Νωρίτερα φέτος η κίνηση, τι πρέπει να ξέρετε για τιμές, διαθεσιμότητα, συμβουλές – Ελαφρώς αυξημένος φέτος ο αριθμός εισακτέων στην Κομοτηνή όπως και στο Δ.Π.Θ. συνολικά – Ματιές στην αγορά ακινήτων της πόλης με τη βοήθεια του κτηματομεσίτη Γ. Γκαγκά.
Δομημένο γύρω από τους φοιτητές είναι ένα σημαντικό ποσοστό της αγοράς ακινήτων της Κομοτηνής. Ιδιοκτήτες σπιτιών θα δουν μεν τον ΕΝΦΙΑ την Κυριακή, έχουν όμως ήδη δει ή τουλάχιστον περιμένουν τους νέους πρωτοετείς φοιτητές, οι οποίοι θα καταφτάσουν στην πόλη, για να επιλέξουν φοιτητικό σπίτι. Η “μάχη” της φοιτητικής στέγης γίνεται κάθε χρόνο τέτοια εποχή στην Κομοτηνή. Είτε πριν (οι λιγότεροι) είτε μετά (οι περισσότεροι) από την ανακοίνωση των βάσεων, καταφτάνουν οι φοιτητές και ιδού τα πορίσματα του “Χ” για το φετινό “σαφάρι”.
Πιο νωρίς φέτος η κίνηση
Άξιο αναφοράς είναι πως φέτος η κίνηση άρχισε νωρίτερα, ίσως αυτό να οφείλεται στην σιγουριά μερικών φοιτητών για το ότι “πιάνουν” σχολές της Κομοτηνής. Ο κτηματομεσίτης Γιώργος Γκαγκάς παρατηρεί, μέσα από την συχνότητα του ράδιο Χρόνος 87,5fm, ήδη “αρκετά μεγάλη κινητικότητα, όπως πέρσι που ήταν μία καλή χρονιά”. Έρχονται νωρίτερα όσοι είναι σίγουροι, θα πει, κι εξηγεί ότι όσο νωρίτερα έρθεις τόσο περισσότερες επιλογές υπάρχουν σε τιμές, επιπλώσεις, θέση και άλλα χαρακτηριστικά.
250-400 ευρώ οι μέσες τιμές
Σύμφωνα με την εκτίμηση του Γ. Γκαγκά, αναφορικά τώρα με τις τιμές, “ένα ακίνητο της τάξεως των 45-50 τετραγωνικών μέτρων καθαρής επιφάνειας νοικιάζεται πλέον από 280 έως 350 ευρώ, υπάρχουν και τα ακίνητα που είναι λίγο πιο μεγάλα εξοπλισμένα που φτάνουν μέχρι και 400 – 450”. Παρόλα αυτά, με μία πρόχειρη αναζήτηση του “Χ” τόσο σε κτηματομεσιτικά όσο και στο διαδίκτυο, επιλογές υπάρχουν από 150 ευρώ ως και 600. Συνήθως ό,τι πληρώσεις παίρνεις σε αυτές τις περιπτώσεις, γι’ αυτό οι πιο χαμηλές τιμές απαντώνται σε πιο παλιά και μικρά ακίνητα, πιο μακριά από τις στάσεις, ενώ οι πιο ακριβώς τιμές αποτελούν τα “φιλέτα” πλήρως επιπλωμένα και τελευταίας ενεργειακής τάσης.
Φυσικά, η τιμή δεν είναι πανάκεια, δηλαδή υπάρχουν περιπτώσεις που με λιγότερα χρήματα μπορείτε να βρείτε αυτό που ψάχνετε, αλλά με περισσότερα να απογοητευτείτε συντοχρόνω από τις παροχές.
Διαθεσιμότητα ακινήτων
Άξιο αναφοράς επίσης είναι πως η Κομοτηνή έχει πλέον διαθεσιμότητα σχεδόν σε όλες τις περιόδους, κάτι που θα επιβεβαιώσει και ο μεσίτης, διακρίνοντας πρόβλημα σε άλλες φοιτητουπόλεις που μπορεί να …ξεμένουν από τα παραδοσιακά φοιτητικά σπίτια, όπως τα Γιάννενα ή το Ηράκλειο Κρήτης. “Η Κομοτηνή πλέον δίνει καινούργια ακίνητα και σε πολύ προσιτή τιμή αρκεί οι περισσότεροι να ενεργοποιηθούν νωρίς, κάποιοι δηλαδή που είναι σίγουρο για όσους έρχονται από γειτονικές κυρίως περιοχές”, θα σημειώσει.
