Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα της Επιτροπής που οργανώνει τον επετειακό εορτασμό στην Κομοτηνή

Η Σοφία Μενεσελίδου, που προεδρεύει της Επιτροπής, μιλάει στον «Χ» και εξηγεί τον τρόπο και τον στόχο του εορταστικού σχεδιασμού

Ένα βήμα πριν από την ανακοίνωση των εκδηλώσεων που θα περιλαμβάνει ο εορτασμός των 100 χρόνων από την απελευθέρωση και ενσωμάτωση της Θράκης στον εθνικό κορμό, βρίσκεται η Οργανωτική Επιτροπή του Δήμου Κομοτηνής, σύμφωνα με όσα είπε στον «Χ» η πρόεδρός της Σοφία Μενεσελίδου.

Η κατάρτιση του προγράμματος γίνεται υπό ένα πολύ συγκεκριμένο πρίσμα: «αφήνουμε ανεξάρτητο τον ‘παραδοσιακό’ εορτασμό των Ελευθερίων, που είναι ευθύνη της ΔΕΚΠΠΑΚ και εμείς επιλέγουμε μία σειρά από δράσεις -περίπου 10-12- σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς, που θα είναι μεγάλες και θα σηματοδοτούν το γεγονός του 1920» περιγράφει η κα Μενεσελίδου την οποία πλαισιώνουν στην επιτροπή οι: Δημήτρης Πολιτειάδης, Νατάσα Λιβεριάδου, Άρτεμις Τσολάκη και Χριστίνα Σόφτα.

Παράλληλα ολοκληρώνεται και ο σχεδιασμός του επετειακού λογοτύπου που θα υιοθετήσει ο Δήμος Κομοτηνής για τις συγκεκριμένες εκδηλώσεις.

Πως επιλέγονται οι εκδηλώσεις

Αυτό που επισημαίνει η κα Μενεσελίδου είναι ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τον κόσμο και μάλιστα σε δύο επίπεδα: υπάρχουν αυτοί που θέτουν εαυτούς και εαυτές στη διάθεση του δήμου χωρίς απαραίτητα να έχουν κάποια ιδέα ή πρόταση -έχουν όμως διάθεση- και υπάρχουν και εκείνοι που έχουν συγκεκριμένες προτάσεις προς υλοποίηση. Όμως αν οι προτάσεις «δεν έχουν να κάνουν άμεσα με τον εορτασμό ή δεν έχουν τον κόσμο από πίσω που θα μπορούσε να τις υποστηρίξει, είναι δύσκολο να επιλεγούν» σημειώνει η πρόεδρος.

Πότε αρχίζει και πότε τελειώνει ο εορτασμός 

Η Οργανωτική Επιτροπή μεταβιβάζει τις προτάσεις της στην Διαπαραταξιακή που έχει συσταθεί για να δίνει την τελική έγκριση και στόχος είναι ο εορτασμός να απλωθεί σε όλο το χρόνο και να μην περιοριστεί στο στενό πλαίσιο Απριλίου – Μαΐου. «Σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς θέλουμε να δηλώνουμε ότι η Κομοτηνή γιορτάζει το γεγονός της ελευθερίας και της ενσωμάτωσής της στον εθνικό κορμό» λέει η κα Μενεσελίδου, την ώρα που καθιστά σαφές ότι μπορεί να ενταχθούν προτάσεις ακόμη και τον Σεπτέμβριο (αν πληρούν προϋποθέσεις), αφού η αυλαία του εορτασμού θα πέσει στο τέλος του ενεστώτος έτους.

Το μεγάλο στοίχημα της Επιτροπής

Η Σοφία Μενεσελίδου πιστεύει ότι «ο κόσμος είναι έτοιμος να ακούσει και να συμμετάσχει» και ότι πρέπει να διαδοθούν οι ιστορικές λεπτομέρειες της απελευθέρωσης. Άλλωστε, «η ιστορία δεν είναι θέμα αδιαφορίας του κόσμου, αλλά υπάρχει και η υποχρέωση των φορέων να θυμίζουν σε κάθε αφορμή επετειακή τι ακριβώς έχει συμβεί», όπως λέει.

Πάντως, το μεγάλο στοίχημα όλης αυτής της προσπάθειας που εκπορεύεται από τον Δήμο Κομοτηνής, η κα Μενεσελίδου το περιγράφει ως εξής: «Να μείνει η γνώση σε όλες τις επόμενες γενιές και θα πρέπει να κρατήσουμε κάποια από τα εμβληματικά πολιτιστικά γεγονότα της χρονιάς που θα μπορέσουν να αναπαράγονται κάθε χρόνο. Με αφορμή τον εορτασμό των Ελευθερίων η πρόκληση είναι να δημιουργήσουμε κάποια γεγονότα -θα είναι κάποιο ετήσιο συνέδριο; Θα είναι κάποια ετήσια εκδήλωση;- που να αναφέρονται στο γεγονός και να ‘μείνουν’».

 

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, του Θανάση Τσολάκη, 29/1/2020}