Οι ανατιμήσεις στους καταλόγους επιχειρήσεων πολύ μικρές σε σχέση με το κόστος ενέργειας και ακρίβειας, υποστηρίζει ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ Ροδόπης Αν. Βαφειάδης. Τονώνει την αγορά και φέρνει επισκέπτες ο Πινόκιο ή η Κομοτηνή παραμένει ακόμη εκτός τουριστικών επιλογών; Εμπορική γιορτή σήμερα το απόγευμα στην πόλη, από τον Εμπορικό Σύλλογο και φορείς
Να ανακτήσουν τον χαμένο τζίρο προσπαθούν τοπικό εμπόριο και τοπικά καταστήματα εστίασης-διασκέδασης στην Κομοτηνή. Κι έχουν πολύ έδαφος να καλύψουν, αφού ακόμη συνυπάρχουν στην αγορά οικονομική, υγειονομική κι ενεργειακή κρίση, όσες «αναγνώσεις» των αριθμών κι αν γίνονται από τα κυβερνητικά επιτελεία.
Οι πληρωμές των τελευταίων ημερών πάντως, όπως συντάξεων, δώρων στον ιδιωτικό τομέα, επιδομάτων ανεργίας, αγροτικών επιδοτήσεων, ακόμη κι η παράσταση καταβολής τελών κυκλοφορίας, αναμένεται να τονώσουν την αγορά της πόλης. Το ερώτημα όμως είναι ένα: αυτή η «ένεση» είναι αρκετή για να αντισταθμίσει τις απώλειες αλλά και την ακρίβεια κόντρα στην οποία παλεύουν οι μικροί επαγγελματίες;
Την ίδια ώρα, φυσικά, οι καταναλωτικές συμπεριφορές έχουν αλλάξει άρδην, αφού η ακρίβεια αφορά την τσέπη των Ελλήνων, που επικεντρώνονται στην κάλυψη πάγιων αναγκών, δηλαδή πρώτα και κύρια σίτισης, στέγης και ενέργειας, ενώ σε δεύτερη μοίρα έρχονται οι ελαστικές δαπάνες, όπως δώρα ή διασκέδαση.
Όπως κι αν έχει, οι γιορτές, ανεξαρτήτως κρίσεων, πάντα αποτελούσαν περίοδο κορύφωσης της εμπορικής κι αγοραστικής κίνησης.
Κόντρα στις δυσκολίες, ελπίζουν ακόμη οι επαγγελματίες
«Ακόμη δεν υπάρχει αποτύπωμα Χριστουγέννων» είπε, μεταφέροντας την εικόνα που επικρατούσε στην αγορά μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης τουλάχιστον ο Ανέστης Βαφειάδης, πρόεδρος Ομοσπονδίας Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Ροδόπης και πρόεδρος Σωματείου Ζυθεστιατόρων Ροδόπης. Όπως εξήγησε, ταμείο θα γίνει μετά το πέρας των εορτών, περί των 10 Ιανουαρίου, και τότε μόνο οι επαγγελματίες θα δουν τι μπήκε και τι βγήκε (και θα βγει) από την τσέπη τους.
«Περιμένουμε, προσδοκούμε το καλύτερο, σίγουρα θα γίνει μία μικρή κατανάλωση, δεν ξέρω βέβαια πως θα κινηθεί» περιέγραψε ο εκπρόσωπος των επαγγελματιών για τις μέρες των εορτών, αναγνωρίζοντας πως λόγω ακρίβειας οι καταναλωτές έχουν ως προτεραιότητα να ανταποκριθούν σε τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης, λογαριασμούς, ενώ μετά σειρά έχουν τα δώρα παιδιών, τα δώρα ενηλίκων και εάν κάτι περισσέψει, αυτό που είναι που θα πέσει σε εξόδους και χριστουγεννιάτικα ρεβεγιόν. Σίγουρα όμως, ο κόσμος κυκλοφορεί, αλλά φαίνεται να καταναλώνει σε καταστήματα εστίασης και διασκέδασης λιγότερες ημέρες και με πιο… σύνεση στο λογαριασμό.
