Για μία ακόμη χρονιά αναβίωσε στις Σάπες το έθιμο της “Μπάμπως”, το έθιμο της Γυναικοκρατίας όπως έχει επικρατήσει να λέγεται, φερμένο από τις αλησμόνητες πατρίδες. Πρόκειται για ένα έθιμο που αναβιώνουν κάθε χρόνο, τα τελευταία πενήντα χρόνια περίπου, οι άξιες γυναίκες, μέλη του δραστήριου Συλλόγου Γυναικών Σαπών και έχει αναφορές στην γονιμότητα, την μητρότητα, το ξεκίνημα της ζωής, έννοιες διαχρονικές και αλληλένδετα συνδεδεμένες στην πλούσια πολιτιστική μας παράδοση.
Οι γυναίκες ξεκίνησαν το έθιμο από το εντευκτήριο του συλλόγου και στη συνέχεια πέρασαν απέναντι στο Κέντρο Υγείας, όπου έπλυναν τα χέρια της μαμής ευχαριστώντας και τιμώντας την έτσι συμβολικά κατά το έθιμο. Εκείνη τις περίμενε με καλούδια που είχε ετοιμάσει ειδικά για την ημέρα. Ακολούθησε πορεία και “ευλογία” των αντρών στην αγορά της πόλης των Σαπών συνοδεία παραδοσιακών οργανοπαικτών. Η πομπή κατέληξε στο Δημαρχείο όπου οι γυναίκες “κατέλαβαν” το γραφείο του δημάρχου. Εκεί, απόντος του δημάρχου Μαρωνείας – Σαπών Γιάννη Σταυρίδη, τις υποδέχθηκε με χαμόγελο ο αντιδήμαρχος Οσμάν Σεντάτ. Η Γυναικοκρατία κορυφώθηκε χθες το απόγευμα με γλέντι γυναικών στην “Έπαυλη”.
Στο ράδιο Χρόνος 87,5 fm φιλοξενήθηκε η πρόεδρος του τοπικού Συλλόγου Γυναικών Νεραντζούλα Μαγαλιού και εξιστόρησε τις καταβολές του εθίμου και την φετινή του αναβίωση. “Μας βοήθησε ο καιρός, γιατί δεν είχε χιόνια. Έχει μεν κρύο πολύ, αλλά είπαμε να κρατήσουμε το έθιμο ξανά στην ημέρα του”, είπε και πληροφόρησε πως η αναβίωση του εθίμου “έχει ξεκινήσει από το 1976 και μετά. Κάποιες γυναίκες το έκαναν από μόνες τους από τη δεκαετία του ’60 και μετά. Έχει παράδοση δεκαετιών στις Σάπες, από το ’76 και μετά πολύ πιο οργανωμένα, όπως κάνουμε μέχρι και σήμερα”.
“Το έθιμο είναι θρακιώτικο, φερμένο από την Ανατολική Θράκη. Όμως, (στην αναβίωση) συμμετέχουν ανεξάρτητα από την καταγωγή όλες οι γυναίκες των Σαπών που το επιθυμούν”, πρόσθεσε η πρόεδρος εξηγώντας πως η 8η Ιανουαρίου κάθε χρόνο είναι “η μέρα της μπάμπως, είναι η μέρα της γονιμότητας, η μέρα της συνέχειας της ζωής, κατά την οποία την μαία επισκέπτονται όλες τις γυναίκες, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για τις υπηρεσίες που τους παρείχε κατά τη διάρκεια της χρονιάς”.
{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, του Δήμου Μπακιρτζάκη, 9/1/2019}