Οι φοιτητές του Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης «αποτυπώνουν» την κρίση στην Κομοτηνή

Η τελική δράση του πρότζεκτ «Αποτυπώματα Κρίσης» έγινε στο αμφιθέατρο της Παλιάς Νομικής στην Κομοτηνή

Η τελική δράση του προτζεκτ «Αποτυπώματα Κρίσης» που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος «Επιπτώσεις Οικονομικής Κρίσης & Κοινωνικές Παρεμβάσεις» πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 21 Ιουνίου στο αμφιθέατρο της Παλιάς Νομικής στην Κομοτηνή.

Μέσω αυτού του πρότζεκτ, οι φοιτητές δραστηριοποιήθηκαν με στόχο την ευαισθητοποίησητης κοινής γνώμης και των συμφοιτητών τους για τις επιπτώσειςτης οικονομικής κρίσης στην πόλη της Κομοτηνής, συν-διαμορφώνοντας το πλαίσιο, τους στόχους και τον σχεδιασμό της παρέμβασης.

Έτσι χωρίστηκαν σε ομάδες,  αξιοποιώντας τη φωτογραφία, το ραδιόφωνο, το βίντεο και τη συγγραφή κειμένων, προκειμένου να αποτυπώσουν και να ερμηνεύσουν τις εικόνες της κρίσης στην Κομοτηνή μέσα από τα κλειστά και ερημωμένα καταστήματα και σπίτια, τους άστεγους στο δρόμο, τα τοιχογραφήματα, τις σκηνές εγκατάλειψης και καθήλωσης.

Οι φωτογραφίες τους εκτέθηκαν για 15 ημέρες σε χώρο του Πανεπιστημίου δίνοντας τη δυνατότητα σε άλλους συμφοιτητές τους να δουν την έκθεση και να σχολιάσουν κριτικά τα αποτελέσματά της αφήνοντας το δικό τους αποτύπωμα. Παράλληλα, κείμενα τους για το θέμα αυτό δημοσιεύθηκαν στην έντυπη και ηλεκτρονική έκδοση του «Παρατηρητή της Θράκης», ενώ πραγματοποιήθηκαν, με τους φοιτητές να αναλαμβάνουν το ρόλο των δημοσιογράφων, ραδιοφωνικές εκπομπές.

Το πρότζεκτ βιντεογραφήθηκε από τους ίδιους και παρουσιάστηκε στην ενημερωτική εκδήλωση της Πέμπτης, κατά την οποία μοιράστηκε και το έντυπο «Αποτυπώματα Κρίσης», στο οποίο φιλοξενούνται κείμενα και φωτογραφίες, μέρος της δουλειάς των φοιτητών.

Έρευνα Δράσης για τα Αποτυπώματα της κρίσης

Όπως ανέφερε στην εισαγωγή του ο υπεύθυνος του μαθήματος, Καθηγητής Κοινωνικής Εργασίας κ. Χαράλαμπος Πουλόπουλος, τα «Αποτυπώματα Κρίσης» δίνουν στους φοιτητές μια γεύση από την έρευνα δράσης (action research), που εφαρμόζεται σε ομάδες, οργανισμούς και κοινότητες με στόχο την κατανόηση των κοινωνικών αναγκών και των συνθηκών που επικρατούν σε κάθε χρονική περίοδο.

Η έρευνα δράσης ενδιαφέρεται να διερευνήσει, νακατανοήσει και ενδεχομένως να επιλύσει ένα πρόβλημα σε συγκεκριμένο κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό πλαίσιο. Στηρίζεται στην ενεργή συμμετοχή, τη δράση και την ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών και διερευνά σφαιρικά τους παράγοντες που συνεισφέρουν στην εμφάνιση ενός προβλήματος καθώς και τις αλληλεπιδραστικές σχέσεις των ανθρώπων με το κοινωνικό περιβάλλον.

Ειδικότερα στο πλαίσιο της πανεπιστημιακής παιδαγωγικής, αποτελεί σημαντικό εργαλείο έρευνας και εκπαίδευσης το οποίο περιλαμβάνει τον σχεδιασμό, τη δράση, την παρατήρηση και την ανατροφοδότηση.

Στο πεδίο αυτό η έρευνα δράσης αξιολογείται ως μία ιδιαίτερα συμμετοχική, κριτική και αυτό-κριτική προσέγγιση διερεύνησης των κοινωνικών φαινόμενων.

Εκπαιδευτές και ερευνητές που ενδιαφέρονται για τα αποτελέσματα των παρεμβάσεών τους, που στοχάζονται κριτικά, που αυτό-αξιολογούν τις πρακτικές τους και συμμετέχουν ενεργά στην επίλυση προβλημάτων, υιοθετούν την έρευνα δράσης ως μία εναλλακτική προσέγγιση εκπαίδευσης και διερεύνησης των κοινωνικών προβλημάτων που σέβεται τους ανθρώπους και τις ανάγκες τους.

Με βάση τις παραπάνω αρχές πραγματοποιήθηκε το project με θέμα «Αποτυπώματα Κρίσης» στο πλαίσιο του μαθήματος επιλογής «Επιπτώσεις της Οικονομικής Κρίσης και Κοινωνικές Παρεμβάσεις» της Κατεύθυνσης Κοινωνικής Εργασίας του Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης του ΔΠΘ, με τους φοιτητές να προχωρούν στις δράσεις που προαναφέρθηκαν.

{Πηγή δημοσίευσης: http://paratiritis-news.gr, του Κώστα Μαρκενδούδη, 23/6/2018}