Κ. Δαλάτσης: «Είμαστε οριακά με τα νερά για τα ποτίσματα»
«Πρώτη χρονιά που έχουμε πρόβλημα από τότε που δημιουργήθηκε το Φράγμα του Θησαυρού», σημειώνει ο ίδιος στην «Θ»
Καλλιέργειες που κινδυνεύουν να «διψάσουν» στον Κάμπο της Ξάνθης. Η παρατεταμένη ανομβρία, οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, αλλά και τα περιορισμένα από το Φράγμα του «Θησαυρού» νερά, δημιουργούν ένα «κράμα» που δυσχεραίνει τόσο την απρόσκοπτη ανάπτυξη των φυτών, όσο και την ζωή των αγροτών της περιοχής μας, οι οποίοι προσπαθούν να προγραμματίσουν τα ποτίσματά τους –σε συνεννόηση μεταξύ τους αλλά και σε συνεννόηση με τον υδρονομέα του ΤΟΕΒ. Κάτι που δεν μπορεί να επιτευχθεί πάντα, αφού υπάρχουν και διακοπές νερού μέσα από τα καναλέτα, όπως εξηγεί μιλώντας στην «Θ» ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τοπείρου κ. Κώστας Δαλάτσης.
«ΕΙΜΑΣΤΕ…ΟΡΙΑΚΑ ΜΕ ΤΑ ΝΕΡΑ – ΠΡΩΤΗ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑ, ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ»
Πιο αναλυτικά ο κ. Δαλάτσης, εξήγησε στην «Θ» ότι «από τότε που έγινε το Φράγμα του Θησαυρού και έπειτα, είναι η πρώτη χρονιά που έχουμε πρόβλημα με το νερό. Όντως υπάρχει πρόβλημα με το νερό. Δεν έχει νερό όλη την διάρκεια της ημέρας (και μιλώ για τα καναλέτα του ΤΟΕΒ). Έρχεται κατά διαστήματα και σταματά. Αυτό δεν θυμάμαι να έχει συμβεί άλλη φορά καθώς έχει γίνει το Φράγμα του Θησαυρού. Και αυτό βέβαια οφείλεται στο ότι υπάρχει ανομβρία. Και αυτήν την ώρα που μιλάμε, δεν υπάρχει το νερό που θα έπρεπε για να ποτίσουμε. Περιμένουμε να έρθει λίγο αργότερα. Και κάποια στιγμή μπορεί να σταματήσει πάλι. Είναι πρόβλημα γιατί δεν μπορείς να προγραμματίσεις τι ακριβώς θα ποτίσεις. Είναι πολύ δύσκολη η περίοδος, με μεγάλο χρονικό διάστημα ανομβρίας, ενώ οι θερμοκρασίες είναι υψηλότερες από αυτές που θα έπρεπε για την περίοδο αυτή. Για την ώρα βέβαια είναι ελεγχόμενη η κατάσταση, αλλά δεν ξέρω για πόσο. Ευτυχώς, δεν υπάρχουν προστριβές ανάμεσα σε αγρότες. Για την ώρα δεν έχουμε τέτοια θέματα τουλάχιστον στην περιοχή μας. Και ελπίζω να μην φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Δεν έχω πλήρη εικόνα για το πόσο νερό υπάρχει στο Φράγμα, αλλά θέλω να είμαι αισιόδοξος και πιστεύω ότι η χρονιά θα «βγει».
ΠΟΤΙΣΜΑΤΑ ΜΕ… ΤΗΝ «ΣΕΙΡΑ»
Στη συνέχεια ο κ. Δαλάτσης αναφέρθηκε στην κατανόηση που πρέπει να δείχνουν (και που δείχνουν) οι αγρότες στο πρόβλημα και στην απαιτούμενη συνεργασία, ώστε να ποτίζουν όλοι τα χωράφια τους με τη σειρά: «Ο μεγάλος όγκος των ποτισμάτων σε καλαμπόκια, ηλίανθους κλπ, είναι περίπου μέχρι τις 10 Αυγούστου. Μετά κάποια στιγμή θα αρχίσουν να μειώνονται τα ποτίσματα και θα μείνουν κάποιες άλλες καλλιέργειες όπως τα δέντρα, τα βαμβάκια (για λίγο ακόμη) και θέλω να πιστεύω ότι για ένα – ενάμιση μήνα ακόμη θα «βγει» η περίοδος έστω και δύσκολα. Είναι όντως δύσκολη η κατάσταση. Δεν μπορείς να προγραμματίσεις, ίσως να καθυστερήσεις και λίγες μέρες κλπ. Γίνεται προγραμματισμός και προσπαθείς. Ο καθένας από εμάς, περιμένουμε την σειρά μας και όταν έρθει αυτή, ποτίζουμε. Το θέμα είναι να υπάρχει νερό. Όταν υπάρχει νερό, υπάρχει και μια σειρά. Αν πας όμως να ποτίσεις, δεν προλαβαίνεις να τελειώσεις και δεν έχεις και «εικόνα» υπάρχει πρόβλημα. Αν ποτίσω εγώ και σας πω «ελάτε αύριο το πρωί στις 10.00 να ποτίσετε» και δεν έχω προλάβει να τελειώσω, είναι ένα θέμα. Όλα αυτά θα πρέπει να αντιμετωπιστούν. Συνεννοούμαστε μεταξύ μας και όπου χρειάζεται συνεισφέρει και ο αρμόδιος υδρονομέας του ΤΟΕΒ. Είναι όμως πολύ δύσκολα αυτήν την περίοδο. Είμαστε…οριακά! Ελπίζω ότι θα καταφέρουμε να φτάσουμε μέχρι το τέλος. Ακόμη και το αρδευτικό της Ξάνθης να γίνει και μακροπρόθεσμο είναι και από το ίδιο σημείο θα παίρνουμε νερό. Δεν θα αλλάξει κάτι. Αν δεν έχουμε νερα…τελείωσε! Περιμένουμε να βρέξει αλλά και να δροσίσει λίγο, γιατί οι θερμοκρασίες είναι πολύ υψηλές για την εποχή».
Πηγή https://www.thraki.com.gr 26/6/2024