Συνεχώς δέχεται επισκέπτες το μουσείο Καραθεοδωρή, το οποίο στις υψηλές θερμοκρασίες συνεχίζει να αποτελεί μια όαση για τους επισκέπτες της Κομοτηνής, που μέσα στην ραστώνη του καλοκαιρού βρίσκουν τα βήματά τους να τους οδηγούν σε αυτό.
Την ίδια ώρα προχωράει η προσπάθεια των δύο μουσειολόγων που εργάζονται σε αυτό εδώ και μερικούς μήνες, της κ. Χαράς Μαρκουλάκη και της κ. Ανιέλας Παπαδοπούλου να ψηφιοποιήσουν τα εκθέματα που Μουσείου, ώστε να αναδειχθούν κατάλληλα.
Επιπλέον ετοιμάζονται και για την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων από το Σεπτέμβριο, που θα απευθύνονται σε παιδιά, αλλά και ενηλίκους, τα οποία είχαν ήδη ξεκινήσει από την προηγούμενη σχολική περίοδο αλλά θα υλοποιήσουν πλήρως και πιο ολοκληρωμένα την επόμενη.
Την προηγούμενη σχολική περίοδο πάντως το επισκέφτηκαν μαθητές τόσο από την Κομοτηνή όσο και από άλλες πόλεις που επισκέφτηκαν την περιοχή μας.
Με το καλοκαίρι βέβαια η κίνηση άρχισε κάπως να κοπάζει, όμως ακόμα έχουν μεμονωμένους επισκέπτες, ακόμα και μαθηματικούς και επιστήμονες από το εξωτερικό που εξερευνούν τη σύνδεση με τον Καραθεοδωρή.
Αρχεία, έργα και προσωπικά αντικείμενα
Το μουσείο άλλωστε φιλοξενεί τα αρχεία, το έργο, τα προσωπικά του αντικείμενα και τις οικογενειακές φωτογραφίες του μεγάλου επιστήμονα και με τις συνεχείς επισκέψεις αναδεικνύεται και σε χώρο παιδείας που έρχεται να καλύψει το έλλειμα της ύπαρξης του Καραθεοδωρή και των θεωρημάτων του από τα σχολικά εγχειρίδια, ενώ λειτουργεί ήδη ως ένα ερευνητικό κέντρο.
Ο καταγόμενος από τη Βύσσα του Έβρου, απέναντι από την Αδριανούπολη, Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή γεννήθηκε στο Βερολίνο στις 13 Σεπτεμβρίου 1873 όπου ο πατέρας του ήταν πρεσβευτής της Τουρκίας. Αναδείχτηκε σε κορυφαίο μηχανικό και μαθηματικό παγκόσμιου επιπέδου, χρηματίζοντας καθηγητής σε τέσσερα γερμανικά πανεπιστήμια καθώς και στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ενώ ανέλαβε κατ’ εντολή του Βενιζέλου να οργανώσει το Πανεπιστήμιο της Ιωνίας στη Σμύρνη, των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης.
Το έργο του Καραθεοδωρή έχει αγγίξει διάφορες πτυχές των μαθηματικών, όμως η ανάδειξή του μέσω του Μουσείου αγγίζει όλα τα μαθηματικά και την ιστορία τους. Ο Καραθεοδωρή υπήρξε και κορυφαίος μηχανικός και εργάστηκε στη κατασκευή της διώρυγας του Σουέζ. Τα μαθηματικά όμως ήταν αυτά που έκλεψαν την καρδιά του. Ανάμεσα στους μαθητές του υπήρξε και ο Άλμπερτ Αινστάιν.
Το μουσείο προσθέτει συνέχεια στη συλλογή του διάφορα έγγραφα, αλλά και αντικείμενα τόσο του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή αλλά και συγγενών του, μιας και η οικογένειά του είχε σημαντική παρουσία στον ελλαδικό χώρο και όχι μόνο, με μία αίθουσα αφιερωμένη στον Αλέξανδρο Καραθεοδωρή.
Μετεγκατάσταση για το μουσείο
Φυσικά ο χώρος που στεγάζεται τώρα το μουσείο είναι προσωρινός, μιας και τα εκθέματα θα μεταφερθούν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στην Τσανάκλειο, όταν ολοκληρωθεί η αποκατάστασή της, με στόχο να γίνει ένας ζωντανός και διαδραστικός φορέας πολιτισμού με εκθέσεις επιστημονικού περιεχομένου, πνευματικά συμπόσια, διαλέξεις, βιβλιοπαρουσιάσεις, προβολές προηγμένων ντοκιμαντέρ της σύγχρονης ψηφιακής τεχνολογίας, δημιουργία και παρουσίαση project από μαθητές και άλλους.
{Πηγή δημοσίευσης: http://paratiritis-news.gr, του Κωνσταντίνου Μαρκενδούδη, 4/8/2017}