Ολοκληρώθηκε η γενική συνέλευση του Δικτύου Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (ΚΟΙΝΣΕΠ και ΚΟΙΣΠΕ), της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με τη σύσταση νέου διοικητικού συμβουλίου. Στη γενική συνέλευση το απερχόμενο διοικητικό συμβούλιο, με πρόεδρο τη Λουίζα Σαλτσίδου, παρουσίασε τις δράσεις που υλοποίησε την τελευταία διετία και έδωσε τη σκυτάλη στο νέο ΔΣ που εκλέχτηκε.
Το νέο διοικητικό απαρτίζεται από παλιά και νέα μέλη και η σύστασή του έχεις ως εξής:
Πρόεδρος Αντώνης Κουτσούμπας Κοιν.Σ.Επ. Επάρκεια, Ξάνθη, Αντιπρόεδρος Λουίζα Σαλτσίδη Κοιν.Σ.Επ. Θράκης Κίνητρο, Ροδόπη, Γραμματέας Έλενα Γκώγκου Κοιν.Σ.Επ. Ανθρώπου Φύσης, Δράμα, Ταμίας Γιάννης Ηλίαδης Κοιν.Σ.Επ. Ergo culture, Καβάλα, μέλος Μιχάλης Σωτηρίου, ΚΟΙΣΠΕ Καβάλας
Όπως μας πληροφορούν, οι δράσεις του νέου διοικητικού συμβουλίου θα επικεντρωθούν στην ενημέρωση μέσα από επιμορφωτικές εκδηλώσεις και συνέδρια καθώς και στην βελτίωση της συνεργασίας με τους φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
“Εμείς πάντα λειτουργούμε ως ομάδα, δεν μας νοιάζει ποιός είναι ο πρόεδρος, αυτός δεν σημαίνει κάτι, γιατί από πίσω υπάρχει η ομαδική δουλειά”, μας λέει ο νέος πρόεδρος Αντώνης Κουτσούμπας, ο οποίος είναι και υπεύθυνος στην Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Επάρκεια στην Ξάνθη, όπου εκεί όπως μας λέει “λειτουργούμε τον μοναδικό πετρόμυλο στην περιοχή και έρχεται κόσμος εδώ με τα δικά του υλικά ώστε να τα αξιοποιήσει. Είναι μία ευχάριστη διαδικασία γιατί ερχόμαστε και σε επαφή με τον κόσμο”.
Δίκοπο μαχαίρι τα κονδύλια
Θετικά κι αρνητικά βλέπει ο κος Κουτσούμπας, στην συνεργασία του Δικτύου με την κυβέρνηση. Από τη μία συχνά ζητούν και ακούγεται η γνώμη των μελών της ΚοινΣΕπ, από την άλλη τα κονδύλια δεν έχουν έρθει και τα πρόστιμα ελλοχεύουν. Αναλυτικά, ο Αντώνης Κουτσούμπας μας εξηγεί τα εξής:
“Στην διαβούλευση για τον νόμο συμμετείχαμε κι εμείς ως Δίκτυο και είδαμε ότι πράγματι ενέταξαν ιδέες μας στο νέο νόμο, κι αυτό ήταν θετικό που έγινε. Όμως, από εκεί και μετά υπάρχουν διάφορα άλλα ζητήματα. Έχουν γίνει εξαγγελίες και γνωρίζουμε ότι υπάρχουν κονδύλια από την ΕΕ τα οποία πρέπει να κατευθυνθούν στον τομέα που λέγεται κοινωνική οικονομία, που είναι ένας βασικός τομέας που πρέπει να αναπτυχθεί.
Δεν είναι αυτοσκοπός μίας ΚοινΣΕπ να πάρει χρήματα, από την άλλη όμως όταν βγαίνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός και κάνει εξαγγελίες, θα πρέπει να χρήματα να πάνε προς αυτή την κατεύθυνση. Επίσης, πολλές φορές ξεχνάμε μία άλλη παράμετρο, δηλαδή αυτά τα χρήματα μέχρι το 2020 θα πρέπει να φτάσουν στους φορείς που ασχολούνται με αυτό τον τομέα – και ήδη είμαστε στο 2018 κι αυτό σημαίνει ότι έχουμε άλλο ενάμιση χρόνο περιθώριο.
