Οι εχθροί του τουρισμού στο Φανάρι

Κουνούπια, σκουπίδια, σκοτάδι, ηχορύπανση, έλλειψη ιατρών και ΕΤΑΔ προβληματίζουν τους επαγγελματίες τους τουρισμού και ενοχλούν τους επισκέπτες της περιοχής – Τα κουνούπια έφτασαν ακόμη και … στο Booking ως αρνητική κριτική για ξενοδοχεία που όμως δεν φταίνε
Προσπάθειες κάνει τα τελευταία χρόνια η δημοτική αρχή Κομοτηνής, προκειμένου να ενισχύσει το τουριστικό της προϊόν. Η καθιέρωση αντιδημαρχίας Τουρισμού, η τουριστική καμπάνια visitkomotini, η βελτίωση των εκδηλώσεων στο Φανάρι, ο υπό κατασκευή βιολογικός καθαρισμός κι η μελλοντική βελτίωση της πλατείας λιμένα, το μελλοντικό σχέδιο για ανάπλαση του παραλιακού δρόμου, είναι μερικά από τα βήματα που έχουν γίνει, τα οποία παρά τα όποια προβλήματά τους, αν μη τι άλλο κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.
Ωστόσο, το Φανάρι δεν μπορεί να γίνει από τη μία μέρα στην άλλη… ναυαρχίδα του τουρισμού, αφού διαχρονικά λάθη και παραλείψεις το έχουν κρατήσει αρκετά πίσω από αντίστοιχα παραθαλάσσια χωριά, όχι σε σχέση με δημοφιλή τουριστικά θέρετρα μακριά μας, αλλά σε συγκριτικά με άλλους προορισμούς εντός της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης.
Οι εχθροί του τουρισμού
Τα κουνούπια που ιδίως φέτος είναι σε έξαρση, τα σκουπίδια που όπως είναι λογικό αυξάνονται αντίστοιχα με την επισκεψιμότητα, ο οδοφωτισμός που δεν επαρκεί, η ηχορύπανση από ταραξίες με μηχανάκια, η έλλειψη ιατρών καθώς επίσης ο μόνιμος πονοκέφαλος που ονομάζεται Εταιρία Ακινήτων Δημοσίου, κρατούν το Φανάρι πίσω, ταλαιπωρούν ξενοδόχους κι επαγγελματίες εστίασης, ενώ αποτελούν αντικίνητρο προσέλκυσης νέων τουριστών, σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που πλέον καταγράφονται… αρνητικές κριτικές στο Booking ακόμη και για τα κουνούπια.
Όλα τα παραπάνω δεν είναι προσωπικές μας διαπιστώσεις, αλλά θέσεις του ξενοδόχου Λεωνίδα Ευστρατίου, ο οποίος μίλησε στο ράδιο Χρόνος 87.5fm, έχοντας νωρίτερα –όπως ενημέρωσε- έρθει σε επαφή με συναδέλφους του ξενοδόχους κι επαγγελματίες εστίασης, ώστε να καταγραφούν σε πιο συλλογικό επίπεδο τα ζητήματα.
Αναφορικά με τις πληρότητες, αυτό το διάστημα, αφού πέρασαν οι παροδικές κακοκαιρίες, κινούνται στο 70-80% σε ξενοδοχεία και καταλύματα, με μεγαλύτερη κινητικότητα τα Παρασκευοσαββατοκύριακα. Στόχος, σύμφωνα με τον ξενοδόχο, είναι να καταγραφεί τουλάχιστον κίνηση αντίστοιχη με την περσινή, καθώς ο στόχος επιστροφής στα δεδομένα του 2019 δεν φαίνεται κατορθωτός. «Είμαστε σε καλό δρόμο, πάντα τα προβλήματα θα υπάρχουν, δεν είναι άλυτα πιστεύω. Με καλή διάθεση και λίγο δουλειά όλα θα λυθούν» προλόγισε.