Αρκετές από τις τοπικές επιχειρήσεις έχουν ήδη προετοιμάσει ρεβεγιόν με εορταστικά μενού, μουσικές εκδηλώσεις, θεματικές βραδιές κι ό, τι άλλο μπορούν προκειμένου να προσελκύσουν κόσμο. Η πραγματικότητα πάντως για τις μικρές επιχειρήσεις του τόπου είναι αρκετά δύσκολη. Όπως περιέγραψε ο Ανέστης Βαφειάδης, ενεργειακή κρίση και πληθωριστικές πιέσεις πλήττουν την αγορά: «όπως επιχειρήσεις είναι δυσβάσταχτο το κόστος κι οι ανατιμήσεις που κάνουν οι επιχειρήσεις είναι πολύ μικρές σε σχέση με το κόστος με το οποίο επιβαρύνονται φέτος από την ενέργεια». Παρόλα αυτά, δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος για την εορταστική περίοδο κι όπως μετέφερε, ευελπιστεί η κατάσταση να μην χειροτερέψει το επόμενο διάστημα για επαγγελματίες και καταναλωτές.
Αναγνωρίζει προσπάθεια, δεν βλέπει αντίκτυπο στον τουρισμό
Κατά το παρελθόν ο Ανέστης Βαφειάδης έχει σταθεί έντονα επικριτικός απέναντι στην τοπική αυτοδιοίκηση, αναφορικά με την έλλειψη προσπάθειας προσέλκυσης τουριστών. Φέτος όμως αναγνωρίζει πως η δημοτική αρχή έκανε κάποια βήματα, συγχρόνως όμως μέχρι στιγμής υποστηρίζει ότι δεν έχουν τον αντίκτυπο στην αγορά που διαφημίστηκε.
«Ως τώρα δεν υπάρχει ούτε ένα εννιαθέσιο ξένο λεωφορείο, παρόλο που είπαν ότι είμαστε πόλος έλξης, η πόλη διαφημίστηκε» υποστήριξε αλλά αναγνώρισε πως «φέτος είναι μία διαφορετική προσπάθεια. Δεν μπορούμε να μηδενίζουμε ό, τι καλό γίνεται. Είναι μία σωστή προσπάθεια κι εκκίνηση […]. Από εκεί και πέρα θα δούμε εάν δημιούργησε πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα στην πόλη. Αυτή τη στιγμή δυστυχώς δεν φαίνεται κάτι τέτοιο», ενώ σε άλλη αποστροφή του έφερε το παράδειγμα της Ονειρούπολης στη Δράμα, υποστηρίζοντας πως αρκετές εκδρομές συλλόγων από την Κομοτηνή κατευθύνονται προς τη Δράμα, αλλά μέχρι στιγμής στην πόλη μας δεν παρατηρείται αντίστροφη επισκεψιμότητα από άλλες περιοχές. Όπως κι εάν έχει, ζήτησε στον απόηχο των εορτών, να γίνει μία συζήτηση όλων των συναρμόδιων, ώστε να διορθωθούν τυχόν λάθη για την επόμενη χρονιά.
Αναφορικά με την εποχιακή φυγή των φοιτητών στους τόπους καταγωγής τους, φαίνεται πως δεν μπορεί να αντισταθμιστεί από την επιστροφή Κομοτηναίων φοιτητών, ενώ μετά από δύο χρόνια πανδημίας αρκετοί είναι κι οι Κομοτηναίοι, κόντρα στην κρίση, που φεύγουν σε αποδράσεις μερικών ημερών προκειμένου να ξεφύγουν από την καθημερινότητα και τον εγκλεισμό των προηγούμενων ετών.
Εμπορική γιορτή σήμερα στην πόλη
Να σημειωθεί πως σήμερα το απόγευμα, Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου, ο Εμπορικός Σύλλογος Κομοτηνής σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών & Εμπορικών Σωματείων Νομού Ροδόπης, το Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ροδόπης και το Επαγγελματικό & Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης, θέλοντας να μεταδώσουν το μήνυμα των Χριστουγέννων σε ολόκληρη την πόλη και να τονώσουν την τοπική αγορά, διοργανώνουν μια ξεχωριστή γιορτή.
«Οι καταναλωτές και οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν τις αγορές τους, στη φιλόξενη αγορά μας, μέσα σε ένα χαρούμενο και αισιόδοξο κλίμα» σημειώνει ο Εμπορικός Σύλλογος στην πρόσκλησή του.
{Πηγή δημοσίευσης: https://xronos.gr/, του Διονύση Βοργιά, 23/12/2022}