Ηταν πριν από περίπου 30 χρόνια όταν η πόλη των Φερών φιλοξένησε την πρώτη καρναβαλική παρέλαση, η οποία τελικά έμελλε να γίνει θεσμός για όλο τον Έβρο με ημέρα διοργάνωσης την Καθαρά Δευτέρα.
Το Φεριώτικο καρναβάλι αποτελεί σημαντική οικονομική ανάσα για την μικρή εβρίτικη πόλη καθώς αποτελεί την κορύφωση μίας σειράς εκδηλώσεων που διοργανώνονται σε όλη την περίοδο της Αποκριάς και ενισχύουν την οικονομική ζωή του τόπου, αφού προσελκύουν πλήθος επισκεπτών από όλο τον Έβρο και τα τελευταία χρόνια από όλη την Θράκη, χάρη στις προσπάθειες του Καρναβαλικού Εκδρομικού Φυσιολατρικού Συλλόγου Φερών (ΚΕΦΥ).
Ο ΚΕΦΥ έχει συγκεντρώσει στους κόλπους τους Φεριώτες και Φεριώτισσες που αγαπούν τον καρναβαλικό θεσμό και εργάζονται αφιλοκερδώς όλο το χρόνο για τη διοργάνωση της μεγάλης παρέλασης της Καθαράς Δευτέρας, αλλά όχι μόνο. Ο ΚΕΦΥ έχει καταφέρει να δικτυωθεί με καρναβαλικούς Συλλόγους από όλη τη Θράκη, οργανώνει ανταλλαγές αποκριάτικων «επισκέψεων», ενώ σε πρόσφατες παρελάσεις είδαμε να συμμετάσχουν και οργανωμένα γκρουπ από πόλεις εκτός Έβρου.
Όλα αυτά όμως, μπήκαν σε μία «παύση» ελέω κορωνοϊού και πανδημίας, πλην όμως ο ΚΕΦΥ δεν χάνει το κέφι του και ήδη ξεκίνησαν οι προετοιμασίες της παρέλασης του 2022, που μετά από δύο χρόνια «σιγής» όλοι καταλαβαίνουμε ότι θα είναι τουλάχιστον υπέρπαραγωγή!
Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του Φεριώτικου Καρναβαλιού
Πέρα από το κέφι, τη ζωντάνια, την έξυπνη σάτιρα και το μεράκι, το Φεριώτικο Καρναβάλι έχει και ένα συγκεκριμένο χαρακτηριστικό που το διαφοροποιεί σε σχέση με αντίστοιχες διοργανώσεις.
Το Φεριώτικο Καρναβάλι «παντρεύει» το μοντέρνο με το παραδοσιακό αφού η έναρξη και η λήξη της μεγάλης παρέλασης γίνεται με το έθιμο της Καμήλας και το κρέμασμα του καμηλιέρη αντίστοιχα.
Όσοι έχουν βρεθεί κάποια Καθαρή Δευτέρα στις Φέρες, σίγουρα θυμούνται ότι το σύνθημα της έναρξης της παρέλασης δίνεται από τον ήχο της γκάιντας και όχι από μαράκες και το πρώτο τοτέμ που εμφανίζεται είναι η Καμήλα με τον καμηλιέρη της συνοδευόμενη από χορευτές και χορεύτριες του πολτιστικού συλλόγου «Αγία Σοφία».
Το έθιμο της Καμήλας φέρει ισχυρούς συμβολισμούς και οι ρίζες του βρίσκονται στο πολύ μακρινό παρελθόν, ενώ το κρέμασμα του καμηλιέρη σηματοδοτούσε την «τιμωρία» του Τούρκου κατακτητή για τη φορολογία που επέβαλε. Η διεξαγωγή του εθίμου ήταν μία ολόκληρη ιεροτελεστία που σήμερα έχει ενσωματωθεί στον μοντέρνο τρόπο εορτασμού της Αποκριάς και έχει χαρίσει στο Φεριώτικο Καρναβάλι την ιδιαίτερη ταυτότητά του.
{Πηγή δημοσίευσης: https://reportal.gr/, 15/3/2021}