Τσιμπούν (και) τους τουρίστες
«Πρώτο και κύριο» χαρακτήρισε το πρόβλημα με τα κουνούπια, ο Λεωνίδας Ευστρατίου, υπογραμμίζοντας ότι είναι πλέον ανυπόφορο κι αδύνατο κάποιος να κάτσει στην παραλία αφότου πέσει ο ήλιος. «Είναι και θέμα υγιεινής, όχι μόνο ότι χάνουμε τη δουλειά μας» είπε χαρακτηριστικά, πληροφορώντας ότι έστειλε πελάτη του ξενοδοχείου στο Νοσοκομείο, γιατί «όλη η πλάτη του ήταν κατατρυπημένη από τα κουνούπια».
Η όχληση των κουνουπιών είναι σε τόσο σοβαρό επίπεδο, που πλέον υπάρχουν κι αρνητικές κριτικές στο Booking για την περιοχή, ενημέρωσε ο ξενοδόχος. Κι αυτές τις κριτικές, όπως είναι αντιληπτό, μπορεί να τις δει ανά πάσα στιγμή κάθε Έλληνας ή ξένος τουρίστας, με ό,τι αυτό σημαίνει για τη δυσφήμιση του τόπου.
Περισσότεροι επισκέπτες, περισσότερα σκουπίδια
Η επισκεψιμότητα στο Φανάρι αυξάνεται τους καλοκαιρινούς μήνες. Περισσότεροι επισκέπτες, όμως, συνεπάγονται περισσότερα σκουπίδια άρα και μεγαλύτερη ανάγκη για εντατική καθαριότητα. Φέτος, μάλιστα, εξαιτίας της διπλής εκλογικής μάχης στην οποία απασχολήθηκαν κι εργαζόμενοι Καθαριότητας του Δήμου Κομοτηνής, μέχρι στιγμής έχουν υπάρξει αρκετά προβλήματα σε αυτό τον τομέα στο χωριό και παραλιακά.
«Δευτέρα μετά από Σαββατοκύριακο πάρα πολύ κάδοι ήταν γεμάτοι» παρατήρησε ο Λεωνίδας Ευστρατίου, αναγνωρίζοντας πως υπάρχει λειψανδρία στην Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Κομοτηνής, αλλά εξηγώντας πως «κι εμείς θέλουμε να κάνουμε τη δουλειά μας», γιατί «η καθαριότητα είναι το α και το ω για τον Έλληνα και τον τουρίστα». Οι ξενοδόχοι ζητούν περισσότερα δρομολόγια απορριμματοφόρων και περισσότερο προσωπικό να απασχολείται στο παραλιακό μέτωπο κατά τη διάρκεια της σεζόν αλλά και πριν ξεκινήσει αυτή, ώστε εγκαίρως όλες οι εργασίες να έχουν ολοκληρωθεί, πριν το πρώτο «κύμα» επισκεπτών.
Σκοτάδι και… κόντρες
Δύο ακόμη ζητήματα που ταλανίζουν τους επαγγελματίες είναι ο οδοφωτισμός κι η ηχορρύπανση. Στο πρώτο ζήτημα έχει γίνει προσπάθεια ενίσχυσης των φώτων με LED από τον Δήμο Κομοτηνής, κι αναμένονται προσεχώς ακόμη περισσότερα βήματα, ωστόσο μέχρι στιγμής σε αρκετές γειτονιές επικρατεί σκοτάδι, το οποίο τοπικά… καλύπτεται από τα φώτα των ξενοδοχειακών μονάδων.
Στο δεύτερο ζήτημα, η ηχορύπανση είναι «φοβερή», σύμφωνα με τον Λεωνίδα Ευστρατίου, ο οποίος μετέφερε παράπονα τουριστών. Χαρακτηριστική ήταν η κατάσταση στην πρόσφατη βραδιά της πανσελήνου, όπου έγιναν… αγώνες με μηχανές σε κεντρικούς δρόμους του χωριού και σχεδόν κανείς δεν κατάφερε να κοιμηθεί σε λογική ώρα. Ο επαγγελματίας αναρωτιέται γιατί δεν κάνει ελέγχους και δεν επιβάλλει τα ανάλογα πρόστιμα η Ελληνική Αστυνομία, ώστε οι δράστες, εκ των οποίων αρκετοί ανήλικοι, να τιμωρηθούν. Προφανώς τίθεται ζήτημα και ασφάλειας των οδηγών, αφού ειδικά όσοι οδηγούν μηχανές δεν φορούν κράνη και πολλοί είναι ανήλικοι χωρίς δίπλωμα.
