Φιλειρηνικές οι εκδηλώσεις της Επιτροπής Ειρήνης Ροδόπης

Στα πλαίσια της πρωτοβουλίας "μια ζωγραφιά για την ειρήνη"

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εκδηλώσεις που διοργάνωσε η Επιτροπή Ειρήνης Ροδόπης, μέλος της ΕΕΔΥΕ,  στις 6 και 9 Ιουνίου 2018 στην Κομοτηνή, στα πλαίσια της πρωτοβουλίας “μια ζωγραφιά για την ειρήνη”, η οποία πραγματοποιήθηκε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά σε συνεργασία με δημοτικά σχολεία και γυμνάσια. Οι εκδηλώσεις είχαν σκοπό την παρουσίαση των μαθητικών δημιουργιών σχολείων του νομού, που συμμετείχαν στη φετινή δράση με θέμα: Μια εικόνα τρία ερωτήματα: Γιατί γίνονται οι πόλεμοι; Γιατί ξεριζώνονται εκατομμύρια άνθρωποι από τις εστίες τους; Γιατί “να σκοτώνονται οι λαοί για τ’ αφέντη το φαΐ”;

Την Τετάρτη 6 Ιουνίου στην κεντρική πλατεία Κομοτηνής, παρουσιάστηκαν τα πάνω από 200 έργα καλλιτεχνικής δημιουργίας των μαθητών που ζωγράφισαν, έγραψαν ποιήματα, για να εκφράσουν τις σκέψεις τους για τον πόλεμο και την προσφυγιά, για τη φτώχεια και τον ξεριζωμό. Τα παιδιά από το Νηπιαγωγείο μέχρι το Γυμνάσιο ανέδειξαν τις αιτίες των πολέμων, την ανάγκη της αλληλεγγύης και της φιλίας των λαών, τον αγώνα που πρέπει να κάνουν όλοι οι λαοί για να φέρουν στη γη την Ειρήνη. Ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα με τους μαθητές του μουσικού γυμνασίου, Κώστα Αρβανιτίδη και Γιώργο Κουσκουρίδη που τραγούδησαν ποντιακά τραγούδια παίζοντας ποντιακή λύρα, ενώ το μαθητικό συγκρότημα των Χακ και  Γκιουνάι “hip hop live” κατέγραψε την διαμαρτυρία τους για τον πόλεμο μέσα από την hip hop μουσική που παρουσίασε. Συγκίνησε ο μικρός μαθητής που απήγγειλε το “ποίημα των παιδιών του Ασλάμ”, ενώ στην κεντρική του ομιλία ο Γιάννης Λεβέντης πρόεδρος της τοπικής γραμματείας της Επιτροπής Ειρήνης, τόνισε την ανάγκη για απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους, αποκαλύπτοντας το ρόλο του ΝΑΤΟ, “γι’ αυτό ο ξεσηκωμός είναι απαραίτητος για να χτίσουμε την ειρήνη που έχει τις ρίζες στις πανανθρώπινες αξίες της δουλειάς και του ψωµιού για όλους, της αλληλεγγύης και της συνεργασίας των λαών. Γι’ αυτό επίσης είναι πάντα επίκαιρα τα συνθήματα “όχι στο μίσος των εθνικιστών ζήτω η φιλία των λαών” και “οι μειονότητες γέφυρα φιλίας των λαών”. Αυτός ο ξεσηκωμός είναι απαραίτητος για κείνο το µέλλον που λάµπει σα σπίθα µέσα στα µάτια ενός µικρού παιδιού που ζητά ειρήνη για όλα τα παιδιά του κόσµου”.

Το Σάββατο 9 Ιουνίου, στο θέατρο του Μουσικού Σχολείου Κομοτηνής,  την δεύτερη μέρα των εκδηλώσεων άνοιξε ο μαθητής της Α’ Δημοτικού Γιώργος που απήγγειλε την “Ειρήνη” του Γ. Ρίτσου, καταχειροκροτούμενος, ενώ στον σύντομο χαιρετισμό του ο Θανάσης Καδρούδης, μέλος της τοπικής γραμματείας της Επιτροπής Ειρήνης, ευχαριστώντας τους μαθητές και τους δασκάλους τους, που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση και της φετινής διοργάνωσης, τόνισε ότι “ζούμε σε μια χώρα όμορφη και πλούσια στο υπέδαφος, στη γη, στον αέρα και τη θάλασσα, με σημαντική γεωστρατηγική θέση, σταυροδρόμι ηπείρων και δρόμων μεταφοράς του πλούτου που παράγουν οι εργαζόμενοι με τον ιδρώτα και το αίμα τους… Αγωνιζόμαστε και προσπαθούμε για την ειρήνη. Αυτός ο κόσµος µας αξίζει, αυτός θέλουµε ν’ απεικονίζεται στα έργα όλων µας αύριο. Τότε που τα µόνα δάκρυα στα µάτια των παιδιών θα ‘ναι επειδή κοίταξαν κατάµατα τον ήλιο. Ή από χαρά και συγκίνηση, όπως αυτή που νοιώθουµε σήµερα ανάµεσά σας”.  Στη συνέχεια οι καθηγήτριες μουσικής Μαρία Κηπουρού (βιολί) και Αλίκη Διαμαντίδου (πιάνο) μάγεψαν το κοινό με μικρά έργα για βιολί και πιάνο των Martinou, Bach, Halls και το Por una cabeza του Gardel που παρουσίασαν. Αμέσως μετά η Στ1 τάξη του 2ου Δημοτικού σχολείου Κομοτηνής παρουσίασε την θεατρική παράσταση “Παραμύθι χωρίς όνομα” του Ιάκ. Καμπανέλλη σε διασκευή Κάρμεν Ρουγγέρη και σκηνοθετική επιμέλεια Στέλλας Μπομποτά, έχοντας στο πιάνο την κα Βερόνικα Σεμερτζίδου. Η παράσταση εντυπωσίασε το κοινό με την σκηνοθετική ευρηματικότητα, την πλούσια εναλλαγή των εικόνων, την άψογη εκτέλεση των ρόλων από τους μικρούς μαθητές που έπαιξαν, χόρεψαν και τραγούδησαν τους χαρακτήρες του έργου, υπογραμμίζοντας με τον δικό τους τρόπο ότι “το πρώτο πράγμα για το οποίο πρέπει να μεριμνά το κράτος είναι η παιδεία”. Στα παιδιά που συμμετείχαν με τα έργα τους δόθηκε αναμνηστικό δίπλωμα συμμετοχής. Στο προαύλιο του σχολείου είχαν εκτεθεί τα έργα των μαθητών.

 

{Πηγή δημοσίευσης: http://www.xronos.gr, 11/6/2018}