Η πρόοδος του διασυνοριακού έργου «Flood Protection» («Αντιπλημμυρική Προστασία») ήταν το κεντρικό θέμα της 3ης Τεχνικής Συνάντησης του έργου, η οποία φιλοξενήθηκε από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην Κομοτηνή, την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2018.
Στη συνάντηση παρευρέθηκε και μίλησε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος, ο οποίος είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις για την πορεία του έργου με τους Νομάρχες του Blagoevgrad κ. Biser Mihaylov, του Haskovo κ. Stanislav Dechev, του Kardzhali κ. Nikola Chanev και του Smolyan κ. Nedyalko Slavov, καθώς και τον Αντιπεριφερειάρχη Σερρών κ. Ιωάννη Μωυσιάδη.
Στις εργασίες της συνάντησης συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι των αρμόδιων υπηρεσιών και των επτά εταίρων, και συγκεκριμένα, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης και των Νομαρχιών Blagoevgrad, Smolyan, Kardzhali και Haskovo, καθώς και ο κ. Δημήτρης Λιάτσης, στέλεχος της Διαχειριστικής Αρχής των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του Στόχου «Ευρωπαϊκή Εδαφική Συνεργασία».
Το έργο «Flood Protection» υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Συνεργασίας Interreg V-A «Ελλάδα-Βουλγαρία 2014-2020» και περιλαμβάνει έργα υποδομής μικρής κλίμακας στις λεκάνες απορροής των ποταμών Στρυμόνα, Έβρου και Άρδα, και στη Λίμνη Κερκίνη, καθώς και έργα εγγείων βελτιώσεων για την ενίσχυση της αντοχής του οικοσυστήματος της περιοχής.
Στόχος του έργου είναι η αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινόμενων που σημειώνονται στη διασυνοριακή περιοχή μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας και τα οποία δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν μονομερώς από την κάθε χώρα. Σχεδόν το σύνολο των έργων υποδομής που εντάσσονται στο «Flood Protection» έχουν δημοπρατηθεί, ενώ ένας σημαντικός αριθμός από αυτά βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.
Στην τοποθέτησή του, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος αναφέρθηκε στις κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι φορείς σε Ελλάδα και Βουλγαρία αναφορικά με την αντιμετώπιση των πλημμυρών, οι οποίες έχουν σημαντικές οικολογικές και οικονομικές συνέπειες. Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η υλοποίηση των διασυνοριακών έργων έχει ιδιαίτερη βαρύτητα και αναδεικνύει την δέσμευση των αρχών της περιοχής να εργαστούν από κοινού για ισόρροπη ανάπτυξη, με σεβασμό στον άνθρωπο και στο περιβάλλον.
{Πηγή δημοσίευσης: https://www.thraki.com.gr/, 13/11/2018}