Κόντρα στην υποστελέχωση πορεύεται το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Με τα χρόνια να περνούν, η οικονομική κρίση και τα μνημόνια έχουν αφήσει καλά χαραγμένες τις συνέπειές τους στην στελέχωση του ακριτικού ιδρύματος, το οποίο έχει να δει προσλήψεις σχεδόν μία δεκαετία.
225 μόνιμοι εργαζόμενοι, πολύ μεγαλύτερες οι ανάγκες
“Είμαστε 225 υπάλληλοι από την Ορεστιάδα μέχρι και την Ξάνθη, σε όλα τα τμήματα και τις διοικητικές υπηρεσίες που υπάρχουν”, πληροφορεί τον “Χ” ο Χρήστος Βαρσαμακρίδης, πρόεδρος του συλλόγου διοικητικού προσωπικού ΔΠΘ, χαρτογραφώντας την κατάσταση. Άξιο αναφοράς είναι πως οι οργανικές θέσεις φέρεται να είναι περί των 400, κάτι που αναγνώρισε και ο πρύτανης του ΔΠΘ Αλέξανδρος Πολυχρονίδης, στο πλαίσιο της κοπής πίτας του συλλόγου διοικητικού προσωπικού, λέγοντας χαρακτηριστικά “ο αριθμός εργαζομένων θα έπρεπε να είναι εξαιρετικά μεγαλύτερος, αλλά είναι πολύ μικρός, γι’ αυτό και καταβάλλεται υπερπροσπάθεια”. Αναγνώρισε, επίσης, απευθυνόμενος στους εργαζομένους “αποτελούμε μία πραγματική οικογένεια, όχι μία απλή συνεργασία”, και τους ευχαρίστησε “για το έργο που προσφέρετε στο πανεπιστήμιό μας, το οποίο είναι πολύ περισσότερο από αυτό που απαιτεί η πραγματική εργασιακή υποχρέωσή σας”.
Ο κος Βαρσαμακίδης σημειώνει ότι έχουν πολλά χρόνια να γίνουν προσλήψεις. Επί του θέματος λέει “είμαστε υποστελεχωμένοι, διότι τα τελευταία χρόνια – από τότε που μπήκαμε στα μνημόνια – πολλοί συνάδελφοι έχουν συνταξιοδοτηθεί χωρίς όμως να αναπληρωθούν αυτές οι θέσεις, λόγω της μη πρόσληψης καινούργιου προσωπικού”. Κι εκείνος με την σειρά του αναγνωρίζει πως “οι υπάλληλοι υπερβαίνουν εαυτούς και χάρη στο φιλότιμό τους έχουν επωμιστεί δύο ή τρία αντικείμενα, με αποτέλεσμα να εργάζονται πολλές φορές και υπερωριακά για να βγει το αποτέλεσμα”, διευκρινίζοντας όμως και το εξής: “Εμείς ως ΔΣ στηρίζουμε όσο μπορούμε το πανεπιστήμιο και προσπαθούμε να βρούμε τρόπους και σαν σύλλογος και σαν ομοσπονδία να πιέσουμε το υπουργείο για να προσλάβουμε προσωπικό”.
Ελπίδες για προσλήψεις αφήνει ο Γαβρόγλου, έρχεται η Κινητικότητα
Πάντως, ελπίδες για προσλήψεις αφήνει ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου. Στις πρόσφατες συναντήσεις που είχε με το πρυτανικό συμβούλιο του Δημοκρίτειου, του τέθηκε μεταξύ άλλων και το ζήτημα της υποστελέχωσης. “Διατηρούμε συγκρατημένη αισιοδοξία”, αναγνώρισε ο πρύτανης κος Πολυχρονίδης, πληροφορώντας ότι “ο υπουργός κατά την συνάντησή μας μαζί με τους αντιπρυτάνεις παραδέχθηκε (την υποστελέχωση). Το θέμα το έχει θέσει στον υπουργό και η σύνοδος των πρυτάνεων και θα ξανατεθεί τον Μάιο”.
Η μοναδική εξέλιξη, πάντως, μέχρι στιγμής, είναι ο θεσμός της Κινητικότητας, τον οποίο θέλει να εκμεταλλευτεί το Δημοκρίτειο, προκειμένου να προσελκύσει κάποιους εργαζομένους. Βεβαίως, δεν είναι γνωστό εάν και πόσοι θα επιλέξουν τελικά το ΔΠΘ, με τον πρόεδρο των εργαζομένων να αναγνωρίζει “το ΔΠΘ είναι ένας ελκυστικός χώρος εργασίας, για να έρθουν συνάδελφοι”. Πολύ απλά, η Κινητικότητα είναι ο θεσμός βάσει του οποίου, μετά από μία μεγάλη διαδικασία και διάφορα κριτήρια, ένας εργαζόμενος του Δημοσίου μπορεί να μεταφερθεί σε άλλο μέρος, υπηρεσία, κοκ.
Δεκάδες συμβασιούχοι στο ρελαντί
Μείζον είναι και το ζήτημα των συμβασιούχων, όχι μόνο στο ΔΠΘ, αλλά σε όλα τα ιδρύματα ανά την χώρα. Περί των 60-70 συμβασιούχων εργάζονται στο Δημοκρίτειο, με τον κο Βαρσαμακίδη, μέσω του “Χ”, να ζητά να δοθεί “τέλος στην ομηρεία των συμβασιούχων”. Αναγνωρίζει πως “καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ όλης της Ελλάδας”, και ζητάει “να λυθεί το πρόβλημά τους και να ενταχθούν ως μόνιμοι ή ως αορίστου”. Οι συμβασιούχοι καλύπτουν κυρίως ανάγκες καθαριότητας και φύλαξης. Τόσο ο πρόεδρος των εργαζομένων, όσο και ο πρύτανης του ιδρύματος συνομολογούν ότι η μονιμοποίηση των συμβασιούχων θα είναι μία ανάσα για το προσωπικό και το ίδρυμα. Και αυτό το ζήτημα έχει τεθεί υπόψη του υπουργού Παιδείας.
Ετήσια κοπή πίτας
Τις περασμένες ημέρες το διοικητικό προσωπικό του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, βρέθηκε στο κέντρο διασκέδασης Diamond όπου κόπηκε η ετήσια βασιλόπιτα του συλλόγου. Παρόντες ήταν μεταξύ των εργαζομένων και ο πρύτανης ΔΠΘ Αλ. Πολυχρονίδης και οι αντιπρυτάνεις Φ. Μάρης, Μ. Μιχαλοπούλου, Ρ. Σανδαλτζόπουλος, αποδεικνύοντας ότι το κλίμα μεταξύ εργαζομένων και πρυτανικού συμβουλίου είναι πολύ καλό.
{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, του Διονύση Βοργιά, 31/1/2019}