Κρούσμα Ιού Δυτ. Νείλου και στην Ξάνθη – Ναπ. Ντίνος: Για αυτό «επιλέγουν» τα κουνούπια τον Σεπτέμβριο – Γιατί δεν πρέπει να… ανησυχούμε

Τα κουνούπια, τα συμπτώματα, η επίμαχη περίοδος και η θνητότητα

Πολλοί ήταν οι Ξανθιώτες που θορυβήθηκαν στο άκουσμα της ύπαρξης κρούσματος Ιού του Δυτικού Νείλου και στον Νομό Ξάνθης, ενώ κάποιοι αναρωτήθηκαν εύλογα γιατί ο ιός εμφανίστηκε κατά τον μήνα Σεπτέμβριο και όχι στην «καρδιά» του Καλοκαιριού όπου υπήρχαν και περισσότερα κουνούπια.

Για το τι σημαίνει «κρούσμα», τα συμπτώματα που μπορούν να μας «υποψιάσουν»,  τα ποσοστά θνητότητας, την μεταδοτικότητα ή μη του ιού και όχι μόνον, μίλησε στην «Θ» ο Ειδικός Παθολόγος και πρώην Επιμελητής της Μονάδας Ειδικών Λοιμώξεων του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης κ. Ναπολέων Ντίνος.

«ΠΥΡΕΤΟΣ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΑΛΓΙΑ ΤΑ ΚΥΡΙΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΙΟΥ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΝΕΙΛΟΥ – ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΕΓΚΕΦΑΛΙΤΙΔΑΣ Ή ΚΑΙ ΜΗΝΙΓΓΟΕΓΕΦΑΛΙΤΙΔΑΣ ΣΕ ΠΙΟ ΒΑΡΙΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ – ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ Η ΘΝΗΤΟΤΗΤΑ»

Πιο αναλυτικά ο ίδιος, εξήγησε αρχικά ότι «κρούσμα σημαίνει νόσος. Ασθενής ο οποίος νοσεί από τον Ιό του Δυτικού Νείλου. Τα κύρια συμπτώματα της νόσου είναι ο πυρετός, η κεφαλαλγία και σε πιο βαριές περιπτώσεις μπορεί να υπάρχουν συμπτώματα – κατά κανόνα – εγκεφαλίτιδας (ή και μηνιγγοεγεφαλίτιδας) δηλαδή διαταραχές στο επίπεδο συνείδησης και στις γνωσιακές λειτουργίες (κακή επαφή ασθενούς με το περιβάλλον). Βέβαια σε πολλές άλλες περιπτώσεις υπάρχει μόνον πυρετός και πονοκέφαλος. Αυτές είναι οι πιο ήπιες μορφές. Οι πιο βαριές περιλαμβάνουν και τα συμπτώματα της μηνιγγοεγεφαλίτιδας. Στους πιο νέους ανθρώπους τα συμπτώματα είναι ήπια. Κατά κανόνα στους πιο ηλικιωμένους, βλάπτεται το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα λίγο περισσότερο, δηλαδή προκαλούνται συμπτώματα και από τις νοητικές λειτουργίες. Η θνητότητα δεν είναι μεγάλη (παρά στους βαριά πάσχοντες και στους πολύ ηλικιωμένους). Στο παρελθόν υπήρχαν πολλά κρούσματα Ιού του Δυτικού Νείλου στην περιοχή της Ξάνθης και στο διάστημα που είχα εργαστεί στο Νοσοκομείο Ξάνθης. Είχαμε νοσηλεύσει δεκάδες ασθενείς και δεν είχαμε χάσει κανέναν. Ακόμη και όταν εκδηλώνεται μηνιγγίτιδα ή μηνιγγοεγεφαλίτιδα, κατά κανόνα οι ασθενείς ανταποκρίνονται καλά στην φαρμακευτική αγωγή, εφόσον τεθεί έγκαιρα και σωστά η διάγνωση».

«ΠΑΡΑΞΕΝΗ Η ΧΡΟΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΤΗΣ ΕΞΑΡΣΗΣ, ΑΛΛΑ…ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ ΝΑ ΔΙΕΦΥΓΑΝ ΤΗΣ ΠΡΟΣΟΧΗΣ Ή ΤΗΣ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ ΚΑΠΟΙΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ – ΤΑ ΜΕΛΤΕΜΙΑ, ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΣ»

