Αδικείται από μόνος του ο θεσμός των «Γιορτών Νεολαίας»

Δύο μήνες δράσεων και εκδηλώσεων από μαθητές της Ξάνθης που δεν τις…βλέπει κανείς – Π. Λύρατζης: «Είναι πολλές οι ημέρες, είναι πολλές και οι εκδηλώσεις…» – Μ. Ψάλτη: «Άγνωστος θεσμός για την τοπική κοινωνία…»

Σχεδόν δύο μήνες, διαρκούν οι «Γιορτές Νεολαίας» οι οποίες κατά τα άλλα αποτελούν έναν θεσμό για τους νέους της πόλης μας, οι οποίοι καταθέτουν δυναμικά τις απόψεις τους, μέσω της τέχνης και του πολιτισμού, ζωντανεύουν πολιτιστικά και αθλητικά δρώμενα, παρουσιάζουν θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, εκθέσεις φωτογραφίας και ζωγραφικής, γυμναστικές επιδείξεις και με το δικό τους τρόπο μας μυούν στο δικό τους νεανικό αποτύπωμα, στις δικές τους αναζητήσεις και στην αγάπη τους για τον πολιτισμό και τον τόπο μας.

Γιορτές οι οποίες θα διαρκέσουν μέχρι τα μέσα Ιουνίου και τις οποίες δυστυχώς κανείς δεν γνωρίζει, πέραν των γονέων ή των φίλων των παιδιών που συμμετέχουν με τον δικό του τρόπο ο καθένας, σε αυτές.

Οι «Γιορτές Νεολαίας» συνδιοργανώνονται από το Κέντρο Πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης και τις Διευθύνεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης.

Ωστόσο ακόμη και η ημερομηνίες διεξαγωγής των δράσεων και των πολιτιστικών και αθλητικών δρώμενων, δεν βοηθούν ούτε τους…ίδιους τους μαθητές που επιθυμούν να είναι «παρών» και να παρακολουθήσουν τους συμμαθητές τους, καθώς ο μήνας Ιούνιος, είναι ο μήνας των εξετάσεων (ενδοσχολικών και πανελλαδικών) για τα παιδιά Γυμνασίου και Λυκείου.

Αυτά είναι τα συμπεράσματα που ανακύπτουν από το ρεπορτάζ της «Θ» στο οποίο μιλούν ο Πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού κ. Πασχάλης Λύρατζης ο οποίος εξηγεί ότι «είναι πολλές οι ημέρες των εκδηλώσεων…» καθώς και η Πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Ξάνθης κ. Μαρία Ψάλτη, η οποία μάλιστα δεν παραλείπει να παραλληλίσει τις «Γιορτές Νεολαίας» με το Φεστιβάλ «Ξάνθη, Πόλις Ονείρων» το οποίο φέτος, από άποψης κοινού, απέτυχε, αφού τα Μουσικά Σχολεία που ήρθαν από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, δυστυχώς δεν τα χειροκρότησε και δεν τα «αγκάλιασε» όπως θα έπρεπε, το κοινό της Ξάνθης.

«ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΟΙ ΗΜΕΡΕΣ, ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ…»

Ειδικότερα ο κ. Λύρατζης αναφέρει επακριβώς ότι «είναι πάρα πολλές οι εκδηλώσεις και πάρα πολύ σημαντική η προσπάθεια των δασκάλων, των καθηγητών και όλων των συντελεστών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Σε όλες τις εκδηλώσεις τα παιδιά χαίρονται. Από εκεί και μετά η προβολή γίνεται και με έντυπο υλικό αλλά και από ηλεκτρονικά μέσα, όμως αυτό που παρατηρώ είναι ότι για δύο μήνες εκδηλώσεων ίσως ο κόσμος να μην γνωρίζει αυτά που πρέπει να ξέρει. Αν έχει δει για παράδειγμα τον Απρίλιο το πρόγραμμα και μια εκδήλωση είναι στο τέλος Μαΐου, είναι λογικό να μην το θυμάται. Είναι αποτρεπτικό να γνωρίζει ο κόσμος τόσες πολλές εκδηλώσεις δύο μηνών. Εμείς γενικά έχουμε κοινοποιήσει τις εκδηλώσεις. Το ίδιο έκαναν τα σχολεία και οι καθηγητές και η πρωτοβάθμια και η δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Του χρόνου σκεφτόμαστε να γίνει κάποια εναρκτήρια εκδήλωση ή να γίνει και μια μαθητική συναυλία. Υπάρχουν σκέψεις και προτάσεις ώστε να γίνει κάτι διαφορετικό και να έρθει ο κόσμος. Όλα βέβαια σε συνεργασία πάντα με την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευσης, γιατί γνώστες του συγκεκριμένου θεσμού είναι οι ίδιοι οι δάσκαλοι, οι καθηγητές και οι προϊστάμενοι των δύο διευθύνσεων».

«ΚΑΛΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ Ο ΘΕΣΜΟΣ ΑΛΛΑ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ…»

Από την πλευρά της η κ. Ψάλτη αναφέρει ότι «σε αυτόν τον θεσμό η ένωση δεν έχει κάποιο κύριο λόγο, εκτός απο τους γονείς που συμμετέχουν ή από όσους γονείς θέλουν να παρακολουθήσουν. Για εμένα ο θεσμός αυτός καλώς υπάρχει, απλά ίσως θα έπρεπε να γίνει καλύτερη διαφήμιση και προώθηση. Όπως και με τα Μουσικά Σχολεία και το Φεστιβάλ «Ξάνθη, Πόλις Ονείρων» (όπου εδώ και τέσσερα χρόνια είμαι εθελόντρια προσωπικά), ο κόσμος που συμμετέχει είναι λίγος και ουσιαστικά μπορεί να είναι γονείς των παιδιών που συμμετέχουν ή αυτοί που απλά θα περάσουν από τις μουσικές σκηνές και θα παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις. Ίσως το Κέντρο Πολιτισμού και οι συναρμόδιοι φορείς να βρουν μια άλλη προσέγγιση για να κινήσει το ενδιαφέρον του κοινού της Ξάνθης και να παρακολουθήσουν και τους δύο θεσμούς, δηλαδή και το «Ξάνθη, Πόλις Ονείρων» και τις «Γιορτές Νεολαίας».

«ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΘΕΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ…»

«Επίσης, αυτό το διάστημα τα παιδιά διαβάζουν και για τις εξετάσεις, οπότε υπάρχει και το μειονέκτημα του ότι δεν μπορούν να βγαίνουν έξω και να παρακολουθούν. Πιστεύω γενικά όμως ότι δεν έχει γίνει σωστή προώθηση. Ίσως μέσα από τα ΜΜΕ θα μπορούσε να γίνει μεγαλύτερη προβολή, με αφίσες και προγράμματα, γιατί είναι αξιόλογες οι προσπάθειες που γίνονται τόσο από τα παιδιά όσο και από τους δασκάλους και τους καθηγητές σε αυτόν τον θεσμό» συνεχίζει η ίδια, σημειώνοντας ότι «είναι όντως πολλές οι ημέρες. Δεν αρκούν όμως μόνο οι προωθήσεις που έγιναν. Φαντάζομαι πως το γνωρίζουν και οι ίδιοι απλά πιστεύουν ότι αυτό που κάνουν είναι αρκετό. Σίγουρα είναι αρνητικό το ότι διαρκούν δύο μήνες αυτές οι γιορτές και το ότι στο ενδιάμεσο τα παιδιά έχουν και το διάβασμα, ενώ παράλληλα στο τέλος της σχολικής χρονιάς τα παιδιά έχουν και καταληκτήριες εκδηλώσεις σε όλους τους τομείς. Όλα σιγά σιγά τελειώνουν οπότε ο κόσμος μοιράζεται. Πολύ σημαντικό στοιχείο όμως είναι ότι τα ίδια τα παιδιά (που πιστεύω ότι αυτές οι δράσεις τους αφορούν περισσότερο) δεν μπορούν να πάνε να τις παρακολουθήσουν λογω του διαβάσματος. Τον «αγκαλιάζουμε» τον θεσμό, είναι πολύ καλό να υπάρχει αλλά παραμένει άγνωστος για τους περισσότερους ξανθιώτες. Ας ξεκινήσουμε βήμα – βήμα τουλάχιστον από την πιο καλή διαφήμιση. Όπως επίσης και για το «Ξάνθη, Πόλις Ονείρων» για το οποίο μαζευτήκαμε οι εθελοντές και είπαμε τα θετικά και τα αρνητικά. Οι «Γιορτές Νεολαίας» θεωρώ ότι είναι ένας ακόμη πιο άγνωστος θεσμός για την τοπική κοινωνία. Μόνο αν περάσει κάποιος περαστικός και δει κάτι στην πλατεία ή αν ακούσει από κάποιο γνωστό του και αν πάει σε μια παράσταση, τότε θα πάει στην εκδήλωση. Μόνο έτσι πηγαίνει, στόμα με στόμα. Ίσως θα πρέπει να γίνει κάτι στην αρχή, κάτι στο ενδιάμεσο και κάτι στο τέλος (για να τονιστεί) ο θεσμός και από εκεί και μετά να φέρνει κόσμο, χρόνο με τον χρόνο…»

 

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.thraki.com.gr, 5/6/2018}