Ένα βήμα πιο κοντά έρχεται στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης το έργο της σύνδεσης των έξι μεγάλων πόλεων της με το δίκτυο παροχής φυσικού αερίου (Ορεστιάδα, Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Ξάνθη, Καβάλα και Δράμα) αφού υπογράφηκε σήμερα η δανειακή σύμβαση με με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου.
Από την ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος αντλούμε την πληροφορία ότι υπεγράφη παρουσία του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη, η δανειακή σύμβαση μεταξύ της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Αερίου (ΔΕΔΑ) και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), ύψους 48 εκατ ευρώ, για την ανάπτυξη των δικτύων διανομής φυσικού αερίου σε τρεις Περιφέρειες της χώρας.
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης, δήλωσε σχετικά: «Η ΕΤΕπ είναι πολύτιμος στρατηγικός εταίρος και βρισκόμαστε σε στενή συνεργασία. Στάθηκε δίπλα μας, από το 2015, ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές».
Η σύμβαση αφορά στη χρηματοδότηση έργων για την ανάπτυξη δικτύων σε 16 πόλεις στις περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Αμέσως μετά, ξεκινά η συζήτηση για τη δανειοδότηση, εκ μέρους της ΕΤΕπ, των έργων δικτύου φυσικού αερίου σε πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας. Ο δρόμος για τον επανασχεδιασμό όλου του συστήματος διείσδυσης φυσικού αερίου στην Δυτική Μακεδονία, ανέφερε ο κ. Σταθάκης, άνοιξε μετά την επαναδιαπραγμάτευση με την κοινοπραξία του αγωγού ΤΑΡ, κατά την οποία επετεύχθη η ύπαρξη τριών νέων σημείων εξόδου του αγωγού, εκ των οποίων τα δύο αφορούν τη Δυτική Μακεδονία, την Πτολεμαΐδα και την Καστοριά.
Εκτός χάρτη το Διδυμότειχο
Εν τω μεταξύ, άξια αναφοράς είναι η διαμαρτυρία του δήμου Διδυμοτείχου, ο οποίος δεν συμπεριλαμβάνεται στον χάρτη των πόλεων που θα συνδεθούν στο δίκτυο παροχής φυσικού αερίου. Προσφάτως το δημοτικό συμβούλιο επανήλθε στο θέμα με ομόφωνο ψήφισμα που εξέδωσε, και αίτημα την συμπερίληψη της πόλης στο δίκτυο για το οποίο όμως δεν υπάρχει ακόμα ανταπόκριση.
{Πηγή δημοσίευσης: https://reportal.gr/, 1/3/2018}