Ο Ίασμος θα «πνιγεί» αν δεν θωρακιστεί άμεσα

Πέντε μέρες μετά τη νεροποντή ο Ίασμος μετρά ακόμη πληγές, οι διαχρονικές παραλείψεις αφήνουν τους κατοίκους αθωράκιστους – Ο έμπειρος δασολόγος, μηχανικός Π. Εσκίογλου κάνει λόγο για την ανάγκη άμεσων λύσεων

Τα φυσικά φαινόμενα λόγω κλιματικής αλλαγής εντείνονται μέρα με τη μέρα, αλλά περιοχές όπως ο Ίασμος παραμένουν διαχρονικά αθωράκιστες. Μία κωμόπολη χτισμένη στις παρυφές ενός βουνού χρειάστηκε μόλις 15 λεπτά στα μέσα Ιουλίου, προκειμένου να «πνιγεί» από το νερό. Ακόμη και στο ενάμιση μέτρο έφτασε το νερό κατά τόπους.

Πέντε μέρες μετά την κακοκαιρία, απόρροια της οποίας ήταν αρκετές υλικές ζημιές αλλά ευτυχώς όχι θύματα, ο Ίασμος μετρά ακόμη πληγές και προσπαθεί να συνέλθει. Μαζί του και οι κάτοικοι της περιοχής. Ένα εργοτάξιο έγινε η κωμόπολη με τους κατοίκους να βγάζουν την λάσπη από τα ισόγεια και τα υπόγεια σπιτιών και καταστημάτων. Η λάσπη έξω από τα σπίτια και στους δρόμους ήταν ακόμη εκεί το βράδυ της Κυριακής, στο ευρύ πεδίο μεταξύ παζαριού, κέντρου υγείας, πυροσβεστικής και νεκροταφείων. Τουλάχιστον, όλοι συνομολόγησαν πως η βοήθεια του στρατού ήταν σημαντική, καθώς χάρη στα μηχανήματά του «απελευθερώθηκαν» σχετικά γρήγορα οι δρόμοι.

Αθωράκιστοι

«Φανταστείτε να έβρεχε μισή ώρα». Αυτό μας είπε κάτοικος Ιάσμου, όταν φωτογραφίζαμε τις λάσπες κοντά στο σπίτι του. Δικαίως φοβάται για την περιουσία του, αλλά και την υγεία του, ενώ ένας άλλος κύριος φοβάται ακόμη περισσότερο τον χειμώνα που έρχεται, καθώς όπως άφησε να εννοηθεί ο καιρός «έχει αγριέψει». 

Διαχρονικές παραλείψεις, έλλειψη συνεννόησης κι ένα βουνό έτοιμο να «πνίξει» την κωμόπολη, «στοιχειώνουν» τον Ίασμο και είναι θέματα που κανονικά θα έπρεπε να είναι πρώτα στην ατζέντα των απερχόμενων δημοτικών αρχών, αλλά έχουν μείνει στα συρτάρια με τους αρμόδιους να σταυρώνουν τα χέρια σε κάθε κακοκαιρία. Η νέα διοίκηση από 1η Σεπτεμβρίου ’19 δεσμεύτηκε ότι θα θέσει σε προτεραιότητα την αντιπλημμυρική θωράκιση του Ιάσμου, αλλά κι αυτή θα κριθεί από τις πράξεις κι όχι τις προεκλογικές γραμμές της.

Ένας μικρός οχετός, μία στενή λεκάνη απορροής, ανεξέλεγκτη βόσκηση και λαθροϋλοτομία στο βουνό, η απουσία γενικότερου αντιπλημμυρικού (αλλά και αντιπυρικού) σχεδιασμού είναι σημάδια ενός Δήμου, η έδρα του οποίου φαντάζει αφημένη στην μοίρα της. Το μόνο σίγουρο είναι πως, εάν οι αρμόδιοι δεν συντονιστούν έστω και την ύστατη στιγμή και δεν αντιληφθούν το μέγεθος του προβλήματος, σίγουρα μέσα στην επόμενη δεκαετία, αν όχι νωρίτερα, θα καταγράψουμε πολύ μεγαλύτερες ζημιές.

Η πρόταση

Την πρότασή του για την κωμόπολη του Ιάσμου κατέθεσε μέσα από την συχνότητα του ράδιο Χρόνος 87,5fm ο δασολόγος, μηχανικός και ομότιμος καθηγητής με ειδίκευσης στην δασική οδοποιία Παναγιώτης Εσκίογλου, γνωστός και …για την πρόβλεψη της πτώσης της γέφυρας Κομψάτου, επίσης μέσα από την συχνότητα του ράδιο Χρόνος. Ο καθηγητής πρώτα εξηγεί ότι τα φαινόμενα αυτά, ήτοι τόσο ισχυρής νεροποντής μέσα στο καλοκαίρι, είναι σημάδια της κλιματικής αλλαγής, η οποία αναμένεται να προκαλέσει ακόμη πιο έντονα καιρικά φαινόμενα στο μέλλον.

Καθόσον όμως η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι ζήτημα παγκόσμιων διαστάσεων, ο καθηγητής επικεντρώνει την πρότασή του στον Ίασμο και στο πως πρέπει άμεσα να θωρακιστεί αντιπλημμυρικά. «Έχουμε ένα ρέμα μέσα στον Ίασμο το οποίο δεν μπορεί να συγκρατήσει τα φερτά υλικά και το νερό», είπε, ζητώντας να προχωρήσει άμεσα η διαπλάτυνση της λεκάνης απορροής και του οχετού, προκειμένου – πολύ απλά – να υπάρχει χώρος για μεγαλύτερη «διάθεση» νερού στην κάθοδό του από το βουνό. Προσθέτει, επίσης, ότι πρέπει να μπουν σίδερα, έτσι ώστε ο οχετός να μην φράζει από τα φερτά υλικά. Επιπλέον, προτείνει την δημιουργία πλακοσκεπούς οχετού. Δεν κρύβει ότι στις πλημμύρες συντελεί και η κατάσταση που υπάρχει στο βουνό, όπου εντοπίζει «γυμνά» σημεία και αρκετά φερτά υλικά. Τέλος, προειδοποιεί ότι εάν δεν σχεδιαστούν προς υλοποίηση άμεσα οι απαραίτητες εργασίες τότε «θα υποφέρουν άνθρωποι και σπιτικά». Επικουρικά, κάνει λόγο για το φράγμα Κομψάτου, κοντά στον Ίασμο, παρατηρώντας ότι δεκαετίες έχουν περάσει και δεν έχει προχωρήσει.

Πάντως, από όσα όλα δείχνουν, όσοι θεωρούν ότι ήταν απλώς μία ατυχής ημέρα για τον Ίασμο, θα διαψευστούν από την ίδια την ιστορία.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, του Διονύση Βοργιά, 16/7/2019}