Μαρτύριο της «σταγόνας» οι περικοπές – «Γονατίζουν» οι συνταξιούχοι

Κάτω από 700 ευρώ λαμβάνει το 70% των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ) – Σωτ. Τσιακίρογλου: «Θα φτάσουμε σε συντάξεις πείνας»

Σταθερό και αμετακίνητο παραμένει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) υπέρ την περικοπής των συντάξεων επιμένοντας ότι η περικοπή της προσωπικής διαφοράς από το 2019 είναι ένα μέτρο που έχει συμφωνηθεί και νομοθετηθεί από το 2017.

Η επόμενη περίοδος μέχρι να ληφθεί η τελική απόφαση για την τύχη των συντάξεων είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και πολλά θα εξαρτηθούν από την πορεία των δημοσιονομικών στοιχείων.

Σημαντικότερο ρόλο όμως θα παίξουν οι πολιτικές διεργασίες οι οποίες θα κρίνουν και τις αποφάσεις.

Ο εκπρόσωπος τύπου του Ταμείου Τζέρι Ράις θύμισε στην κυβέρνηση την προηγούμενη εβδομάδα ότι η περικοπή είναι ένα μέτρο που ψηφίστηκε το 2017 και δεν αποτελεί κάτι νέο.

Όπως είπε η θέση του ΔΝΤ είναι ότι η εφαρμογή του όχι μόνο θα βελτιώσει τις μακροπρόθεσμες προοπτικές του ασφαλιστικού συστήματος, αλλά παράλληλα θα στείλει και μήνυμα στις αγορές ότι η Ελλάδα παραμένει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων.

Την ίδια στιγμή, μιλώντας σε επενδυτές στο Λονδίνο ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλειδης Τσακαλώτος αναφερόμενος στην κατάργηση της προσωπικής διαφοράς τόνισε ότι «δεν υπάρχει κομψός τρόπος για να το διατυπώσω, αλλά αυτοί οι άνθρωποι -οι παλαιοί συνταξιούχοι- θα τεθούν εκτός συστήματος με φυσικό τρόπο. Μέχρι το 2020, το 2030 ή το 2040 δεν θα βρίσκονται πια εδώ. Συνεπώς δεν θα υπάρχει κάποια επίπτωση στην μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του συστήματος».

Όλα όμως τα παραπάνω έχουν αναστατώσει τους συνταξιούχους, όπως επιβεβαιώνει στην «Θ» ο Πρόεδρος του Συλλόγου Συνταξιούχων ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ) Ξάνθης κ. Σωτήρης Τσιακίρογλου.

«ΑΝ ΓΙΝΟΥΝ ΟΙ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΘΑ ΦΤΑΣΟΥΜΕ ΣΕ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΠΕΙΝΑΣ»

Ειδικότερα όπως αναφέρει ο ίδιος στην «Θ» «όντως υπάρχει ένα θολό τοπίο σχετικά με το αν θα γίνουν ή δεν θα γίνουν μειώσεις και υπάρχει και ένα κλίμα εκφοβισμού για τους συνταξιούχους, διότι αν γίνουν αυτές οι μειώσεις, θα φτάσουμε σε συντάξεις πείνας. Μια πιθανή διατήρησή τους στα σημερινά επίπεδα θα θεωρηθεί νίκη από την κυβέρνηση για να πει «βλέπετε ότι μεριμνούμε για εσάς». Αν θέλουν να το θεωρήσουν νίκη, εμείς θεωρούμε ότι δεν πρέπει να πάνε σε αναβολή, αλλά σε κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και ειδικά του άρθρου 14 που αφορά τον επαναπροσδιορισμό της σύνταξης. Όχι μόνο για αυτό όμως αλλά και για τις συντάξεις χηρείας και για πολλά άλλα θέματα που αφορούν το ύψος των συντάξεων και φυσικά να επανέλθουν και όσοι βγήκαν από 13 Μαΐου του 2016, στα πρό του νόμου Κατρούγκαλου επίπεδα. Καλούμε την κυβέρνηση και λέμε ότι προεκλογική δέσμευσή της ήταν η μηδενική μείωση των συντάξεων, η επαναφορά στα προ κρίσης επίπεδα μαζί με την 13η και 14η σύνταξη που αφορούν δώρα και επιδόματα. Αυτά μας έλεγε ο κ. Τσίπρας πριν εκλεγεί. Συνεπώς αν προβεί σε μια νέα μείωση, δεν τηρεί αυτά που είχε υποσχεθεί, οπότε έχει χάσει τον στόχο της οικονομικής ενότητας του τόπου μας».

«ΕΚΦΥΛΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΥ»

Αναφορικά με τις δηλώσεις Τσακαλώτου ο κ. Τσιακίρογλου επισημαίνει ότι «δυστυχώς η έστω και οποιαδήποτε κομψότητα και τυπικότητα που έπρεπε να υπάρξει από μια κυβέρνηση, έρχεται και τελειώνει σε αυτή την φράση του κ. Τσακαλώτου. Μπορεί να είναι βέβαια μια πραγματικότητα, όμως ο καθένας ελπίζει ότι θα ζήσει πάνω από τα 70 και πάνω από τα 80 χρόνια. Βλέπουμε ότι η σημερινή κυβέρνηση, δυστυχώς, έχει φτιάξει μια πάρα πολύ άσχημη κατάσταση και αυτό το αποδεικνύει και με τις δηλώσεις του κ. Τσακαλώτου με πράγματα που δεν πρέπει καν να λέγονται. Εκφυλίζει ουσιαστικά μια κατάσταση».

«ΚΑΤΩ ΑΠΟ 700 ΕΥΡΩ ΤΟ 70% ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΤΕΒΕ»

«Οι συντάξεις του ΤΕΒΕ είναι από τις μικρότερες που υπάρχουν, διότι το 70% των συνταξιούχων του ΤΕΒΕ είναι κάτω από 700 ευρώ. Έφτασαν εκεί διότι τα αποθεματικά του ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ) κατατίθεντο σε τράπεζες, άτοκα και αναλώθηκαν σε μεγάλες επενδύσεις που τις πήραν κάποιοι με την πρόφαση ότι θα κάνουν μεγάλες επιχειρήσεις (και είδαμε την κατάληξή τους) και τα αποθεματικά «φαγώθηκαν» από τα ταμεία αυτού. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, όλοι οι παλιοί συνταξιούχοι να παίρνουν συντάξεις 500, 600 και 700 ευρώ» συνέχισε ο ίδιος, σημειώνοντας παράλληλα ότι «κόβοντας και το ΕΚΑΣ «πέθαναν» ακόμη περισσότεροι συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ. Φανταστείτε σε τι επίπεδα θα πάμε με την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς από 1/1/2019. Μιλάμε για επίπεδα φτώχειας. Επίπεδα μη επιβίωσης. Είναι λογικό, σύμφωνα και με τα όσα είπε ο κ. Τσακαλώτος να πεθάνει ο κόσμος μετά τα 70, από ασιτία. Εκεί μας έχει οδηγήσει η σημερινή κυβέρνηση και δυστυχώς δεν μπορούν ούτε αυτά που υποσχέθηκαν να τηρήσουν».

ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΧΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ

Την προσεχή Δευτέρα 1η Οκτωβρίου κατατίθεται στην Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού, ενώ την ίδια ημέρα είναι προγραμματισμένο και το Eurogroup. Το προσχέδιο θα ενσωματώνει την πρόβλεψη για υπερπλεόνασμα και για φέτος με το οικονομικό επιτελείο να το βλέπει στην περιοχή του 4% του ΑΕΠ έναντι πρόβλεψης 3,5% του ΑΕΠ. Στο 4,2% του ΑΕΠ προβλέπει ότι θα διαμορφωθεί φέτος το πρωτογενές πλεόνασμα το Δημοσιονομικό Συμβούλιο στην τελευταία έκθεσή του.

Την ίδια ώρα, άγνωστη παραμένει η τύχη των συντάξεων και ειδικότερα αν η περικοπή τους ή όχι από την 1η Ιανουαρίου 2019 θα περιλαμβάνονται ή όχι στο προσχέδιο.

Με το μαχαίρι στις συντάξεις, προβλέπεται σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο εξοικονόμηση 2,88 δισ. ευρώ. Ωστόσο η κυβέρνηση επιδιώκει με κάθε τρόπο να ακυρώσει το μέτρο.

Πότε θα ανοίξουν τα «χαρτιά» τους οι δανειστές; Οι δανειστές δεν αφήνουν περιθώρια ακύρωσης των προνομοθετημένων μέτρων ενώ την περασμένη εβδομάδα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ξεκάθαρα τοποθετήθηκε υπέρ της εφαρμογής των μειώσεων στις συντάξεις.

Οι δανειστές θα ανοίξουν τα χαρτιά τους μετά τα μέσα Νοεμβρίου. Το δεύτερο 15ήμερο του Νοεμβρίου υπολογίζεται ότι θα είναι έτοιμη η έκθεση της Κομισιόν για την πρώτη μετα-μνημονιακή αξιολόγηση σε καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας.

Το ΔΝΤ πάντως έχει πει ξεκάθαρα ότι δεν συζητά ενδεχόμενη αλλαγή στις αποφάσεις που έχουν ληφθεί αφού πιστεύει ότι η περικοπή δεν είναι δημοσιονομικό αλλά διαρθρωτικό μέτρο και κατά συνέπεια δεν μπαίνει καν στην συζήτηση αν η άσκηση βγαίνει (πλεόνασμα) χωρίς να περικοπούν οι συντάξεις. Αντίθετα η Κομισιόν δείχνει να το συζητάει και περιμένει την ελληνική πλευρά να πείσει ότι οι αριθμοί βγαίνουν.

 

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.thraki.com.gr, 25/9/2018}