Προς αναστολή προστίμων το 2023 για όσους δεν έχουν δηλώσει την ακίνητη περιουσία τους προσανατολίζονται στο Κτηματολόγιο.
Παράλληλα, σχεδιάζεται να δοθεί «ανάσα» ενός έτους για τους ιδιοκτήτες 170.000 ακινήτων «άγνωστου ιδιοκτήτη», ώστε να μην περιέλθουν στο Δημόσιο.
Ο σχεδιασμός (δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί) περιλαμβάνει τη μη είσπραξη 70 εκατομμυρίων ευρώ από τα «κτηματόσημα» των παλιών προγραμμάτων καθώς και την κατάργηση του αναλογικού τέλους ύψους ένα τοις χιλίοις για τα προγράμματα κτηματογράφησης που ξεκίνησαν μετά το 2008.
Πάντως, λόγω υποστελέχωσης δεκάδων Κτηματολογικών Γραφείων, σημειώνονται καθυστερήσεις στις συναλλαγές, ενώ η εξέταση των εκατοντάδων χιλιάδων ενστάσεων και αντιρρήσεων στους δασικούς χάρτες ενδέχεται να μεταθέσει την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης τουλάχιστον για μία πενταετία.
Οι 10 εκκρεμότητες του Κτηματολογίου, ώστε οι ιδιοκτήτες ακινήτων να γνωρίζουν πώς θα κινούνται με ασφάλεια μέσα στο νέο σκηνικό που διαμορφώνεται:
Επιβολή προστίμου: Ανοιχτό ενδεχόμενο να μην πληρώσουν πρόστιμα ούτε το 2023 όσοι ιδιοκτήτες δεν έχουν δηλώσει τα περιουσιακά τους στοιχεία στο Κτηματολόγιο αφήνουν πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα. Το θέμα αναμένεται να ξεκαθαρίσει μέσα στον Νοέμβριο.
Ένας χρόνος παράταση για 170.000 ακίνητα «άγνωστου ιδιοκτήτη»: Με βάση τα όσα ισχύουν σήμερα, μέχρι το τέλος του έτους 170.000 ακίνητα που έχουν χαρακτηριστεί ως «άγνωστου ιδιοκτήτη» σε 111 περιοχές της χώρας (μεταξύ των οποίων και 23 περιοχές της Αττικής) θα περιέλθουν στο κράτος. Στο Δημόσιο «περιήλθαν» 14.500 ακίνητα, τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως «αγνώστου» και βρίσκονται σε 36 περιοχές σε όλη τη χώρα, στις οποίες οι κτηματολογικές εγγραφές οριστικοποιήθηκαν το 2018 και συνεπώς δεν υφίσταται πλέον προθεσμία διόρθωσης. Γι’ αυτά δεν πρόκειται να δοθεί παράταση.
Κτηματολογικός Διαμεσολαβητής: Δικηγόροι που θα έπιαναν δουλειά από 1/4/2022 για να επιλύουν κτηματολογικές διαφορές. Σύμφωνα με πηγές του Κτηματολογίου, η υλοποίηση του σχεδιασμού δεν έχει προχωρήσει, οπότε δεν είναι ξεκάθαρο πότε – και αν – θα εφαρμοστεί ο νέος θεσμός.
Επιτροπές Ενστάσεων: Ο αριθμός των ενστάσεων στο Κτηματολόγιο ανέρχεται σε 200.000, ενώ αναμένεται να προστεθούν άλλες 500.000. Η μη εξέταση των εντάσεων σημαίνει «μπλακάουτ» στις μεταβιβάσεις και τις αγοραπωλησίες ακινήτων – κυρίως στις περιπτώσεις όπου υπάρχει εμπλοκή του Δημοσίου.
Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων Δασικών Χαρτών: Εχουν υποβληθεί 330.000 αντιρρήσεις, που αναμένεται να εξεταστούν από 100 Επιτροπές (ο αριθμός τους σχεδιάζεται να αυξηθεί). Σύμφωνα με τις πιο συγκρατημένες εκτιμήσεις, η εξέταση των αντιρρήσεων θα ολοκληρωθεί σε 2 έως 3 χρόνια που σημαίνει ότι η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου ενδέχεται να καθυστερήσεις κατά μία 5ετία.
Υποστελέχωση των Κτηματολογικών Γραφείων.
Είσπραξη «κτηματόσημου» από τα παλιά προγράμματα που εκκρεμεί από το 2007.
Είσπραξη αναλογικού τέλους 1 τοις χιλίοις. Το θέμα της πληρωμής παραμείνει ανοιχτό, όμως πηγές που γνωρίζουν το θέμα ισχυρίζονται πως δεν θα εισπραχτούν τα σχεδόν 300 εκατομμύρια ευρώ.
Επαναχωροθέτηση Μυτιλήνης, Χίου και Λευκάδας.
Χαμηλή συμμετοχή σε Κρήτη, Κυκλάδες, Βόρειο Αιγαίο και Αργοσαρωνικό στο Κτηματολόγιο. Ακολουθούν τα νησιά του Αργοσαρωνικού (38%) και οι Κυκλάδες, η Λήμνος και η Μυτιλήνη, όπου οι μισοί ιδιοκτήτες δεν έχουν δηλώσει τα ακίνητά τους.
{Πηγή δημοσίευσης: https://www.thraki.com.gr/, 3/11/2022}