Κι όμως κάποτε το Πάσχα των Καθολικών γιορταζόταν και στην Αλεξανδρούπολη

Ο καθολικισμός ήρθε στην Αλεξανδρούπολη πριν από 120 χρόνια

Τη μοναδική καθολική εκκλησία της Θράκης φιλοξενεί η Αλεξανδρούπολη, στη συμβολή των οδών Βενιζέλου και Κομνηνών. Είναι αφιερωμένη στον Άγιο Ιωσήφ και φέτος η ενορία της συμπλήρωσε 120 χρόνια ζωής .

Η δημιουργία της καθολικής ενορίας της Αλεξανδρούπολης ανάγεται στα τέλη του 1800, οπόταν και με πρωτοβουλία της τότε Οθωμανικής Αυτοκρατορίας είχε αρχίσει  η κατασκευή του σιδηροδρομικού δικτύου Κωνσταντινούπολης – Δεδέαγατς (1876). Οι εργασίες κατασκευής του σιδηρόδρομου είχαν φέρει στο τότε Δεδέαγατς υπαλλήλους και εργάτες (Γάλλους, Ιταλούς και Αυστριακούς) της Γαλλοελληνικής Εταιρίας Σιδηροδρόμων.

Έως το 1896 η καθολική ενορία της Αλεξανδρούπολης έχαιρε φροντίδας από την κοινότητα της Αδριανούπολης. Τότε όμως ιδρύεται στην Αλεξανδρούπολη (τότε Δεδέαγατς) η πρώτη καθολική αδελφότητα Φραγκισκανών μοναχών που αναλαμβάνουν την πνευματική φροντίδα της ενορίας. Ο τελευταίος Φραγκισκανός εφημέριος έφυγε από την Αλεξανδρούπολη το 1946

Το 1938 η καθολική κοινότητα της Αλεξανδρούπολης αριθμεί μόνο 110 μέλη. Παρόλα αυτά, η εκκλησία του Αγιου Ιωσήφ μετρά ήδη 37 χρόνια ζωής, αφού ειχε κτιστεί το 1901. Η καθολική κοινότητα της Αλεξανδρούπολης διαθετει επίσης και νεκροταφείο.

Σήμερα στο ναό του Αγίου Ιωσήφ τελούνται σπάνια λειτουργίες λόγω έλλειψης ιερέων, όμως ο χώρος της εκκλησίας παραχωρείται συχνά για τη διεξαγωγή πολιτιστικών εκδηλώσεων λόγω της αρτιότατης ακουστικής της.

Ο ναός του Αγίου Ιωσήφ ανήκει σήμερα διοικητικά στο Αποστολικό Βικαριάτο Θεσσαλονίκης, τοποτηρητής του οποίου είναι ο Αρχιεπίσκοπος Ιονίων Νήσων Ιωάννης Σπιντέρης. Ο Αρχιεπίσκοπος επισκέπτεται από καιρού εις καιρόν την Αλεξανδρούπολη και τελεί λειτουργίες στο ναό του Αγίου Ιωσήφ. Πιο πρόσφατη επίσκεψή του ήταν στις 18 Μαρτίου με αφορμή τη γιορτή του Αγίου Ιωσήφ (σ.σ. η Καθολική Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Ιωσήφ στις 19 Μαρτίου, όμως η επετειακή λειτουργία τελέστηκε ημερα Κυριακή 18/03).

Ο ναός του Αγίου Ιωσήφ έχει συλληθεί από τους Βούλγαρους κατά τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ έχει υποστεί και πολλές φυσικές καταστροφές, όμως ολες έχουν επισκευαστεί σε βαθμό που ο ναός να είναι λειτουργικός, αν και οι παλαιότερες μαρτυρίες αναφέρουν ότι ο εσωτερικός του διάκοσμος υπήρξε πολύ εντυπωσιακός.

[Φωτό: αριστερά ο ιερέας της Ι.Μ Αλεξανδρούπολης Δημήτρης Κεσκίνης, δεξιά ο Αρχιεπίσκοπος Ιονίων Νήσων Ιωάννης Σπιντέρης].

{Πηγή δημοσίευσης: https://reportal.gr, 1/4/2018}