Αναφορικά με το γεγονός ότι τα κρούσματα Ιού του Δυτικού Νείλου εμφανίστηκαν αυτό το διάστημα – και όχι τους θερινούς μήνες – στην δική μας περιοχή, ο κ. Ντίνος τονίζει ότι «παραξενεύει όντως η χρονική περίοδος της έξαρσης. Συνήθως είναι νωρίς το Καλοκαίρι ή στα μέσα του Καλοκαιριού. Ενδεχομένως να διέφυγαν της προσοχής ή της διάγνωσης. Δηλαδή σε πολλές περιπτώσεις που ο ασθενής μπορεί να έχει έναν πονοκέφαλο και έναν πυρετό, μπορεί στην πραγματικότητα να υποκρύπτεται ο Ιός του Δυτικού Νείλου και λόγω της ήπιας συμπτωματολογίας ο ασθενής να μην απευθυνθεί στο νοσοκομείο για να ζητήσει περεταίρω διάγνωση και θεραπεία. Οπότε το «κρούσμα» διέφυγε της διάγνωσης. Πολλοί άνθρωποι καθημερινά έχουν πυρετό και πονοκέφαλο και δεν απευθύνονται όλοι στο νοσοκομείο. Και αν θέλετε την γνώμη μου, ορθώς. Αν είναι μια απλή κεφαλαλγία, κάνεις λίγες μέρες υπομονή και περνά. Έτσι ακριβώς σκέφτεται η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας και καλώς πράττει. Μια άλλη παράμετρος, μπορεί να έχει να κάνει με τα μελτέμια (το παρατεταμένο διάστημα των μελτεμιών). Τα κουνούπια δυσκολεύονται στα μελτέμια. Δεν είναι εύκολο να μετακινηθούν. Οπότε κατ ουσία, επειδή είχαμε έναν Αύγουστο γεμάτο μελτέμια, τα τσίμπημα ήταν λιγότερα και η μετάδοση σαφώς λιγότερη. Τώρα που κάπως κόπασαν τα μελτέμια, μπορεί να επανακάμψει. Κατά κανόνα όσο υπάρχουν κουνούπια, μπορεί να υπάρχει και ο Ιός του Δυτικού Νείλου στις ενδημικές περιοχές. Πολλά χρόνια, ο κάμπος του Νέστου δίνει κρούσματα».

«ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΗ Η ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΙΟΥ – ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΝΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ – Ο ΙΟΣ ΔΥΤΙΚΟΥ ΝΕΙΛΟΥ ΔΕΝ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ ΑΠΟ ΑΝΘΡΩΠΟ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟ»

Τι πρέπει όμως να κάνει ένας ασθενής; Είναι μεταδοτικός ο ιός από άνθρωπο σε άνθρωπο;

Απαντώντας σε όλα τα παραπάνω ο κ. Ντίνος σημειώνει ότι:

«Ο ασθενής δεν μπορεί να διαγνώσει τον Ιό του Δυτικού Νείλου. Ο ασθενής απευθύνεται στις ιατρικές υπηρεσίες, όταν υπάρχουν συμπτώματα που δεν υποχωρούν με την πάροδο των ημερών. Οι νέοι άνθρωποι δεν κινδυνεύουν σοβαρά και στην πραγματικότητα πολλοί νέοι συμπολίτες μας να το έχουν περάσει χωρίς διάγνωση. Οι πολίτες που έχουν πυρετό και πονοκέφαλο και είναι χαμηλού κινδύνου (δηλαδή χωρίς σημαντικές συνοσηρότητες) δεν νομίζω ότι πρέπει να απευθυνθούν στις υπηρεσίες υγείας του νοσοκομείου, γιατί η διάγνωση δεν είναι καθόλου εύκολη. Απαιτείται οσφυονωτιαία παρακέντηση. Στην πραγματικότητα, αν ένας ασθενής εμφανίζει συμπτώματα από το ΚΝΣ, τα οποία χαρακτηρίζονται από πτώση επιπέδου συνείδησης, διαταραχές επικοινωνίας με το περιβάλλον και διαταραχές των γνωστικών λειτουργιών και έχει πυρετό, εκεί θα πρέπει να απευθυνθεί στο νοσοκομείο. Είναι ένα πράγμα που πλήττει τον εγκέφαλο. Σε ασθενείς που δεν έχουν τα συμπτώματα του ΚΝΣ, τίθεται μια θεωρητική υπόνοια αλλά προσωπικά θα τους απέτρεπα από το να απευθυνθούν στο νοσοκομείο. Λάβετε υπόψιν ότι το νοσοκομείο είναι υποστελεχωμένο και δεν είναι βέβαιο ότι η νοσηλεία τους ή η διάγνωση θα γίνει με ασφάλεια. Οι άνθρωποι που εργάζονται στο Νοσοκομείο, το ιατρικό προσωπικό, δίνει την ικμάδα των δυνάμεών του, αλλά δεν επαρκεί (αυτό είναι γνωστό). Οπότε ας μην τους «φορτώνουμε» με έξτρα όγκο εργασιών χωρίς να χρειάζεται, αν δεν υπάρχουν συμπτώματα από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (διαταραχές επιπέδου συνείδησης, προσανατολισμού και επαφής με το περιβάλλον).  Τέλος, για τον Ιό του Δυτικού Νείλου απαιτούνται κουνούπια (ο ενδιάμεσος ξενιστής). Δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Αν ήταν μεταδοτικός από άνθρωπο σε άνθρωπο, θα είχε «κολλήσει» όλη η χώρα».

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.thraki.com.gr/, 6/9/2023}