Αν δεν φτάσουν τα χρήματα σε μας, και άρα δεν τα χρησιμοποιήσουμε, θα αρχίσουμε να πληρώνουμε πρόστιμα γιατί δεν έχουμε χρησιμοποιήσει τα χρήματα που θα έπρεπε. Δηλαδή θα βρεθούμε μπροστά στο εξής παράλογο: Όχι μόνο να μην πάρουμε χρήματα που δικαιούμαστε να πάρουμε, αλλά να κληθούμε και πληρώσουμε πρόστιμα γιατί δεν τα πήραμε”.
Για το ποσό στο οποίο υπολογίζει τα χρήματα αυτά για τις ΚΟΙΝΣΕΠ και ΚΟΙΣΠΕ της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, ο κος Κουτσούμπας βλέπει γύρω στα 10 εκ. ευρώ χωρίς να έχει όμως σαφή εικόνα, πέραν των κεντρικών κονδυλίων.
Τράπεζα κοινωνικής οικονομίας
Ο κος Κουτσούμπας μας πληροφορεί και για το διαρκές αίτημα των επιχειρηματιών κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, ώστε να υλοποιηθεί ένα είδους ταμείο κοινωνικής οικονομίας, το οποίο κι εξήγγειλε ο πρωθυπουργός τον περασμένο Νοέμβριο υπό την ονομασία “Τράπεζα Κοινωνικής Οικονομίας”. Η δήλωση αυτή καταγράφηκε στο πλαίσιο της 1ης Έκθεσης Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (ΚΑΛΟ).
Παρά τις εξαγγελίες όμως, ο κος Κουτσούμπας μας λέει ότι δεν έχουν καταγραφεί κινήσεις: “Ένα άλλο βασικό κομμάτι που πρέπει να γίνει είναι το λεγόμενο Ταμείο Κοινωνικής οικονομίας, ώστε να μπορέσουν να βοηθηθούν οι κοινωνικές επιχειρήσεις. Εμείς ως επιχειρήσεις έχουμε τη δυνατότητα (από την φύση της επιχείρησης) να ενταχθούμε σε προγράμματα, πχ στο ΕΣΠΑ. Το πρόβλημα όμως είναι ότι, επειδή οι περισσότερες κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις στήθηκαν από ανθρώπους ανέργους ή χωρίς κεφάλαιο ή απλώς με μία ιδέα, δεν έχουν ρευστότητα για να στηριχτούν πάνω σε ένα ΕΣΠΑ. Γι’ αυτό και χρειάζεται κάποιος να στηρίξει αυτές τις επιχειρήσεις, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει. Γι’ αυτό και τον περασμένο Νοέμβριο βρεθήκαμε στην Αθήνα, όταν και ο πρωθυπουργός εξήγγειλε τη λειτουργία της Τράπεζας Κοινωνικής Οικονομίας, αλλά δεν έχει γίνει τίποτα από τότε. Εκεί έρχεται το Δίκτυο, ώστε να πιέσει προς αυτή την κατεύθυνση”.
Αλλά ακόμη κι αν δεν διοχετευτεί ‘ζεστό’ χρήμα προς τις ΚΟΙΝΣΕΠ ο Αντώνης Κουτσούμπας λέει ότι υπάρχουν κι έμμεσοι τρόποι να ενισχυθούν οι ΚΟΙΝΣΕΠ στις δράσεις τους. “Υπάρχουν ΚοινΣΕπ που παράγουν προϊόντα ή υπηρεσίες, δηλαδή έχουν παραγωγικό σκοπό.
Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν είναι ότι απαιτούνται χρήματα καθαυτά, αλλά θα μπορούσαν να πληρωθούν οι πιστοποιήσεις των προϊόντων, ώστε αυτά να βγουν στο εμπόριο, γιατί μόνοι μας δεν μπορούμε να στηρίξουμε κάτι τέτοιο”, καταλήγει.
{Πηγή δημοσίευσης: http://www.xronos.gr/, του Διονύση Βοργιά, 14/3/2018}