Τα σημεία – κλειδιά
Βεβαίως, διαπίστωσή μας είναι πως το κέντρο πληρώνει, γιατί οι περισσότεροι φοιτητές ψάχνουν σπίτια περιμετρικά της πλατείας και των βασικών δρόμων, ιδίως στις περιοχές παλιάς Πρυτανείας και παλιάς Νομικής. Η πρώτη είναι δίπλα στο κέντρο και διαθέτει στάση για το λεωφορείο, ενώ η δεύτερη είναι λίγο πιο μακριά από το κέντρο αλλά βρίσκεται δίπλα στην φοιτητική εστία και στην πρώτη στάση του λεωφορείου. Ως εκ τούτου, στις συγκεκριμένες περιοχές, τα ενοίκια φαίνονται να είναι πιο ανεβασμένα, αν και υπάρχουν και σχετικές προσφορές.
Τι άλλαξε η κρίση στις επιλογές
Την ίδια ώρα η οικονομική κρίση φαίνεται πως έχει αλλάξει τις απαιτήσεις των γονέων, οι περισσότεροι εκ των οποίων αναζητούν για τα παιδιά τους επιπλωμένα σπίτια ώστε να έχουν συγκεκριμένα μηνιαία έξοδα και να μην προκύψει αρχικά ένα πολύ μεγάλο έξοδο επίπλωσης. “Τώρα με την κρίση οι περισσότεροι θέλουν επιπλωμένα σπίτια”, διαπιστώνει και ο κτηματομεσίτης, εξηγώντας πως η επίπλωση εξυπηρετεί, πρώτον, όσους προσδοκούν σε μετεγγραφή, όταν αυτές ανακοινωθούν, και, δεύτερον και πιο σύνηθες, το οικονομικό κριτήριο.
Επίσης, σύμφωνα και με την επιβεβαίωση του κου Γκαγκά, τα χρόνια της κρίσης έχει κάνει την εμφάνισή του και το συμβόλαιο ενός χρόνου, το οποίο επιλέγουν πολλοί για να έχουν ευελιξία και να μην είναι δεσμευμένοι σε μία επιλογή που θα κριθεί στην καθημερινότητα και την χρήση αν είναι σωστή ή λάθος.
Τα χρόνια της κρίσης “γεννήθηκε” και το φαινόμενο της συγκατοίκησης, χωρίς όμως να έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Η συγκατοίκηση κρίνεται κάθε χρόνο ξεχωριστά, θα διαπιστώσει ο κος Γκαγκάς, σημειώνοντας ότι οι περισσότεροι που επιλέγουν συγκατοίκηση κλείνουν σπίτια στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Περισσότεροι εισακτέοι, περισσότερα συμβόλαια;
Σε 4.064 ανέρχονται οι φοιτητές που αναμένεται να εισαχθούν στις σχολές του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, σύμφωνα με την απόφαση του υπουργού Παιδείας για τους εισακτέους από τις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις. Ο αριθμός αυτός είναι αυξημένος σε σχέση με πέρσι, οπότε ανήλθε σε 3.805.
Όσον αφορά τις σχολές και τα τμήματα του πανεπιστημίου στην Κομοτηνή οι εισακτέοι θα είναι 2.103, κι ο αριθμός είναι λίγο αυξημένος σε σχέση με πέρσι, άρα λίγο αυξημένες είναι και οι ελπίδες για περισσότερα συμβόλαια.
“Πέρσι είχαμε αρκετά ξενοίκιαστα σπίτια, φέτος θα έχουμε περισσότερους εισακτέους αλλά θα είναι πολλοί και εκείνοι που δεν θα έχουν την δυνατότητα να σπουδάσουν τα παιδιά τους”, είναι το διπλό κριτήριο που θέτει ο Γ. Γκαγκάς, άρα δεν υπάρχει ακόμη εκτίμηση αν φέτος η αγορά θα κινηθεί καλύτερα, χειρότερα ή στα ίδια με πέρσι.
Παρούσα η παραμεσιτία στην Κομοτηνή
Τέλος, ο Γ. Γκαγκάς θίγει επί τη ευκαιρία κι ένα άλλο ζήτημα, αυτό της παραμεσιτίας.
“Το κράτος είναι ανύπαρκτο”, καταγγέλλει, και προσθέτει: “Ήδη υπάρχουν φαινόμενα ανθρώπων που έχουν γραφεία και λειτουργούν παράνομα”, για να διαπιστώνει πως “δυστυχώς βάλλονται οι επαγγελματίες που έχουν γραφεία και λειτουργούν”, χτυπώντας και καμπανάκια κινδύνου ότι “τον παραμεσίτη μπορεί τελικά να τον πληρώσουν και περισσότερα χρήματα”.
{Πηγή δημοσίευσης: http://www.xronos.gr/, Ρεπορτάζ Διονύσης Βοργιάς, Δήμος Μπακιρτζάκης, 25/8/2016}