Αρνητικό «βγήκε», κατόπιν του ελέγχου στον οποίο υποβλήθηκε από το ΚΕΕΛΠΝΟ, το δείγμα της παρακέντησης 76χρονου ασθενούς που νοσηλεύεται στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Κομοτηνής και το οποίο είχε κριθεί «ύποπτο» ως προς το ενδεχόμενο μόλυνσης από τον ιό του Δυτικού Νείλου.
Προ ημερών, κατέληξε η 80χρονη αδερφή του εν λόγω νοσηλευόμενου, η οποία είχε εξαιρετικά βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό και προσβληθεί από τον ιό (θυμηθείτε ΕΔΩ).
Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως μέσω του τσιμπήματος μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών. Η βασική δεξαμενή του ιού στη φύση είναι κυρίως τα άγρια πτηνά από τα οποία μολύνονται τα κουνούπια, ενώ οι άνθρωποι δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια.
«Το 80% των ατόμων που μολύνονται με τον ιό, είναι ασυμπτωματικοί, περίπου 20% εμφανίζουν ήπια συμπτώματα, και λιγότερο από το 1% παρουσιάζουν σοβαρότερες εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα, κυρίως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, οξεία χαλαρή παράλυση, που μπορούν να επιφέρουν τον θάνατο», τονίζει ο Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου Κομοτηνής Κωνσταντίνος Μαυροματίδης, προσθέτοντας πως «τα πιο σοβαρά κρούσματα εμφανίζονται συνήθως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς, και γενικά άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα».
Στην ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ υπάρχουν διαθέσιμες πληροφορίες για την κλινική εικόνα της λοίμωξης και τον τρόπο μετάδοσης του ιού, για τα επιδημιολογικά δεδομένα και για τις δράσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ για τη λοίμωξη.
{Πηγή δημοσίευσης: https://inkomotini.news/, 22/8/2018}