισώματα και ότι ο καιρός ευνοεί την διασπορά, που σημαίνει ότι τις επόμενες 15 – 20 ημέρες θα αρχίσουν τα κρούσματα να ανεβαίνουν. Θα πρέπει να ξεχάσουμε το άνοιγμα στις 7 Δεκεμβρίου».
Όσον αφορά τις γιορτές, είπε ότι «δεν θα κάνουμε κανονικές γιορτές, μην έχουμε την ιδέα ότι θα έχουμε πλήθη καταναλωτών στα καταστήματα. Χριστούγεννα μόνοι μας. Καμία οικογένεια, κανένας γύρω μας».
Σύμφωνα με τον κ. Σύψα, αν η σταδιακή άρση του lockdown αν ξεκινήσει στις 14 Δεκεμβρίου, τότε θα υπάρξει άνοιγμα των σχολείων. Αν όμως η άρση ξεκινήσει στις 21 Δεκεμβρίου, το άνοιγμα των σχολείων δεν θα έχει νόημα και η αρχή θα γίνει με το λιανεμπόριο κατά κύριο λόγο.
Πρότεινε περιορισμούς για το ωράριο και απαγόρευση κυκλοφορίας μετά από κάποια ώρα καθώς και να ισχύει το sms των πολιτών και τις ημέρες των γιορτών.
«Αν καταφέρουμε και εμβολιάσουμε τις ευπαθείς ομάδες αρχές καλοκαιριού τότε θα αρχίσουμε να χαλαρώνουμε και θα σημάνει και το τέλος της επιδημίας στην χώρα μας» ανέφερε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων.
Επίσης, ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος, ανέφερε ότι «σιγά σιγά θα έχουμε επάρκεια σε κλίνες… έχει αρχίσει και η επιπέδωση της καμπύλης, όμως χρειάζεται προσοχή ως προς το άνοιγμα της κοινωνίας την εορταστική περίοδο».
{Πηγή δημοσίευσης: https://www.thraki.com.gr/, 29/11/2020}