Όσοι συμμετέχουν στις κόντρες πάντως, δεν είναι πλέον αντιμέτωποι… με τις λακκούβες στο χωριό, αφού αποκαταστάθηκε –έστω και με μπαλώματα- η οδοποιία στο Φανάρι από τα συνεργεία δικτύων ύδρευσης και όμβριων υδάτων. Αντίστοιχα μπαλώθηκε κι ο δρόμος προς τις παραλίες Φαναρίου και Αρωγής, ωστόσο μέσα στην Αρωγή και τη Μέση υπάρχουν ακόμη προβλήματα.
Ψάχνοντας ιατρό
Στα ζητήματα υγείας τώρα, ολόκληρο το παραλιακό μέτωπο δεν έχει δικό του ασθενοφόρο τους καλοκαιρινούς μήνες, ή έστω ένα πολυδύναμο ιατρείο που να στελεχώνεται εποχιακά. Κενά καλύπτει το όχημα του Ερυθρού Σταυρού κι εθελοντές του, ενώ ιατρός στο χωριό έρχεται μόνο… κάθε Δευτέρα.
Σε επείγοντα περιστατικά, ασθενοφόρο πρέπει να έρθει από την Κομοτηνή, ή αντίστοιχα ένας τραυματίας πρέπει να μεταφερθεί με δικό του μέσο στο Νοσοκομείο Κομοτηνής ακόμη και για ζητήματα που θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν σε ένα τοπικό ιατρείο. Αίτημα των επαγγελματιών είναι, τουλάχιστον τους καλοκαιρινούς μήνες, το αγροτικό ιατρείο να λειτουργεί καθημερινά και επαρκώς στελεχωμένο.
Η ΕΤΑΔ τροχοπέδη στον τουρισμό
Στα παραπάνω προστίθεται το διαχρονικό πρόβλημα που φέρει το όνομα «Εταιρία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ)». Τουλάχιστον, μετά από ενέργειες του Δήμου Κομοτηνής, που έβαλε πλάτη στα δύσκολα, άνοιξε το κάμπινγκ Φαναρίου, γιατί στις προθέσεις της ΕΤΑΔ ήταν… να του βάλει λουκέτο φέτος, αναμένοντας πότε και εάν θα πάρει μπρος ο επενδυτής. Απόφαση που εάν τελικά ίσχυε, θα είχε αρνητικές συνέπειες στην τοπική οικονομία του χωριού αλλά και την αναψυχή των κατασκηνωτών.
Το κάμπινγκ, όμως, δεν είναι η μοναδική υποδομή που φέρει την –αρνητική- υπογραφή της ΕΤΑΔ στο παραλιακό μέτωπο. Τα παρατημένα πρώην ταβερνάκια πάνω στην άμμο του Φαναρίου, το κλειστό πάλαι ποτέ Μπαρακούντα (όπου είναι κλειδωμένες ακόμη κι οι τουαλέτες), οι υπόλοιπες υποδομές στο κάμπινγκ (όπως το εστιατόριο κι η καφετέρια που έχουν καταστραφεί), το παραλιακό πεζοδρόμιο που κατασκευάστηκε εντελώς πρόχειρα, το οικοτουριστικό πάρκο που προχωράει πάρα πολύ αργά, είναι μόνο μερικά από τα αγκάθια. «Η ΕΤΑΔ πάντα ήταν κι ακόμη είναι τροχοπέδη στην ανάπτυξη του τόπου» περιέγραψε χαρακτηριστικά ο ξενοδόχος Λεωνίδας Ευστρατίου για το ρόλο της Εταιρίας, ζητώντας έστω να ανοίξουν οι τουαλέτες της στην παραλία Ιουλία.
«Το καλοκαίρι πρέπει να αφιερωθεί ο Δήμος στο Φανάρι. Από εδώ παίρνει τόσα έσοδα κι εδώ είναι ο σφυγμός της Ροδόπης το καλοκαίρι» σημείωσε στην κατακλείδα του ο ξενοδόχος, αναγνωρίζοντας πάντως προσπάθειες από τον Δήμο Κομοτηνής αλλά και την Τοπική Κοινότητα Φαναρίου, που όμως δεν είναι αρκετές.

{Πηγή δημοσίευσης: https://xronos.gr/, του Διονύση Βοργιά, 6/7/2023}