ISOBOX σε όλους τους κάθετους άξονες, προανήγγειλε το υπουργείο Ανάπτυξης

Επαναδιατυπώθηκε από τον γ.γ. ότι το πρώτο ISOBOX «τοποθετείται μέχρι τέλος Φεβρουαρίου στον κάθετο δρόμο από Κομοτηνή προς Νυμφαία» – Το κόστος του παραεμπορίου στοιχίζει 1,3 δισ. ευρώ ετησίως στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας

Την τοποθέτηση μόνιμων σημείων ελέγχου ISOBOX σε όλους τους κάθετους άξονες που ενώνουν τη χώρα μας με το εξωτερικό, προανήγγειλε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του καταναλωτή Πάνος Σταμπουλίδης σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, τον υφυπουργό Νίκο Παπαθανάση και τον διευθυντή του Συντονιστικού Κέντρου Αντιμετώπισης Παραεμπορίου Χαράλαμπο Μελισσινό.

Η δημιουργία ISOBOX θα ξεκινήσει -όπως έκανε γνωστό πρώτος ο «Χ»- από τον κάθετο άξονα Νυμφαίας-Μακάζα στη Ροδόπη. «Έχουμε αλλάξει ριζικά το μοντέλο εποπτείας και ελέγχου της αγοράς. Θεωρούμε ότι η πάταξη του παραεμπορίου αποτελεί αναπτυξιακό μέτρο, γιατί ο τζίρος ο οποίος φεύγει από τις επιχειρήσεις και μπαίνει σε παράνομη οικονομία, υποβαθμίζει τις προσπάθειες για την ανάπτυξη.

Άρα, ανακόπτοντας αυτήν την παράνομη δραστηριότητα, ενισχύουμε έντονα την αναπτυξιακή πορεία των επιχειρήσεων», είπε προλογικά ο γενικός γραμματέας, για να επαναδιατυπώσει την είδηση που αφορά τη Ροδόπη, δίνοντας όμως την επιπλέον πληροφορία ότι στόχος του υπουργείου είναι να δημιουργηθούν τέτοια μόνιμα σημεία ελέγχου σε όλους τους κάθετους άξονες:

«Θέλω να επισημάνω ότι φέτος, για πρώτη φορά, επιχειρούμε πέρα από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, και σε άλλα σημεία της χώρας, κυρίως στις πύλες εισόδου, καθώς μέσω αυτών γίνεται η διακίνηση παράνομων αγαθών και υπηρεσιών. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο έχουμε αποφασίσει αφ’ ενός να συστήσουμε κοινά κλιμάκια ελέγχου κι αφ’ ετέρου -και πιο σημαντικό- να τοποθετήσουμε μόνιμα σημεία ελέγχου στις κάθετες οδούς της Εγνατίας Οδού.

Το πρώτο τέτοιο μόνιμο σημείο ελέγχου τοποθετείται μέχρι τέλος Φεβρουαρίου στον κάθετο δρόμο από Κομοτηνή προς Νυμφαία, κοντά στο συνοριακό σταθμό. Εκεί τοποθετείται μόνιμο Isobox από το οποίο υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων, της Ελληνικής Αστυνομίας και της ΑΑΔΕ, θα επιχειρούν και θα πραγματοποιούν καθημερινά ελέγχους. Το ίδιο προγραμματίζεται και για άλλες οδούς, όπως στην περιοχή της Δράμας, κυρίως στην πύλη της Εξοχής, απ’ όπου περνούν πολλά εμπορικά οχήματα από τη γειτονική χώρα».

Αυξημένοι οι έλεγχοι

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου παρουσιάστηκαν συγκεντρωτικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, από τον Αύγουστο 2019 έως και τον Φεβρουάριο 2020 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο την προηγούμενη χρονιά, οι έλεγχοι αυξήθηκαν κατά 197%, οι παραβάσεις κατά 147%, το ύψος των προστίμων κατά 116% και ο αριθμός των κατασχεθέντων τεμαχίων κατά 653.

Σημειώνεται ότι το κόστος του παραεμπορίου στοιχίζει 1,3 δισ. ευρώ ετησίως στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας, ενώ η απώλεια θέσεων εργασίας υπολογίζεται σε περίπου 25.000, με τον υπουργό κο Γεωργιάδη να δηλώνει στην ίδια συνέντευξη: «Το παραεμπόριο πλήττει βάναυσα και την εθνική οικονομία σε επίπεδο απώλειας κρατικών εσόδων και φόρων και σε επίπεδο αθέμιτου ανταγωνισμού των επιχειρήσεων που πληρώνουν φόρους και ασφαλιστικές εισφορές και δέχονται τον ανταγωνισμό των ανθρώπων που διακινούν τα λαθραία εμπορεύματα αλλά που θέτουν και σε πιθανούς κινδύνους την υγεία των καταναλωτών».

 

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, του Διονύση Βοργιά, 19/2/2020}