Μια νοητή “διαδρομή του χαλβά”. Πόλεις, χωριά, προορισμοί. Κομοτηνή, Ξάνθη, Κύργια και Μεσορόπη. Τους ενώνει ένα προϊόν : χαλβάς και ταχίνι.
- Στην Κομοτηνή θα συναντήστε την Νίκη Τζελεπίδου. Η οικογενειακή επιχείρηση “ταχινοποιίου” ξεκινά από το 1924 από τον παππού Παπανικολάου. Σήμερα η Νίκη, ο Παναγιώτης και η νεώτερη γενιά συνεχίζουν. Χαλβάς, ταχίνι, σουτζούκ λουκούμ και άλλα είδη ταξιδεύουν από την Κομοτηνή σε όλη την Ελλάδα με μεγάλη επιτυχία. Για να βρείτε τα προϊόντα θα πάτε στην οδό Ιωαννίνων, όπου θα δείτε και το κατάστημα Κ. Κωνσταντίνου.
- Στην Ξάνθη θα βρείτε χαλβά και ταχίνι στην οδό Π. Τσαλδάρη (Κομοτηνής) και στο κατάστημα του Μάνθου Τασελαρίδη, που έχει παράδοση στον χώρο. Η γειτονιά έχει “διαπολιτισμικό” χρώμα, καθώς αποτελεί την κύρια επιλογή των μουσουλμάνων κατοίκων εμπόρων και καταναλωτών.
- Τα Κύργια θα τα βρείτε στη διαδρομή Καβάλας – Δράμας. Από τον Αγ. Αθανάσιο απέχει 5’ και αξίζει να τα δείτε. Εκτός από πανέμορφο τόπο είναι το χωριό του χαλβά. Αφοί Παπαδόπουλοικαι Ελευθερίου. Η μαστοριά του χαλβά ήρθε σαν πρόσφυγας μαζί με τους ανθρώπους. Από το Εσκί Σεχίρ της Τουρκίας. Μαστιχωτός, τραγανός, παραδοσιακός και πεντανόστιμος. Κατάστημα πωλήσεων υπάρχει και στην εθνική οδό, λίγο πριν την είσοδο του Αι Θανάση. Μερικοί λένε ότι είναι ο καλύτερος στην περιφέρεια ΑΜ-Θ. Μην ξεχάστε να ανεβείτε στο ξωκλήσι της Ζωοδόχου Πηγής, για να τα δείτε όλα από ψηλά.
- Για να έρθετε στην Μεσορόπη θα χρησιμοποιήστε την Εγνατία οδό και θα βγείτε στην Μουσθένη, με την οποία γειτονεύει. Είναι το «χωριό των πολυτέκνων» και το πιο όμορφο του Παγγαίου. Φωλιάζει στην αγκαλιά του, δίπλα στην Πιερία κοιλάδα και την Βίβλια Χώρα. Στην είσοδο και απέναντι από το πέτρινο σχολείο, βρίσκεται το εργαστήριο του Φλώρου. Χαλβάς και ταχίνι ολικής αλέσεως. Μερικοί έρχονται από μακριά για να αγοράσουν. Η οικογένεια συντηρεί και αναπαλαίωσε νερόμυλους της περιοχής. Θα σας δείξουν την ομορφιά της «Νιούβριας» με λιμνούλα, πλατάνια και τρεχούμενα νερά. Ένας παράδεισος που ζει και υπάρχει στο Παγγαίο.
{Πηγή δημοσίευσης: http://www.xronos.gr, του Δημήτρη Γκαγκαλίδη, 16/1/2018}