Στα σκαριά βρίσκεται το πρώτο Φεστιβάλ Θρακικού Πελάγους. Πρόκειται για μία διοργάνωση που εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για την τουριστική προβολή της περιοχής μας.
Για πρώτη φορά η πρόθεση διοργάνωσης ενός τέτοιου φεστιβάλ είχε εκφραστεί διά στόματος του περιφερειάρχη Χρήστου Μέτιου, στη διάρκεια του απολογισμού του για τον έναν χρόνο θητείας του στον θώκο της Περιφέρειας.
Σήμερα ο σχεδιασμός για αυτό το Φεστιβάλ προχωράει και αναμένεται η υλοποίησή του εντός του φετινού καλοκαιριού.
Σύμφωνα με όσα μέχρι σήμερα έχουν γίνει γνωστά η δράση στοχεύει σε όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όπου στην πρώτη υλοποίησή της θα υπάρχουν ειδικές αναφορές στο Θρακικό Πέλαγος, με εφικτές και αξιόλογες δράσεις, που καλύπτουν διάφορες πτυχές του Θρακικού Πελάγους, όπως την ιστορικότητα, την εμπορικότητά του, τις οικονομικές προοπτικές, την πολιτιστική του διαχρονική παρουσία, τις αναπτυξιακές προοπτικές και την ανάδειξη του τουριστικού προϊόντος με έμφαση σε τομείς όπως ο αλιευτικός, ο καταδυτικός, ο θαλάσσιος και γαστρονομικός τουρισμός κ.ά.
Επιδίωξη της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. είναι η ανάδειξη του παραλιακού τόξου της περιοχής μας μέσω καλοκαιρινών εκδηλώσεων οι οποίες θα αποσκοπούν στην ενδυνάμωση της επαφής των επισκεπτών με τον υδάτινο όγκο του ιστορικού Θρακικού Πελάγους.
Έμφαση θα δοθεί σε εκδηλώσεις που θα αναδεικνύουν πρωτίστως αρχαιολογικούς και πολιτιστικούς χώρους, με την συνδρομή όμως στοιχείων ικανών να προσελκύσουν κοινό όλων των ηλικιών.
Το πρώτο στίγμα των δράσεων ήλθε από την Ξάνθη όπου η διοργάνωση του 1ου Φεστιβάλ Θρακικού Πελάγους περιλάμβανε – συναυλία στον αρχαιολογικό χώρο των Αβδήρων(ημέρα της πανσελήνου του Ιουλίου) με το πενταμελές μουσικό σχήμα του Αντώνη Μουσαδέ, ομιλία από αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ξάνθης με θέμα τα Άβδηρα ως αρχαία πόλη και λιμάνι του Θρακικού Πελάγους, η οποία προηγήθηκε της συναυλίας.
Επίσης παράλληλη εκδήλωση σε κοντινό χώρο όπου έγινε παρουσίαση και προβολή του τοπικού οίνου της ευρύτερης περιοχής των Αβδήρων, στην οποία τα τελευταία χρόνια έχει αναβιώσει ο φημισμένος αμπελώνας Αβδήρων με γηγενείς και διεθνείς ποικιλίες σταφυλιών.
Συγκεκριμένες δράσεις έχουν γίνει γνωστές και για την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου. Σκιαγραφώντας σε γενικές γραμμές το πρόγραμμα του Φεστιβάλ στην Π.Ε. Έβρου, μπορούμε να το χωρίσουμε σε τρία «οριζόντια» μέρη: Το πρώτο μέρος θα περιλαμβάνει δράσεις ευρείας απήχησης που θα στοχεύουν κυρίως στη νεολαία και τα παιδιά.
Το δεύτερο μέρος, θα περιλαμβάνει μια σειρά ενημερωτικών δράσεων για μικρούς και μεγάλους με κεντρικό θέμα το νερό και το Θρακικό Πέλαγος.
Το τρίτο μέρος θα αφορά παρουσίαση της γαστρονομίας του Θρακικού Πελάγους, σε συνδυασμό με την προβολή της πολιτιστικής παράδοσης του Έβρου.
Ενδεικτικά αναφέρουν τη γιορτή σαρδέλας στην Σαμοθράκη, την ενημέρωση από τον Φορέα Διαχείρισης και βαρκάδα για μικρούς και μεγάλους, Έλληνες και ξένους στο Δέλτα Έβρου, μαθήματα με σκάφη Optimist για τους μικρούς ή μεγάλους φίλους των θαλάσσιων σπορ στο λιμάνι Αλεξανδρούπολης, προβολή ταινίας «Τα παιδιά του ανέμου» και παράλληλα έκθεση φωτογραφίας και άλλα.
Για την πρώτη, βέβαια, αυτή διοργάνωση υπάρχουν και αρνητικές φωνές εκείνων που υποστηρίζουν ότι οι γιορτές Θρακικού Πελάγους δεν έχουν να δώσουν τίποτα πολιτιστικά και πολιτισμικά από ότι θα έδινε το Φεστιβάλ Via Egnatia που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις πέντε περιφερειακές ενότητες από την Περιφέρεια ΑΜ-Θ.
{Πηγή δημοσίευσης: https://elthraki.gr/, της Δήμητρας Συμεωνίδου, 30/6/2018}