Διαφωτιστικό ήταν το ρεπορτάζ του “Χρόνου” που την προηγούμενη εβδομάδα αναδείκνυε τα προβλήματα στην ειδική αγωγή, που επικρατούν σε όλη την Ελλάδα, φυσικά και στο νομό Ροδόπης. “Με αφορμή ένα δημοσίευμα στον τοπικό Τύπο”, είναι ο τίτλος της ανακοίνωσης της δημοτικής παράταξης Λαϊκή Συσπείρωση του δήμου Κομοτηνής, με το οποίο θίγονται οι ελλείψει στην παράλληλη στήριξη, αλλά και γενικότερα στην ειδική αγωγή.
“Αλήθεια, πόσο κοντά είναι το σύγχρονο κράτος στα παιδιά με ειδικές ανάγκες και στα άτομα με αναπηρίες”, διερωτάται η παράταξη στο δημοσίευμα, για να πει το βασικό επιχείρημά της: “Διαβάζουμε σε τοπική εφημερίδα της Κομοτηνής ότι πέντε μαθητές δημοτικού στη Ροδόπη μένουν χωρίς καθόλου παράλληλη στήριξη.
Διότι μεσούσης της εκπαιδευτικής χρονιάς, τα κενά εκπαιδευτικών στην παράλληλη στήριξη δεν έχουν συμπληρωθεί.
Οι εκπαιδευτικοί είναι αναπληρωτές. Δηλαδή σήμερα είναι αύριο δεν είναι, με ότι αυτό σημαίνει για την αποτελεσματικότητα της παρεχόμενης υπηρεσίας. Είναι γνωστό δε ότι η παράλληλη στήριξη στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση αποτελεί ένα πρόγραμμα για παιδιά με ειδικές ανάγκες, οι οποίες απαιτούν ειδική αντιμετώπιση με την οποία εξασφαλίζεται το δικαίωμα στη μάθηση αλλά και η ισότιμη μεταχείριση, με απώτερο σκοπό την ένταξη στο κοινωνικό σύνολο”.
Η παράταξη αναφέρει ότι στις δημόσιες δομές ειδικής αγωγής του δήμου Κομοτηνής φοιτούν λίγο πάνω από 100 παιδιά και πως υπάρχουν ελλείψεις στην υλικοτεχνική υποδομή, στη μεταφορά των μαθητών, με εργαζόμενους και εκπαιδευτικούς να απασχολούνται κατά 70%, με ελαστικές σχέσεις εργασίας π.χ. αναπληρωτές, που εναλλάσσονται κάθε χρόνο, με αποτέλεσμα μέχρι να εξοικειωθεί το παιδί να φεύγουν και να έρχεται κάποιος άλλος.
“Σε αυτόν τον τομέα της εκπαίδευσης, τον τόσο ευαίσθητο και απαιτητικό, δεν έχει γίνει τα τελευταία 15 χρόνια ούτε ένας μόνιμος διορισμός”, καταγγέλλουν τα μέλη της παράταξης αναφορικά με την ειδική αγωγή, κατηγορώντας ότι η προαγγελθείσα – κυβερνητικά – επιστροφή των σχολείων ειδικής αγωγής στην κανονικότητα “αποδείχθηκε πολύ γρήγορα κούφια λόγια”.
Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης αναφέρεται ότι το 9,3% του συνολικού πληθυσμού της χώρας μας έχει κάποια μορφή αναπηρία αλλά “τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) λειτουργούν κυριολεκτικά ως βιομηχανία μείωσης των ποσοστών αναπηρίας”. Στην ανακοίνωση η “μπάλα” παίρνει και τον προϋπολογισμό του 2018 της κυβέρνησης που “προβλέπει νέα περικοπή κατά 1,7 δισ. ευρώ στα κονδύλια για Υγεία – Πρόνοια – Ασφάλιση, μείωση κατά 638 εκατ. ευρώ της κρατικής χρηματοδότησης προς ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία και ΕΟΠΥΥ”.
Ως απάντηση, η παράταξη προτείνει – μεταξύ άλλων – άμεση στελέχωση των δομών ειδικής αγωγής κλπ, υπηρεσίες πρώιμης διάγνωσης – έγκαιρης παρέμβασης – εκπαίδευσης – ειδικής αγωγής και αποκατάστασης των ΑμεΑ, αναπλήρωση όλων των κενών στην παράλληλη στήριξη, και άλλα.
{Πηγή δημοσίευσης: http://www.xronos.gr/, του Διονύση Βοργιά, 25/2/2018}