Η Κομοτηναία ηθοποιός, σκηνοθέτης αλλά και δασκάλα, η ιδιότητα που προτιμά η ίδια, Χρύσα Ιωαννίδου ήταν μία εκ των 50 σημαντικότερων νέων κάτω των 40 ετών στην Βόρεια Ελλάδα που βραβεύτηκαν το προηγούμενο Σάββατο, 28 Απριλίου, από το Πολυσυνέδριο “Money Show” που διοργανώθηκε για 29η φορά από το Ελληνο- Ιταλικό Επιμελητήριο της Θεσσαλονίκης και την Excess Advertisings.
Η Χρύσα Ιωαννίδου ήταν ανάμεσα στους 50 νέους της Βορείου Ελλάδος που επιλέχτηκαν από την διοργανωτική επιτροπή του συνεδρίου που έλαβε χώρα στο ξενοδοχείο Hyatt Regency Τhessaloniki, δέκα εκ των οποίων δραστηριοποιούνται στον χώρο των τεχνών και του πολιτισμού.
Πρόκειται για μία εκ των δημοφιλέστερων διοργανώσεων της συμπρωτεύουσας κατά την διάρκεια της οποίας, μέσα σε τρεις ημέρες πραγματοποιούνται περισσότερες από 100 εκδηλώσεις μεταξύ των οποίων συνέδρια, παρουσιάσεις και συζητήσεις γύρω από θέματα που πιστεύεται ότι μπορούν να δώσουν ώθηση στην οικονομία της χώρας.
Μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» η κ. Ιωαννίδου χαρακτήρισε τη βράβευσή της αυτή ως «έκπληξη» για την ίδια, τονίζοντας πως αυτή οφείλεται στη στενή της φίλη και συνεργάτιδα κ. Θέμις Βελένη, Ιστορικού Τέχνης και υπεύθυνη του Τελλόγλειου Ιδρύματος της Θεσσαλονίκης.
«Πρόκειται για μια βράβευση την οποία με πολλή χαρά δέχτηκα, γιατί κυρίως πάνω στο βραβείο γράφει “50 disruptors under forty” που σύμφωνα με τις μεταφράσεις που έψαξα, η κοντινότερη έννοια καθότι δεν μεταφράζεται ακριβώς στα ελληνικά, είναι όσοι “διαταράσσουν την πλήξη της καθημερινότητας”. Υπό αυτή την έννοια δεν έχω πάρει ωραιότερο βραβείο μιας και είμαι υπέρμαχος της λογικής που λέει ότι η τέχνη είναι το ξεσκονιστήρι της πλήξης της καθημερινότητας».
Ερωτηθείσα σχετικά με τη σημασία της βράβευσής της αυτής, η ίδια τόνισε πως βασίζεται στη βαθιά της πίστη στην εκπαίδευση, στις ρίζες της οποίας πρέπει ως κοινωνία να επιστρέψουμε σε τρείς φάσεις. «Πρώτον στην επιστήμη, όπως και γίνεται βέβαια καθώς στην Ελλάδα κατά 99% διδασκόμαστε την επιστήμη, η οποία γυμνάζει το μυαλό. Δεύτερον να εστιάσουμε στις τέχνες με τις οποίες γυμνάζουμε το συναίσθημά μας και τρίτον το σώμα μας, όπως έλεγαν και οι αρχαίοι Έλληνες, με τον αθλητισμό».
«Πιστεύω ότι το εκπαιδευτικό σύστημα έχει παραστρατήσει. Θα έπρεπε ισομερώς να μοιραστεί ανάμεσα σε αυτά τα τρία. Πρέπει να ψυχαγωγηθούμε και να διασκεδάσουμε. Το ρήμα ψυχαγωγώ σημαίνει αγωγής της ψυχής, και γίνεται μόνο μέσω του πολιτισμού. Όπως και το ρήμα διασκεδάζω σημαίνει σκορπώ. Τι σκορπώ; Τους φόβους μου» συνέχισε η ίδια χαρακτηριστικά για να τονίσει πως η εκπαίδευση αυτή θα πρέπει να ξεκινήσει από τα πρώτα χρόνια της ζωής ενός ανθρώπου.
«Ο καλλιτέχνης έχει ανάγκη την αναγνώριση»
Ερωτηθείσα σχετικά με τη σημασία του βραβείου αυτού για την ίδια, η κ. Ιωαννίδου τόνισε πως είναι «καταπληκτικό για έναν καλλιτέχνη να δέχεται αναγνώριση. Το έχει πολύ μεγάλη ανάγκη. Συνήθως οι ανασφαλείς άνθρωποι γίνονται καλλιτέχνες. Για μένα η μεγαλύτερη αναγνώριση και δικαίωση ήταν ότι μου έδωσε δυνατότητα να βοηθήσω τη Θοδώρα Ιωαννίδου και να εξασφαλίσω βοήθεια από ανθρώπους που μπορούν να την προσφέρουν για μια εκδήλωση που πρωτοστατεί η Βάσω Κατσικάκη, με κυρίαρχο στόχο την φιλανθρωπία. Το να γνωρίζω όλους αυτούς τους ανθρώπους και να βραβευτώ από αυτούς, μου δίνει δύναμη στο να συνεχίσω να βοηθώ τους ανθρώπους, γιατί η μεγαλύτερή μου αγάπη είναι πρώτα τα παιδιά και έπειτα οι υπόλοιποι άνθρωποι».
Κλείνοντας η Κομοτηναία καλλιτέχνις έκανε μία σύντομη αναφορά στα όσα ετοιμάζει για το προσεχές διάστημα, για να υπογραμμίσει πως αυτό που συνάντησε με την επιστροφή της στην Κομοτηνή, πριν από δυόμιση περίπου χρόνια είναι άνθρωποι που γνωρίζουν και επιθυμούν τη συνεργασία, πάνω πάντα στον τομέα του πολιτισμού. Όπως τόνισε άλλωστε χαρακτηριστικά, «το παιχνίδι της ζωής, για να είναι ευχάριστο, διασκεδαστικό και συναρπαστικό, θα πρέπει να καταλάβουμε ότι είναι συναγωνιστικό και όχι ανταγωνιστικό. Όλοι οι άνθρωποι με τους οποίους έχω συνεργαστεί και συνεργάζομαι είναι άνθρωποι με ψυχή, τους οποίους θέλω να έχω κοντά μου, γιατί με γεμίζουν και απ’ ό,τι φαίνεται τους γεμίζω κι εγώ, και με τους οποίους θέλω να συμπορευτώ».
{Πηγή δημοσίευσης: http://www.paratiritis-news.gr/, της Νατάσσας Βαφειάδου, 5/5/2018}