Πραγματοποιήθηκε εκδρομή για νήπια και μαθητές δημοτικού στην Παπαδριέλλειο Πινακοθήκη και για μεγαλύτερους ηλικιακά μαθητές δημοτικού στο μουσείο Φυσικής Ιστορίας Πανδρόσου.
Την ευκαιρία να έρθουν σε βιωματική επαφή με χώρους τέχνης και επιστήμης, είχαν οι μαθητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) δήμου Κομοτηνής, το οποίο συνεχίζει κανονικά το καλοκαίρι. Οι παροχές είναι εντελώς δωρεάν προς τους δικαιούχους γονείς, οι οποίοι αφήνουν καθημερινά, πρωινές ώρες, τα παιδιά τους στον χώρο του μουσικού σχολείου, στις εγκαταστάσεις του οποίου και φιλοξενείται το ΚΔΑΠ Κομοτηνής.
Εκτός από το καθημερινό πρόγραμμα, το οποίο λειτουργεί στον χώρο με την εποπτεία δασκάλων, γυμναστών, μουσικών και άλλων, συχνά πραγματοποιούνται κι εκπαιδευτικές εκδρομές, επίσης άνευ κόστους, προκειμένου τα παιδιά που συμμετέχουν στο πρόγραμμα να γνωρίζουν καλύτερα τον τόπο στον οποίο ζουν.
Έτσι, την περασμένη Πέμπτη 7 Ιουλίου πραγματοποιήθηκαν, συγχρόνως, δυο εκδρομές. Η μια είχε ένα …καλλιτεχνικό υπόβαθρο και η άλλη ένα …επιστημονικό. Πιο συγκεκριμένα, νήπια και μαθητές των πρώτων τάξεων του δημοτικού επισκέφτηκαν την Παπαδριέλλειο Πινακοθήκη και πιο μεγάλοι ηλικιακά μαθητές επισκέφτηκαν το μουσείο Φυσικής Ιστορίας Πανδρόσου.
Στην πρώτη επίσκεψη, στην Παπαδριέλλειο Πινακοθήκη τους μικρούς μαθητές υποδέχθηκαν μέλη του συλλόγου καλλιτεχνών Ροδόπης “Αθηνίων”, που επιμελήθηκαν της ξενάγησης.
Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να μάθουν την ιστορία του κτιρίου και τις καταβολές της ονομασίας του που προέκυψε από τον ομώνυμο εκλιπόντα δήμαρχο Κομοτηνής, αλλά και να περιηγηθούν σε όλες τις αίθουσες και στα εκθέματα. Εκεί είδαν έργα Ελλήνων καλλιτεχνών, νεότερων αλλά και ήδη καταξιωμένων, όπως των Στεφόπουλου, Δίγκα, Μελά, Κτιστοπούλου, Μαραβελάκη, και πολλών-πολλών ακόμη. Είδαν εκθέματα ζωγραφικής που χρονολογούνται κυρίως στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα αλλά και νεότερα έργα μελών του “Αθηνίων”, αλλά και έργα εξπρεσιονισμού. Τα τελευταία, μάλιστα, ήταν αυτά που κέντρισαν ακόμη περισσότερο το ενδιαφέρον των μικρών μαθητών, καθώς είναι “πιο κοντά” σε ζωγραφιές μικρών παιδιών. Ο Πικάσο άλλωστε έλεγε ότι έπρεπε να γεράσει για να μάθει να ζωγραφίζει σαν παιδί!
Στη δεύτερη επίσκεψη, στο μουσείο Φυσικής Ιστορίας τα παιδιά τα περίμεναν τα μέλη της Οικολογικής Ομάδας Ροδόπης που διαχειρίζονται το μουσείο της Πανδρόσου από το 2012. Οι υπεύθυνοι είχαν προετοιμάσει μια βιωματική και διαδραστική επίσκεψη για τους μεγαλύτερους ηλικιακά μαθητές, οι οποίοι μυήθηκαν στα “μυστικά” της επιστήμης. Άλλωστε το συγκεκριμένο μουσείο δεν εκθέτει …τη νεκρά φύση, αντιθέτως μέσα από τη διάδραση και το παιχνίδι γνωρίζει την φυσική και την ιστορία της στους επισκέπτες. Τα παιδιά περιηγήθηκαν στον εκθεσιακό χώρο, ο οποίος αποτελείται από δυο μικρές αίθουσες. Η πρώτη εκθέτει στοιχεία του θαλάσσιου και των υγροτοπικών οικοσυστημάτων του νομού Ροδόπης και, η δεύτερη αίθουσα περιλαμβάνει στοιχεία για τα χερσαία οικοσυστήματα του νομού μας.
Το ΚΔΑΠ και το καλοκαίρι, λοιπόν, γνωρίζει στα παιδιά σας τέχνες και επιστήμες
{Πηγή δημοσίευσης: http://www.xronos.gr/, του Διονύση Βοργιά, 14/7/2017}