Περιφρούρηση, αλκοόλ, πλανόδιοι και…πυρσοί που δημιουργούν «ασφυξία» στους παραβρισκόμενους, ειδικότερα στην κεντρική πλατεία όπου επιπλέον σε πολλές περιπτώσεις «μπλοκάρει» η ροπή, αποτελούν κάθε χρόνο τα «αρνητικά» στοιχεία στην μεγάλη καρναβαλική παρέλαση, άλλοτε σε μεγαλύτερο άλλοτε σε μικρότερο βαθμό. Ζητήματα για τα οποία γίνεται κάθε χρόνο η προσπάθεια από πλευράς καρναβαλικών συλλόγων αλλά και Κέντρου Πολιτισμού να περιοριστούν, αλλά δεν δύναται να εξαφανιστούν, όπως επισημαίνουν στην «Θ» ο πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης κ. Ηλίας Ασκαρίδης καθώς και ο πιο παλιός «συνοδός» της παρέλασης και μέλος του συλλόγου «ΑΝΟΙΞΗ» κ. Νίκος Τσάβας.
«ΘΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ – ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ»
Ειδικότερα ο κ. Ασκαρίδης αναφέρει ότι «όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, θα ενημερώσουμε τους συλλόγους για το κομμάτι των πυρσών και για την προσοχή που πρέπει να δείξουν. Σαφώς και δεν μπορούμε να γίνουμε αστυνομικοί, αλλά εννοείται ότι θα ενημερώσουμε τους συλλόγους. Έχω ενημερωθεί για την ροή της παρέλασης που «σταματά» για αρκετή ώρα στην πλατεία. Γίνεται κάθε χρόνο, αλλά φέτος θα προσπαθήσουμε να μην έχουμε τέτοια προβλήματα. Θα είμαστε και εμείς εκεί και θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο. Κάθε χρόνο αποστέλλονται και έγγραφα και για τους πυρσούς. Θα προσπαθήσουμε να τα περιορίσουμε, όπως προσπαθούν κάθε χρόνο άλλωστε και οι σύλλογοι».
«ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΝΑ ΤΑ ΕΛΑΧΙΣΤΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΟΥΜΕ»
Από την πλευρά του ο κ. Τσάβας επισημαίνει ότι «τα «στραβά» ξεκινούν από την μη έλεγχο, που δεν μπορεί να γίνει εκείνη την ημέρα από το υγειονομικό. Βέβαια είναι τόσο μεγάλη η έκταση εκείνη την ημέρα, που οι άνθρωποι δυσκολεύονται να διενεργήσουν τον υγειονομικό έλεγχο. Βλέπουμε πλανόδιους με ένα «καροτσάκι» και με κρέατα αμφιβόλου προελεύσεως που τα ψήνουν και πωλούν σάντουιτς, ποτά και χύμα ρετσίνα σε μπουκαλάκια νερού. Αυτά κυρίως εντοπίζονται στην «παραλία». Ένα θέμα λοιπόν είναι η ασύδοτη πώληση προϊόντων από πλανόδιους, σε διάφορα σημεία της πόλης. Και στην αρχή ακόμη της παρέλασης. Επίσης, για τους πυρσούς, λέμε εδώ και τόσα χρόνια τα ίδια. Παιδευόμαστε όλοι όσοι ασχολούμαστε με την πορεία της παρέλασης, εδώ και χρόνια, το θίγουμε το θέμα, αλλά δυστυχώς δεν γίνεται τίποτα. Ανάβουν σε πολλά σημεία πυρσούς, όχι μόνο στην κεντρική πλατεία. Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για αυτό, αλλά το λέμε και το ξαναλέμε. Βέβαια, υπάρχουν υπεύθυνοι των συλλόγων που επιμένουν για τους πυρσούς, αλλά εκείνη την ώρα πολλοί δεν τους ακούν και ανάβουν πυρσούς. Η μουσική της παρέλασης, κατ΄εμέ, είναι μια χαρά. Εξαρτάται βέβαια τι θα παίξει ο εκάστοτε Dj. Σε κάποιους δεν αρέσουν κάποια τραγούδια, κλπ. Κάποτε είχαμε προσπαθήσει να βγάλουμε μια «λίστα» με τα τραγούδια που θέλει ο καθένας και το έκαναν οι Dj, αλλά και αυτό μπορεί να φτάσει ως ένα σημείο. Ένα άλλο κομμάτι είναι το «μπλοκάρισμα» των συλλόγων στην πλατεία, που δημιουργείται επειδή οι σύλλογοι καθυστερούν, νομίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα τους «τραβήξει» περισσότερο η κάμερα. Η ροή που σταματά στην πλατεία είναι το πρόβλημα. Δεν προχωρά η παρέλαση. Από εκεί και πέρα, δημιουργείται «κομφούζιο» από την πλατεία Αντίκα και έπειτα. Το πιο δύσκολο σημείο είναι στο σημείο της ΔΕΗ, όπου υπάρχουν τα υπαίθρια εμπορεύματα που δυσχεραίνουν το πέρασμα των αρμάτων και των καρναβαλιστών. Προσπαθούμε πάντα για το καλύτερο και όντως πολλοί σύλλογοι το τιμούν αυτό. Οι σύλλογοι ορίζουν υπεύθυνους για την περιφρούρηση και προκειμένου να μην παραφέρονται οι καρναβαλιστές. Επίσης, το άκρον άοτον είναι τα μπουκάλια που σπάνε. Τα στραβά» παραμένουν αλλά προσπαθούμε κάθε χρόνο να τα ελαχιστοποιήσουμε. Δεν γίνεται να τα εξαφανίσουμε. Όσο και αν θέλουν οι σύλλογοι, που κάνουμε μεγάλες προσπάθειες για να προστατεύσουν τους καρναβαλιστές τους, δεν μπορούν να κάνουν τίποτα περισσότερο. Δεν μπορείς λόγω προσωπικών δεδομένων, να ανοίξεις την τσάντα του άλλου. Δεν είμαστε αστυνομικοί».
{Πηγή δημοσίευσης: https://www.thraki.com.gr/, 13/2/2020}