Η “οικογένεια” της Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής Νοσοκομείου Κομοτηνής

650 τεστ Παπ, 335 τοκετοί, 4.600 επείγοντα περιστατικά, 2.100 τακτικά περιστατικά, στην κλινική για το 2017 – Η Μαιευτική Γυναικολογική Κλινική του Νοσοκομείου Κομοτηνής, λειτουργεί από το 1956 και στεγάζεται στον δεύτερο όροφο του Νοσοκομείου. Είναι επανδρωμένη με τρεις ειδικούς μαιευτήρες - γυναικολόγους, έναν ειδικευόμενο γιατρό και δέκα μαίες. Εμείς βρεθήκαμε στον χώρο αυτής της κλινικής, εκεί όπου ξεκινάει η ζωή, για να πληροφορηθούμε για τα περιστατικά που καλείται να αντιμετωπίσει το προσωπικό, αλλά και τις θετικές δράσεις που αναπτύσσονται στην κλινική.

ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΓΥΝΑΙΚΑ

Προτεραιότητα του προσωπικού της Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής είναι η προσφορά στη γυναίκα, μέσα από την πρόληψη, την διάγνωση, την θεραπεία, αγνοώντας την πολιτισμική ταυτότητα και το οικονομικό υπόβαθρο των προσερχομένων. Στατιστικά, αναφέρουμε ότι το 2017 εξυπηρετήθηκαν συνολικά 4.600 επείγοντα περιστατικά, 2.100 τακτικά περιστατικά στα εξωτερικά ιατρεία της κλινικής και διενεργήθηκαν 660 τεστ Παπ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο χρόνος αναμονής των τακτικών ραντεβού είναι ελάχιστος έως μηδαμινός και ως εκ τούτου, οι γυναίκες που προσέρχονται αντιμετωπίζονται άμεσα.

Στόχος του προσωπικού της Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής είναι να παρέχουν ολοκληρωμένες υπηρεσίες υγείας, με γνώμονα πάντα την ασφάλεια της εγκύου, του εμβρύου, της λεχωΐδος, του νεογνού αλλά και των γυναικολογικών περιστατικών. Αναγνωρίζουν και σέβονται τις διαφορετικές επιθυμίες και τις διαφορετικές ανάγκες των νοσηλευομένων τους.

335 ΤΟΚΕΤΟΙ – 98% ΦΥΣΙΚΟΣ ΘΗΛΑΣΜΟΣ

Όπως μας ενημερώνει η προϊσταμένη της κλινικής Μαρία Γεωργιάδου “το 2017 είχαμε 335 τοκετούς, εκ των οποίων είχαμε πολύ καλό ποσοστό φυσιολογικών τοκετών, δηλαδή 44%, που είναι μεγάλο ποσοστό σε σύγκριση με τα άλλα νοσοκομεία της Ελλάδας”, η οποία και υπογραμμίζει πως εξωτερικά ιατρεία λειτουργούν Δευτέρα και Τετάρτη, και τεστ Παπ διενεργούνται κάθε μέρα πλην Πέμπτης, για τα οποία και διαπιστώνει πως “έχουμε πολύ μεγάλη αύξηση στα τεστ Παπ και κάθε χρόνο έρχονται και περισσότερες γυναίκες. Στέλνουμε τα τεστ σε έναν πολύ καλό κυτταρολόγο στην Θεσσαλονίκη, έχουμε άμεσα αποτελέσματα και δεν χρειάζεται οι γυναίκες να δίνουν χρήματα για ιδιωτικά ιατρεία”.

Στον χώρο συναντάμε και τον επιστημονικό υπεύθυνο της κλινικής και μαιευτήρα-γυναικολόγο Ζαφείρη Χατζηθεοφάνους, ο οποίος μας ενημέρωσε ότι “οι τοκετοί έχουν αυξηθεί λόγω της κρίσης, γιατί ο κόσμος δεν μπορεί να πληρώνει υπέρογκα ποσά, γενικότερα όμως στην Ελλάδα έχουν μειωθεί, δηλαδή οι θάνατοι είναι περισσότεροι από τις γεννήσεις”.

Ο ίδιος υπογραμμίζει πως “με το τεστ Παπ σώζονται ζωές, γιατί είναι το μοναδικό που υπάρχει για τον καρκίνο τραχήλου της μήτρας, ανιχνεύοντάς τον πριν ακόμη γίνει καρκίνος, από προκαρκινικές αλλοιώσεις” και πως στην κλινική γίνονται πλήθος εξετάσεων, οι οποίες επίσης έχουν αυξηθεί.

