Εργασίες ξεκινούν την πρώτη του Φλεβάρη, για την προστασία του Ιμαρέτ και των εκθεμάτων του εκκλησιαστικού μουσείου Κομοτηνής, που τελεί υπό την άμεση εποπτεία της μητρόπολης Κομοτηνής και Μαρώνειας.
Στόχος είναι το μουσείο να εξωραϊστεί ακόμη περισσότερο, ώστε να το γνωρίσει ακόμη περισσότερος κόσμος. Την ίδια στιγμή, όμως, το από το …2014 έγγραφο της μητρόπολης Μαρωνείας και Κομοτηνής, προς το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να της παραχωρηθεί το κτίριο του πρώην κινηματογράφου “Αστέρια” που βρίσκεται δίπλα στο μουσείο, παραμένει αναπάντητο. Σκοπός της μητρόπολης παραμένει η κατεδάφιση του κτιρίου ώστε να έρθει στην “επιφάνεια” το εκκλησιαστικό μουσείο.
ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ
“Θα συντηρηθούν όλα τα κτίρια του μουσείου. Παράλληλα θα συντηρηθούν τα ευρήματα”, μας ενημερώνει ο αρχαιολόγος και επικεφαλής του έργου κος Κουτσουμανής, ο οποίος μας εκφράζει και την πεποίθηση ότι οι εκδηλώσεις που γίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα στον χώρο, έχουν συντελέσει ώστε να μάθει ο κόσμος το μουσείο.
Διευκρινίζουμε ότι το Ιμαρέτ στεγάζει το εκκλησιαστικό μουσείο της Κομοτηνής και πως για τις ανάγκες των εργασιών έχουν προσληφθεί – και θα ξεκινήσουν να εργάζονται από την Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου με εξάμηνη σύμβαση – εννιά άτομα, δηλαδή ένας αρχαιολόγος, ένας αρχιτέκτονας, τρεις συντηρητές κτιρίων, ένας εργατοτεχνίτης και τρεις ειδικευμένοι εργάτες. Οι συμβάσεις υπογράφονται με δυνατότητα παράτασης, καθώς οι εργασίες είναι χρονοβόρες και μπορεί να διαρκέσουν και δύο χρόνια.
Το έργο περιλαμβάνει την συντήρηση και αποκατάσταση του Ιμαρέτ και της εκκλησιαστικής συλλογής που στεγάζεται σε αυτό. Στον χώρο υπάρχουν τρία κτίρια: Το Ιμαρέτ όπου εκεί στεγάζονται τα εκθέματα, ένας βοηθητικός χώρος υποδοχής που στεγάζει το γραφείο διοίκησης του μουσείου, και το πρώην παγοποιείο που λειτουργεί και ως εκθεσιακός χώρος και ως αποθήκη. Επίσης, θα πραγματοποιηθούν εργασίες και για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του κτηριακού συγκροτήματος.
254 ΕΚΘΕΜΑΤΑ – ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ
Το εκκλησιαστικό μουσείο της μητρόπολης στεγάζει τη συλλογή εκκλησιαστικών αντικειμένων (φορητές εικόνες, ιερά σκεύη, ιερατικά άμφια, χειρόγραφα και λειτουργικά βιβλία) τα οποία συγκεντρώθηκαν από τους ναούς της εκκλησιαστικής επαρχίας της οικείας Μητροπόλεως καθώς και από τις δωρεές των προσφύγων οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στην περιοχή της Κομοτηνής.
Τα εκθέματα καλύπτουν το χρονικό διάστημα από τον 16ο έως τις αρχές του 20ου αι. και αποτελούν μάρτυρες της μεταβυζαντινής εκκλησιαστικής τέχνης της περιοχής. Σκοπός του μουσείου είναι η περισυλλογή, διαφύλαξη, συντήρηση, έκθεση και προβολή των πάσης φύσης αντικειμένων που προβάλλουν την εκκλησιαστική τέχνη και ιστορία της μητρόπολης Μαρώνειας και Κομοτηνής.
Η αποσπασμένη στη μητρόπολη φιλόλογος κα Κουτσουμανή, μας εξηγεί ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται και αυξημένο ενδιαφέρον για επισκέψεις στο μουσείο. “Τα τελευταία χρόνια οι επισκέψεις στο μουσείο έχουν αυξηθεί, ενώ περισσότερες επισκέψεις έχουμε συνήθως την άνοιξη οπότε και δεχόμαστε πολλές επισκέψεις από τριήμερες σχολικές εκδρομές”, διαπιστώνει.
Στο μουσείο λειτουργούν εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές δημοτικού, γυμνασίου, λυκείου, ενώ σε συγκεκριμένους μήνες υπάρχουν και φοιτητές Ιστορίας και Εθνολογίας Δ.Π.Θ. που κάνουν εκεί την πρακτική τους.
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος θα γίνει η μεγάλη γιορτή, αφιερωμένη στην άλωση της Κωνσταντινούπολης, τον μήνα Μάιο. Τότε – εκτός απροόπτου – θα έχουν ολοκληρωθεί και οι εργασίες, άρα η γιορτή αναμένεται ακόμη πιο “πλούσια”.
Σε άλλο σημείο, η κα Κουτσουμανή διαπιστώνει και βρεφικά βήματα σε ξένο τουρισμό: “Έχουμε κάποιες οικογενειακές, μεμονωμένες ταξιδιωτικές επισκέψεις τα Σαββατοκύριακα.
Έχουν αυξηθεί και οι ταξιδιώτες που έρχονται, γιατί ξεναγοί μας φέρνουν γκρουπ από το εξωτερικό, όπως από την Αγγλία και την Κωνσταντινούπολη, ενώ υπάρχουν και γκρουπ από την Ελλάδα, όπως για παράδειγμα όταν είχε γίνει το συνέδριο του Διαζώματος και μας επισκέφτηκαν εξήντα άτομα σε μία μέρα”.
{Πηγή δημοσίευσης: http://www.xronos.gr, του Διονύση Βοργιά, 20/1/2018}