Μεγάλη συζήτηση έχει γίνει το τελευταίο διάστημα για το θέμα των εκκενώσεων μικρών ή μεγαλύτερων οικιστικών περιοχών, καθώς και οι τρόποι με τους οποίους η δομή τους δημιουργεί προβλήματα σε αυτές τις προσπάθειες.
Η Κομοτηνή δεν αποτελεί εξαίρεση, μιας και λόγω της ιστορίας της αλλά και του τρόπου με τον οποίο έχει δομηθεί, έχει πυκνώσεις οι οποίες μπορούν να δημιουργήσουν πρόβλημα, σε περίπτωση που χρειαστεί να γίνει εκκένωσή τους σε περίπτωση έκτακτης κατάστασης.
Τα κυριότερα θέματα εντοπίζονται στη βόρεια και ανατολική πλευρά της Κομοτηνής, όπου η άναρχη δόμηση και οι στενοί δρόμοι, ενέχουν την πιθανότητα μεγαλύτερης δυσκολίας για την εκκένωσή τους, σε σχέση βέβαια με άλλες περιοχές της πόλης.
Ο «ΠτΘ» μίλησε για το θέμα με τον υπεύθυνο του Τμήματος Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας κ. Αδαμάντιο Ευτυχιάκο, για τα ζητήματα που υπάρχουν αλλά και τα σχέδια σε περίπτωση εκτάκτων περιστατικών.
Σειρά από οδηγίες
Ο κ. Ευτυχιάκος σημείωσε πως υπάρχουν οδηγίες, για πλημμύρες, σεισμούς και όλα τα έκτακτα φαινόμενα, μιας και στο Δήμο Κομοτηνής έχουν εκπονηθεί ειδικά σχέδια αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών για σεισμούς, πλημμύρες, χιονοπτώσεις και παγετό καθώς και πυρκαγιές, τα οποία έχουν πολλά παρόμοια στοιχεία, και «πατάνε» πάνω στο πιο γενικό, το σχέδιο για το σεισμό, μιας και πρόκειται για την πιο εκτεταμένη περίπτωση έκτακτης κατάστασης.
Όσο αφορά τους οικισμούς, υπάρχει συγκεκριμένη πρόβλεψη για χώρους καταφυγής σε περίπτωση σεισμού και πυρκαγιάς, κατά κύριο λόγο ανοιχτούς χώρους ή πλατείες, από όπου θα γίνει περισυλλογή αν είναι απαραίτητο.
Όσο για την πόλη της Κομοτηνής, υπάρχουν χώροι καταφυγής, τους οποίους ορίζει το σχέδιο Αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών, οι τοποθεσίες των οποίων, μαζί με πληροφορίες για αυτούς, είναι προσβάσιμες στην ιστοσελίδα του Δήμου, στην συντόμευση της πολιτικής προστασίας.
Στην Κομοτηνή οι χώροι καταφυγής είναι κυρίως πλατείες, καθώς και διάφοροι ανοιχτοί χώροι, ενώ αποφεύγουν σχολεία και γήπεδα.
Ο κ. Ευτυχιάκος επισήμανε πως στην περιοχή που είναι άναρχα δομημένα, όπως στις περιοχές ανατολικά της οδού Ηρώων και γενικότερα στη βόρεια πλευρά της Κομοτηνής, υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες για οποιαδήποτε εκκένωση σε περίπτωση έκτακτων καιρικών φαινομένων.
Παρόλα αυτά βοηθά το γεγονός ότι υπάρχει, στα ανατολικά, το άλσος πάρκου, που αποτελεί ένα πολύ μεγάλο χώρο καταφυγής που μπορεί να υποστηρίξει μεγάλο αριθμό πολιτών, ενώ υπάρχουν και άλλοι χώροι, όπως η αυλή του Μειονοτικού Γυμνασίου Λυκείου Κομοτηνής, που επίσης αποτελεί χώρο καταφυγής, ώστε να γίνει μετακίνηση των κατοίκων από το Δήμο.
Σε περίπτωση που γίνεται εκκένωση, αυτή γίνεται από την αστυνομία, η οποία ειδοποιεί τους πολίτες, με το Δήμο να έχει την ευθύνη να βρει μέσα μετακίνησης των πολιτών από τους χώρους συγκέντρωσης.
Απαραίτητη η άμεση ειδοποίηση
Βέβαια ο κ. Ευτυχιάκος τόνισε ότι θα πρέπει και η Πολιτική Προστασία να βρει τρόπο για να ειδοποιεί έγκαιρα τους πολίτες, και είναι στα σχέδια τους να δημιουργήσουν ένα τέτοιο μηχανισμό, αν και το σύστημα 112, αν λειτουργούσε πλήρως, θα μπορούσε να διευκολύνει σημαντικά το έργο τους και θα βοηθούσε και στην πιο ομαλή λειτουργία της εκκένωσης.
Αυτή τη στιγμή κάποιος μπορεί να καλέσει τον αριθμό για να μάθει αν υπάρχει πρόβλημα στην περιοχή του, όμως το σύστημα, στην αναβαθμισμένη του μορφή, θα μπορούσε να στέλνει μαζικά μηνύματα συναγερμού σε πολίτες οι οποίοι διατρέχουν κίνδυνο από πυρκαγιές και άλλες φυσικές καταστροφές ώστε να εκκενώσουν τα σπίτια τους ή να συγκεντρωθούν σε συγκεκριμένα σημεία.
Αυτό θα μπορούσε να το εφαρμόσει οποιαδήποτε υπηρεσία Πολιτικής προστασίας, ώστε να δίνει ειδοποιήσεις στους πολίτες, όμως προς το παρόν είναι ανενεργό και θα πρέπει να αναζητηθούν άλλοι τρόποι.
Μικρές οι δυνατότητες για βελτίωση της κατάστασης
Πάντως στους χώρους καταφυγής, οι οποίοι είναι σημειωμένοι στην ιστοσελίδα της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, η οποία όμως θεωρείται και από την υπηρεσία πως θα μπορούσε να αναβαθμιστεί για να λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά, υπάρχει η σκέψη να τοποθετηθούν ειδικές ταμπέλες, οι οποίες θα αναφέρουν τα στοιχεία τους, ώστε και οι πολίτες να γνωρίζουν από πριν που είναι αυτοί.
Ερωτηθείς για το θέμα της πραγματοποίησης ασκήσεων ετοιμότητας, ιδίως σε περιοχές που διατρέχουν μεγαλύτερους κινδύνους είτε λόγω της θέσης τους είτε λόγω της άναρχης δόμησης σε αυτούς, ο κ. Ευτυχιάκος τόνισε πως είναι πρακτικά αδύνατον να γίνει από το τμήμα του, λόγω έλλειψης προσωπικού.
Το τμήμα Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας έχει ένα προϊστάμενο, τον ίδιο, που είναι μηχανολόγος, και από εκεί και πέρα έχει 1 άτομο στο διοικητικό, έναν επιστάτη, με όλα τα υπόλοιπα άτομα να είναι οδηγοί, και χειριστές μηχανημάτων, και έτσι δεν υπάρχουν άτομα για να μπορέσουν να οργανώσουν και τις ασκήσεις, αλλά και άλλα θέματα που είναι απαραίτητα για την πολιτική προστασία, αλλά και για να επιμορφωθούν για όλα όσα αφορούν.
{Πηγή δημοσίευσης: http://paratiritis-news.gr/, του Κώστα Μαρκενδούδη, 3/8/2018}