Ο ίδιος δηλώνει χαρούμενος για τρεις εξελίξεις: Πρώτον, για τον ερχομό ενός πέμπτου ιατρού, πολύ ικανού στις λαπαροσκοπικές επεμβάσεις οπότε και θα ξεκινήσουν τέτοιου είδους επεμβάσεις στην κλινική. Δεύτερον, για την αναβάθμιση των χειρουργείων και, τρίτον, για την ανοικοδόμηση νέου νοσοκομείου στο οποίο “θα μπορέσουμε να προσφέρουμε ακόμη πιο καλές υπηρεσίες”. “Έχουμε προβλήματα συσσωρευμένα από προηγούμενα χρόνια, αλλά ο διοικητής του νοσοκομείου ανταποκρίνεται θετικά στα αιτήματά μας και μας βοηθά να λύσουμε τα προβλήματα”, διαπιστώνει καταληκτικά.

ΔΩΡΕΑΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΝΩΔΥΝΟΥ ΤΟΚΕΤΟΥ

Παράλληλα, στη Μαιευτική Κλινική διεξάγονται και μαθήματα ψυχοπροφύλαξης ή – όπως είναι ευρέως γνωστά – ανώδυνου τοκετού. Τα μαθήματα αυτά, σκοπεύουν στην ενημέρωση και σωστή πληροφόρηση των γυναικών όσον αφορά την εγκυμοσύνη, τον τοκετό, την λοχεία, τον θηλασμό, το νεογνό. Το Τμήμα Ψυχοπροφύλαξης, λειτουργεί στην Μαιευτική Γυναικολογική Κλινική από το 2012. Από τις αρχές του 2017 έως σήμερα έχουν συμμετάσχει 85 γυναίκες και έγιναν 108 μαθήματα, με τον αριθμό τους συνεχώς να αυξάνεται. Τα μαθήματα γίνονται δωρεάν και μετά από συνεννόηση με τις μαίες της Κλινικής.

Η πρόεδρος του συλλόγου επιστημόνων μαιών Κομοτηνής Παρασκευή Ζεμπίλη, μας εξηγεί ότι ο σύλλογος ιδρύθηκε το 1955 και συμμετέχει “σε διάφορες δράσεις που έχουν σχέση με τη μέλλουσα μητέρα και το νεογνό, γίνονται εκδηλώσεις στο πλαίσιο της παγκόσμιας εβδομάδας μητρικού θηλασμού και ημερίδες σε όλους τους νομού της 4ης ΥΠΕ”, ενώ στην κλινική γίνονται τεστ Παπ, μαθήματα ψυχοπροφύλαξης, μητρικού θηλασμού και περιποίησης νεογνού: “Οι υπηρεσίες αυτές παρέχονται δωρεάν από μαίες σε όλες τις γυναίκες, ανεξάρτητα από την ασφαλιστική τους ικανότητα”.

Εκεί και η μαία-υπεύθυνη των μαθημάτων ανώδυνου τοκετού Κυπαρισσία Δημάκη, η οποία μας ενημερώνει για τα μαθήματα. “Τα μαθήματα ξεκινούν γύρω στην 30η εβδομάδα, σε γκρουπ έξι με οκτώ γυναικών και συνολικά γίνονται περίπου έξι με οκτώ συναντήσεις μέχρι το τέλος του τοκετού.

Προετοιμάζουμε τις μητέρες για τον τοκετό, ώστε να τον αντιμετωπίσουν με μεγαλύτερη ευκολία και να ξεπεράσουν τα άγχη τους, τους μαθαίνουμε τον τρόπο θηλασμού και περιποίησης το νεογνού.

Πέρσι παρακολούθησαν τα μαθήματα περίπου 85 γυναίκες, αλλά εμείς θέλουμε να υποδεχθούμε κι άλλες γυναίκες, γιατί όσες τα παρακολουθούν φεύγουν ενθουσιασμένες”, αναφέρει και προσθέτει ότι 98% των περσινών τοκετών συνδυάστηκαν και με επιτυχημένο φυσικό θηλασμό. Επίσης προσθέτει ότι “όλο το προσωπικό είμαστε δίπλα στις γυναίκες, ακόμη και στον θηλασμό και στη λοχεία, είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε τις γυναίκες σε ό,τι χρειαστούν”.

Το συμπέρασμα έρχεται από την επιμελήτρια Α’ της κλινικής Βέρα Αβραμίδη, και είναι ενδεικτικό: “Προσπαθούμε σαν ομάδα, ιατροί και μαίες, να προσφέρουμε στην γυναίκα την ασφάλεια πριν, στη διάρκεια και μετά τον τοκετό. Οι γυναίκες εδώ πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς, γιατί μας εμπιστεύονται τη ζωή τους και τη ζωή του παιδιού τους”.

{Πηγή δημοσίευσης: http://www.xronos.gr/, του Διονύσου Βοργιά, 6/2/2018}